Ουδείς μπορεί να πει με σιγουριά εάν η συνάντηση που είχε ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής με τον πρώην πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά (οι δυο τους στη φωτογραφία αρχείου) στο περιθώριο της συνεδρίασης της ΚΟ της ΝΔ ήταν σημαντική. Μάλλον τυχαία ήταν και έγινε με πρωτοβουλία του κ. Καραμανλή. Προφανώς θα ήθελε να δείξει μπροστά στις κάμερες ότι οι σχέσεις τους είναι αγαστές. Τι όμως συζήτησαν; Ανέκδοτα! Ναι, ο κ. Καραμανλής που είναι σπεσιαλίστας στα ανέκδοτα είπε ένα σόκιν (παρουσία και άλλων βουλευτών της ΝΔ) στον κ. Σαμαρά και γέλασαν οι πάντες, παρ’ ότι το ανέκδοτο ήταν κρύο, είχε πολλά υπονοούμενα για εφοπλιστές, προίκες και καράβια. Και όλα αυτά σε μια άκρως ενδιαφέρουσα συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ (η πρώτη που γίνεται μετά τον εσωκομματικό ανασχηματισμό), κατά την οποία ο Κυρ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε ευθείες βολές κατά της κυβέρνησης, την οποία χαρακτήρισε «θλιβερή», επισημαίνοντας για άλλη μια φορά την ανάγκη για εκλογές.
Στουρνάρας: Μην επαναπαύεστε

Ζήτησε από την κυβέρνηση δύο πράγματα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Ι. Στουρνάρας κατά την παρουσίαση του βιβλίου «Χάρτης εξόδου από την κρίση. Ενα νέο παραγωγικό μοντέλο για την Ελλάδα»: να μην επαναπαύεται και να μη χαλαρώνει τις προσπάθειές της για την εφαρμογή του προγράμματος. Κατά τον κεντρικό τραπεζίτη η ελληνική οικονομία έχει τη δυνατότητα να περάσει σε μια αναπτυξιακή φάση, εφόσον όμως τηρήσει αυτές τις δύο προϋποθέσεις. Προειδοποίησε ωστόσο ότι υπάρχουν μπροστά μας μεγάλα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν πιο αποτελεσματικά απ’ ό,τι στο παρελθόν.
Thanksgiving Day και χρέος

Πράκτοράς μου μου είχε διαμηνύσει ήδη από το βράδυ της Τρίτης ότι Washington Group στο Βερολίνο την Παρασκευή με θέμα το ελληνικό χρέος, και ειδικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, δεν πρόκειται να γίνει. Οταν τον ρώτησα απορημένος πώς μπορεί να είναι τόσο βέβαιος για αυτό, μου ανέφερε τον… Γιάνη Βαρουφάκη. Συγκεκριμένα μού τόνισε: «Αν θυμάσαι καλά, πέρυσι τον Απρίλιο ο Γιάνης είχε πάει να βρει την Κριστίν Λαγκάρντ ανήμερα το Πάσχα των καθολικών στην Ουάσιγκτον σε μια προσπάθεια να «μαλακώσει» τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης που ο ίδιος είχε αποδεχθεί δύο μήνες νωρίτερα. Η Λαγκάρντ άφησε τους δικούς της και το στρωμένο τραπέζι και έτρεχε να τα βρει με τον Γιάνη που στο τέλος τής φόρεσε και μια οφειλή δόσης καπέλο. Αυτό δεν πρόκειται να επαναληφθεί εφέτος και η Κριστίν δεν θα αφήσει την Ημέρα των Ευχαριστιών (Thanksgiving Day) της Πέμπτης να πάει χαμένη ταξιδεύοντας στο Βερολίνο για να λύσει τα ελληνικά ζητήματα». Κατά τον πράκτορά μου και ο Πόουλ Τόμσεν θα κάνει το ίδιο, διότι η σέρβα σύζυγός του είναι αυστηρή με τις αμερικανικές παραδόσεις και τον θέλει στο σπίτι… Πάντως, η ίδια πηγή μου θεωρεί ότι το Washington Group θα γίνει πριν από το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου και ότι η συγκεκριμένη ημέρα θα είναι πραγματικά Thanksgiving Day.
Η παρακαταθήκη του Μάρδα

Τι νομίζετε ότι άφησε ως παρακαταθήκη ο Δ. Μάρδας από τη σύντομη υπηρεσία που προσέφερε στο υπουργείο Εξωτερικών; Τα σχέδια για το Θερινό Νταβός; Ονόματα επενδυτών από τη Συρία, το Αφγανιστάν και την Τουρκία; Τα σχέδια για το άλλο μακρόπνοο σχέδιό του για τον «Θρόνο του Δία» στον Ολυμπο; Τίποτε απ’ αυτά. Αφησε ως παρακαταθήκη ένα… πιεσόμετρο. Το αγόρασε για να μετρά την πίεσή του στις δύσκολες στιγμές ανίχνευσης επενδυτών, αλλά κάποια στιγμή το ξέχασε σε ένα από τα συρτάρια του υπουργείου Εξωτερικών, το βρήκε η διευθύντρια του γραφείου του και το πιεσόμετρο έγινε το πιο δημοφιλές όργανο στο υπουργείο, αφού οι πάντες το χρησιμοποιούσαν. Το μεσημέρι της Τετάρτης πάντως ο κ. Μάρδας έκανε την εμφάνισή του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, κρατώντας ανά χείρας μια… ιατρική τσάντα (αυτές που χωράνε άνετα πιεσόμετρα).


Απίστευτο: Εδιωξαν τις κλούβες από την Ηρώδου Αττικού

Υστερα από 19 μήνες που ήταν κλειστή, άνοιξε την Τετάρτη το πρωί η οδός Ηρώδου Αττικού. Και εξαφανίστηκαν και οι δύο κλούβες των ΜΑΤ που τη φρουρούσαν. Θα μπορούσε το γεγονός αυτό να ήταν το θέμα της ημέρας εάν λάβει κανείς υπόψη του ότι: Πρώτον, στη γωνία Βασ. Σοφίας και Ηρώδου Αττικής είχαν γίνει πραγματικές μάχες ανάμεσα σε διαδηλωτές (ανάμεσά τους και συνταξιούχοι) που επιχειρούσαν να παραδώσουν κάποιο ψήφισμα στον Αλ. Τσίπρα και ΜΑΤ. Δεύτερον, ανάσαναν οι κάτοικοι του Παγκρατίου και των γύρω περιοχών που μπορούσαν επιτέλους να περάσουν από την έως τώρα απαγορευμένη οδό για να πάνε στα σπίτια τους χωρίς να κάνουν κύκλους. Και, τρίτον, ήταν η χαρά των ταξιτζήδων που άνοιξε για αυτούς ένας ακόμα δρόμος. Να σημειώσω ότι η οδός Ηρώδου Αττικού άνοιξε από το πρωί, αλλά γύρω στις 12 το μεσημέρι η νέα βάρδια αστυνομικών που τη βρήκε ανοιχτή την ξανάκλεισε και χρειάστηκε περίπου μία ώρα να την ξανανοίξει, προφανώς επειδή θα έπεσε κάποιο τηλεφώνημα. Και τέλος ουδείς γνωρίζει εάν ο Πρωθυπουργός θα αποχωριστεί από την οδό αυτή τις κλούβες των ΜΑΤ και εάν ο δρόμος παραμείνει ελεύθερος και στο μέλλον, δεδομένου ότι την Τετάρτη που άνοιξε δεν υπήρχε διαδήλωση.

Ποια εφημερίδα διαβάζει ο Φίλης;

Ηρθε o Νίκος Φίλης από τους πρώτους στη Βουλή για τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος και δεν βρήκε κανέναν «σύντροφό» του υπουργό (από τους 49 που υπάρχουν), ούτε κανέναν βουλευτή για να πιάσει κουβέντα και έτσι αποφάσισε να περιμένει καθήμενος αναπαυτικά σε μια πολυθρόνα του Εντευκτηρίου της Βουλής έως ότου αρχίσει την ομιλία του ο Αλ. Τσίπρας. Φαινόταν χαλαρός, αγόρασε την εφημερίδα «Τα Νέα» (πράγμα σπάνιο αφού εδώ και χρόνια εμφανίζεται στη Βουλή με την «Αυγή») και άρχισε να μελετά την αρθρογραφία της εφημερίδας. Ηταν μετά από καιρό η πρώτη συνεδρίαση της ΚΟ κατά την οποία ήταν ένας απλός βουλευτής, αν και όπως αποκάλυψε στους συνομιλητές του, ο κ. Τσίπρας στον πρόσφατο ανασχηματισμό δεν του προσέφερε μόνον τρία υπουργεία σε αντάλλαγμα να εγκαταλείψει το Παιδείας, αλλά και τη θέση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου την οποία και αρνήθηκε: «Μετά από τόσα χρόνια που είχα αυτή την ιδιότητα», είπε «δεν ήθελα να ξαναγυρίσω πίσω». Εν πάση περιπτώσει, φαινόταν ευδιάθετος, ελαφρώς αδυνατισμένος, ντυμένος με κοτλέ παντελόνι και ψαροκόκαλο σακάκι (με το απαραίτητο μάλλινο φουλάρι) και είχε όρεξη για κουβέντα, αλλά όπως έλεγε… off the record.

***

Αφού έδειξε ενδιαφέρον για το τι συμβαίνει σήμερα στα ΜΜΕ (τα οποία τις προάλλες τα κατηγορούσε ως… πεθαμένα), είπε ότι η κυβέρνηση δεν κινδυνεύει να πέσει με τίποτα. Οτι η ΚΟ είναι συμπαγής και ότι οι ξένοι την θέλουν τουλάχιστον για ένα χρόνο ακόμα (για να το λέει, κάτι θα ξέρει). Αναφέρθηκε ακόμα και στην πρόταση του Πάνου Καμμένου για την υποχρεωτική στράτευση στα 18 δηλώνοντας αντίθετος και προβλέποντας ότι δεν πρόκειται ποτέ να περάσει από την παρούσα κυβέρνηση.

HeliosPlus