Με μια καινοτόμο και πρωτοπόρο διαδικασία στις αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης, η Εθνική Τράπεζα με απόφαση της διοίκησής της, κίνησε τις διαδικασίες για την επιλογή νέου προέδρου και την ανασύσταση του διοικητικού της συμβουλίου.
Η ανασύσταση αυτή έρχεται σε εφαρμογή των διατάξεων του νόμου που καθορίζει τα κριτήρια καταλληλότητας για να εκλεγεί κανείς μέλος διοικητικού συμβουλίου συστημικής τράπεζας. Ειδικότερα η Εθνική υποχρεώνεται να καλύψει τις θέσεις του προέδρου της τράπεζας, προέδρου της Επιτροπής Ελέγχου, καθώς και μη εκτελεστικών μελών του διοικητικού συμβουλίου.
Ο ι υποψήφιοι, όμως, πέρα από τα ελάχιστα από τον νόμο προσόντα, όπως να έχουν τουλάχιστον 10 χρόνια εμπειρίας σε ανώτερες διευθυντικές θέσεις στον τραπεζικό τομέα ή στον τομέα της τραπεζικής εποπτείας σε θέματα χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και τουλάχιστον τρία χρόνια εμπειρίας ως μέλος διοικητικού συμβουλίου σε επιχείρηση του χρηματοπιστωτικού τομέα κ.τ.λ., πρέπει να έχουν επιπρόσθετα προσόντα σύμφωνα με την προκήρυξη της Εθνικής, όπως να κατοικούν στην Αθήνα και να έχουν γνώση της ελληνικής γλώσσας.
Η Εθνική, που είναι η παλαιότερη τράπεζα στην Ελλάδα η οποία πριν από την ίδρυση της Τράπεζας της Ελλάδος είχε και το εκδοτικό δικαίωμα, δηλαδή να «κόβει χρήμα», και είναι ένας από τους μεγαλύτερους χρηματοπιστωτικούς ομίλους της χώρας, αποφάσισε να επιλέξει με δική της πρωτοβουλία και κανόνες τα κατάλληλα πρόσωπα που θα τη διοικήσουν μέσω διαδικασίας ανοιχτής προκήρυξης των θέσεων με καταχωρίσεις στον ελληνικό και διεθνή Τύπο. Για επικύρωση μάλιστα του ανεξάρτητου και αδιάβλητου της όλης διαδικασίας την ανέθεσε στη διεθνή εταιρεία Egonzehnder. Η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή αιτήσεων από τους ενδιαφερομένους είναι η 25η Σεπτεμβρίου.
Ο πως αναφέρεται, στόχος της Εθνικής Τράπεζας αποτελεί ο εντοπισμός όσο το δυνατόν μεγαλύτερου εύρους υποψηφίων τόσο από το διεθνές όσο και από το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα, οι οποίοι θα διαθέτουν καλή φήμη, επαρκείς γνώσεις, προσόντα, δεξιότητες και κατάλληλη εμπειρία για την επιτυχή εκτέλεση των καθηκόντων τους, αλλά και την απαιτούμενη ανεξαρτησία, με γνώμονα την προστασία των συμφερόντων όλων των ενδιαφερομένων μερών και παραγόντων που επηρεάζουν την εταιρική δραστηριότητά της.
Πρόκειται για μια εξαιρετική πρωτοβουλία της διοίκησης Φραγκιαδάκη, η οποία καλό θα ήταν να αποτελέσει παράδειγμα ακόμα και να θεσμοθετηθεί για όλους τους δημόσιους οργανισμούς και επιχειρήσεις. Διότι όχι μόνο απευθύνεται στη διεθνή αγορά αλλά επίσης βάζει και τους δικούς της όρους πέρα από αυτούς των ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών, ότι δηλαδή οι υποψήφιοι θα πρέπει να κατοικούν στην Αθήνα, στην έδρα της τράπεζας, και να γνωρίζουν ελληνικά.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ