από metereologos.gr
Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018
 
 

Αρβανίτες και Αλβανοί

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Μεγάλωσα σε ένα σπίτι που η αρβανίτικη καταγωγή έδινε σε όλους, και ιδιαίτερα στα παιδιά, κολοσσιαία υπερηφάνεια. «Είμαστε Αρβανίτες». Αυτή η ένδοξη καταγωγή παρέσυρε στο ημίφως άλλες προελεύσεις εξίσου σημαντικές για την ιστορία της οικογένειας, όπως μια προγιαγιά Χιώτισσα με δαντέλες, κοσμήματα και φράγκικη κόμμωση ή έναν προ-προπάππο, που έφυγε για να γλιτώσει τη ζωή του από το Αϊβαλί, τις Κυδωνίες της Μικράς Ασίας και συνδέθηκε σε όλη τη Βαλκανική με τις επαναστατικές κινήσεις των Ελλήνων. Τι κι αν αυτός, ο Πάγκαλος, είχε βυζαντινής προέλευσης όνομα. Τι κι αν ήταν ήδη, πριν ξεκινήσει ο 19ος αιώνας, γιατρός. Εμείς, τα αγόρια, λατρεύαμε τους φουστανελοφόρους προγόνους από τα ορεινά της Πάρνηθας, που σκαρφάλωναν με τα μυώδη πόδια τους τις κορυφές, ντυμένοι με δέρματα ζώων και ζωσμένοι με μπαρούτια, εμπροσθογεμή τουφέκια και κάθε λογής χαντζάρες, που τα είχαν αφαιρέσει από τον πατροπαράδοτο και μισητό εχθρό και δυνάστη, αφού τον είχαν σφάξει, όπως τα ζυγούρια πάνω σε μια πέτρα αυτής της γης, η οποία ούτε στιγμή δεν σταμάτησε να πολεμάει τους τυράννους. Οταν μεγάλωσα και έμαθα αγγλικά, κάποιος μού χάρισε το μυθιστόρημα «Ο τελευταίος των Μοϊκανών». Αισθάνθηκα βαθιά συγκίνηση. Από τις λεπτομερείς περιγραφές του Κούπερ έβγαινε ένα αναμφισβήτητο συμπέρασμα: ο τελευταίος των Μοϊκανών, με το ξυρισμένο κεφάλι και την κοτσίδα, ήταν ίδιος με τους αρβανίτες προγόνους μου.

Οι Αρβανίτες αποτελούν συστατικό στοιχείο του σημερινού ελληνικού λαού. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι κυκλοφορούν στο πλευρό μας φέροντας υπερήφανα και αξιότιμα οικογενειακά ονόματα που είναι αρβανίτικης προέλευσης. Καμιά φορά και χωρίς υποψία για την πραγματική σημασία τους. Θυμάμαι κάποτε έναν εξαιρετικό υπάλληλο του υπουργείου Τύπου, που ετοιμαζόταν να πάει στην Αλβανία, συνοδεύοντας τον Κωστή Στεφανόπουλο, Πρόεδρο της Δημοκρατίας τότε, και δεν είχε ιδέα ότι το αρβανίτικης προέλευσης επώνυμό του σήμαινε κάτι που θα δημιουργούσε περίπλοκα προβλήματα αν το έλεγε σε ανυποψίαστους Αλβανούς.

Οι Αρβανίτες της Αττικής και της υπόλοιπης Στερεάς Ελλάδας, της Πελοποννήσου, της Ηπείρου, της Θεσσαλίας, ακόμη και στον Νομό Εβρου υπάρχουν δύο χωριά και στην Κάσο το υπέροχο Αρβανιτοχώρι, καθώς και πλήθος αρβανίτικα επώνυμα σε νησιά όπως η Κέα, όπου κανείς δεν μιλάει αρβανίτικα, ήταν πάντα συστατικό στοιχείο της διαμόρφωσης του σύγχρονου Ελληνισμού. Ασύγκριτοι πολεμιστές, σκληροί αγρότες, δημιουργικοί κτηνοτρόφοι και, παρά τη διγλωσσία, παρόντες, πέραν της αναλογίας τους στον γενικότερο πληθυσμό, στην επιστημονική, πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας.

Τα αρβανίτικα μιλήθηκαν, όπως και οι άλλες διάλεκτοι, μέχρι να υποκαταστήσει η τηλεόραση τη γιαγιά. Η μάνα της μάνας μου μίλαγε στην κόρη της αρβανίτικα πάντα. Η κόρη, δασκάλα και Αρσακειάς, απαντούσε στα ελληνικά, και αυτό κράτησε μια ζωή χωρίς ποτέ να δημιουργηθεί ανάμεσά τους το οποιοδήποτε πρόβλημα. Οι Χειμαρριώτες δεν ήταν Αρβανίτες. Δεν μίλησαν ποτέ αρβανίτικα. Στον βαθμό που αυτό τούς επιβλήθηκε από τις εμπορικές και κοινωνικές τους σχέσεις ή από την ωμή κρατική βία, μίλησαν αλβανικά. Οι σημερινοί μετανάστες δεν καταλαβαίνουν τους Αρβανίτες της Αττικής, ενώ οι τελευταίοι καταλαβαίνουν σε γενικές γραμμές τους μετανάστες κάπως όπως οι Βραζιλιάνοι δυσκολεύονται να καταλάβουν τους Πορτογάλους, ενώ οι κάτοικοι της Μητρόπολης καταλαβαίνουν άνετα την απλουστευμένη κρεόλικη γλώσσα. Οι Σουλιώτες ήταν Αρβανίτες, πολλοί απ' αυτούς δεν ήξεραν ελληνικά ή τα μάθαιναν κοντά στην εκκλησία. Ούτε καν η θρησκεία δεν μπορεί να ξεδιαλύνει τη σχέση των δύο λαών. Στους πολέμους κατά του Αλή Πασά ένα μεγάλο διάστημα, πριν λιποτακτήσουν, βασικοί σύμμαχοι των αρβανιτοφώνων χριστιανών Σουλιωτών ήταν οι μουσουλμάνοι Τσάμηδες της Θεσπρωτίας.

Οταν ξεκίνησε η Ελληνική Επανάσταση, ολόκληρη η Αττική, καθώς και μεγάλο μέρος της Κορινθίας, της Αργολίδας, της Βοιωτίας, της Φθιώτιδας και της Εύβοιας, κατοικούνταν από Αρβανίτες. Οι μόνοι που δεν μίλαγαν αρβανίτικα στην Αττική ήταν οι Μεγαρίτες. Αυτοί οι αλλόγλωσσοι ελευθέρωσαν την Αθήνα. Ηταν ο βασικός κορμός της ένοπλης δύναμης του Καραϊσκάκη, που και ο ίδιος μίλαγε αρβανίτικα. Αλλά και ο Κολοκοτρώνης ήταν γνωστός σε μεγάλο μέρος της Πελοποννήσου με το αρβανίτικο όνομα της οικογενείας του, δηλαδή Μπιθιγκούρας. Εκτός αν δεν ήμασταν ανεπανόρθωτα καθαρευουσιάνοι, προσφέρουμε στην αγαπημένη μας ένα λουλούδι και όχι άνθος, από το αρβανίτικο «λούλε», και την Κυριακή στο σπίτι θα φάμε ένα μπούτι κατσικίσιο από το αρβανίτικο «κάτσε», που θα πει δύστροπο, απείθαρχο (μόνο αν είμαστε προγονόπληκτοι ή Κρητικοί θα παραγγείλουμε κάτι από αίγα ή ερίφιο).

Το πρόβλημα του κ. Ράμα είναι ότι συντάχθηκε με τους εχθρούς των Ελλήνων για να κρατήσει το κόμμα του τις ψήφους που τα ελληνόφωνα στελέχη του κομμουνιστικού καθεστώτος τού εξασφάλιζαν. Οι Αρβανίτες μετακινήθηκαν στην Ελλάδα, όπως μπορεί να διαβάσει κανείς στο θαυμάσιο βιβλίο του Κώστα Μπίρη «Αρβανίτες - Οι Δωριείς του νεώτερου Ελληνισμού», μεταξύ του 12ου και 14ου αιώνα. Τότε δεν υπήρχαν Αλβανοί, όπως δεν υπήρχαν και Γερμανοί, Ιταλοί, Αγγλοι, Γάλλοι ή Τούρκοι. Η αλβανική εθνική συνείδηση είναι η τελευταία που εμφανίστηκε στα Βαλκάνια, το 1878, με τη Λίγκα της Πριζρένης - Κοσσυφοπεδίου και με ακόμα μεγαλύτερη σαφήνεια με τα κείμενα των χριστιανών ορθοδόξων Αλβανών ή Βλάχων της Κορυτσάς. Αφού λοιπόν δεν υπήρχαν Αλβανοί, πώς ήταν Αλβανός ο Δεσπότης των Αθηνών, αν υπήρχε και αν λεγόταν πράγματι Δούσμανης; Δεν γνωρίζει επίσης ο κ. Ράμα ότι ο Μοροζίνι κατέστρεψε τελικά, με τα κανόνια του, την Ακρόπολη;

Οι λαοί μας έχουν συμφέρον στην ανανέωση της συνήθειας της κοινής συμβίωσης. Ιλιγγιώδη είναι τα μηνύματα που μας έρχονται από την πλευρά της οικονομίας. Είναι κρίμα που αντί να κοιτάξει αυτά τα στοιχεία ο κ. Ράμα και να επιδιώξει μια πορεία προόδου, συνεργασίας και συναδέλφωσης για το μέλλον, πιέζει για να δημιουργηθούν εξωπραγματικές αντιθέσεις από ένα παρελθόν που δεν υπάρχει παρά μόνο στη φαντασία του.    

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (13)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  PrincipalityofArbanon1190 | 08/11/2017 06:56
  Principality of Arbanon or Albania 1190
  Epirotis
  απάντηση00
   
   
  the culture of Arvanites is used by Albanian nationalism | 28/04/2017 03:14
  Even the culture of Arvanites is used by Albanian nationalism against Greece. Albanian nationalists say the fustanella is Albanian but it was also used by Vlach speaking shepherds or Greek speaking shepherds, it mas not an « ethnic » wear it was something common to many populations of southern Albania and mainland Greece, and Albanian national wear is mainly white trousers -tirq. Some people want Arvanitic language to be recognized, but this language came in Greece with immigrants in the middle ages, Arvanitic came in those areas after Greek language, no before Greek language. In some areas Greek language just came back on its own land. Arvanites had nothing to do with albanian nationali
  pirus
  απάντηση10
   
   
  Albanian nationalism is trying to useArvanites against Greece | 28/04/2017 03:09
  Nowadays Albanian nationalism is trying to use the history of Arvanites against Greece, with anachronistic arguments. Today, most Arvanites are mixed with Greek speaking Greeks, Pontian Greeks, Greeks of Asia Minor, Cretan Greeks, and so on. So making differences between Greek citizens because of some arvanitic origins is a nonsense. In the past, many Christian Arvanites fought with the Greek speaking Greeks against Muslim Arvanites called Tourkalvani. Now Albanian nationalism says that these fighters were Albanians and that Albanians saved Greece, but Albanian nationalism forgets that they also fought against Albanian speaking Muslims.
  Pirus
  απάντηση10
   
   
   
  Ardian | 08/11/2016 15:13
  Tipically article with a very shallow analitic sense and for sure super pro greek and if we check it well with some xenofobic notes on it. Being Arvanites it’s not a favor or pleasure you make to Albanians, because they were right Albanians as Zevras and Andartes who make horrible crimes against Albanians in Albanian land. There are always again Albanians like Fredi Bejleri ( someone can explain the connection of surname Bejleri with greek names) and others like you who create problems between our communities. Anyway, if the Arvanites you say that can’t be called Albanians, why should you call them Greeks ?? Pure lie and scum
  Ανώνυμος / η
  απάντηση310
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Δεν μπορεις επιστημονικα να εισαι | 08/11/2016 15:03
  - Η επεκταση της Αρβανιτιας δεν στηρίζεται με τιποτα απο τους Ελληνες ,αλλα στηρίζεται μονο απο τους Αρβανιτες και Αλβανους ως εθνικη στρατηγικη συμμαχοι . Οι Αλβανοι ολοι τους νιωθουν εθνικα τους Αρβανιτες . - Καθε Αλβανος νιωθει και Αρβανιτης. - Κανενας Ελληνας δεν νιωθει Αρβανιτης ,οχι μονο δεν ξερει και δεν ενδιαφερεται για τα Αρβανιτικα,αλλα παντα κρυφα σκοπευουν των πνιγμο των Αρβανιτων και των Αρβανιτικων Γιατι στα 200 χρονια δεν επέτρεψαν ενα κλαδος της Αρβανιτολογιας στα Πανεπιστημια των Αθηνων ? Μηπως δεν εφτασαν 200 χρονια ? Γιατι δεν μιλησαν ποτε για επεκταση της Αρβανιτιας,για τα Αρβανιτικα που χανονται καθε μερα,για υπαρξη της Αρβανιτικης κοινωνιας,για Αρβανιτικη παραδοση ,τραγουδια και πολιτισμο,Αρβανιτικα σχολεια ... ? Να και η απαντηση Επειδη οι Αρβανιτες και οι Ελληνες δεν ειναι ενας εθνος,αλλα αντιπαλοι,που ενας απο τους δυο πρεπει να χαθει . Ετσι οι Ελληνες ειναι κατακτητες των Αρβανιτων , και οι Αρβανιτες πρεπει να χαθουν , πραγμα αυτο γινεται μερα με την μερα....
  adriano
  απάντηση1219
   
   
  About Albanians and Arvanites | 08/11/2016 12:09
  I appreciate this article from mr.Pangallos. We all need more public figures like him to speak up and strengthen the relations and not set fire for "pinuts". It looks as if there are certain people in Albania with very little influence (if not zero influence) that always will try to create conflicts. When PM Rama has mentioned Dusmanis that he was Albanian that is because his origin was Albanian. At that time there was no Albanian state, but there was an Albanian nation, same as Greek nation, and Hungarian nation, and Italians etc. let us take this as another good example that we have more things to put us together than divide us.
  Ilir Konomi
  απάντηση63
   
   
  Αρβανίτες και αλβανοί | 08/11/2016 09:38
  Με επεμβάσεις από την ελληνική κυβέρνηση μέχρι και για δημοτικά έργα στην Χειμάρρα Και να αποκαλείται βόρεια ήπειρο την νότια Αλβανία δεν θα πάνε ποτε τα πράγματα στη σωστή κατεύθυνση κύριε Πάγκαλε
  Arvanitas
  απάντηση513
   
   
  Η δημοκρατία για όλους ή όχι | 08/11/2016 06:21
  Κάποια ερώτηση ο κ Πάγκαλος. Μπορεί να εξηγήσει την έλλειψη φροντιστήρια αρβανίτικα? γιατί να μην επιτρέψει την ελληνική πολιτεία χθες και σήμερα δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη της εκπαίδευσης στη γλώσσα αρβανίτικα? Γιατί Ελλάδα σύγχρονη «δημοκρατική» έγινε εσκεμμένα κατέστειλε αρβανίτικη γλώσσα της εκπαίδευση? Γιατί η βία στα ελληνικά σχολεία χρησιμοποιήθηκε όταν τα παιδιά αρβανίτικημιλούν τη γλώσσα τους? Αρβανίτες γιατί η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα των μειονοτικών εθνο-γλωσσικές κοινότητες ως Arbereshe στην Ιταλία? Θα έχετε το θάρρος να απαντήσει ο κ Πάγκαλος?
  δάσκαλος
  απάντηση1411
   
   
  Greetings from Tirana | 07/11/2016 21:34
  The nation concept as we know it today, was not in 12 or 14 century but everyone knew who he was or who everyone was. So a greek was called a greek, and an albanian was called an albanian. Now mr. Rama is in a coalition with the descendants of that people that mr. pangalos describes as Suliotis friends (Camis). They are not Greece enimies, they are just the descendents of the people that were slottered after the WW2 for political reasons (Greek state wanted no minorities near the Korfu cana). Now they want their rights, and they are demanding them in a peaceful way. I don't know why Greece is so arrogant with them. As for mr. Pangalos he has to learn from his father a little bit more.
  Klodi
  απάντηση57
   
   
  We were proud of you Mr.Pangalos but | 07/11/2016 18:23
  As Albanian I was once proud of you.To Arvanites we see our fara somehow is the same as we see our forefathers , why that should be different from Arberesh of Italy?! Want or don't want you are our blood and I thought you stood for this value when you spoke for Arvanites of Attiki and their language that unfortunately they lost But you Mr. Pangalos are doing the outmost to distance yourself from Albanians as this is the same as being and feeling more Greek.The assimilation of Arvanites changing their ethnicity as snakes changing their skin as fonder of "Fonis tis Alvanias" in Athens of 18th century A.Kullorioti described..what a shame Mr.Pangalo our forefathers watch
  Dodona
  απάντηση86
   
   
   
  μία πληροφορία με τη σημασία της: | 07/11/2016 12:29
  το πρώτο Ελληνοαλβανικό λεξικό της Ιστορίας συνέγραψε ο Μάρκος Μπότσαρης, ο οποίος στον πρόλογο αναφέρει ότι σκοπός της συγγραφής ήταν οι ομοεθνείς του να μάθουν την ελληνική και να εντρυφήσουν σ'αυτήν, διότι έτσι θα γίνουν καλύτεροι άνθρωποι... Αν δεχθούμε ως σωστή την εκτίμησή του σημαίνει ότι μάλλον δεν μάθαμε ελληνικά...
  νικ
  απάντηση375
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων