Ο καναλάρχης-υπουργός Ν. Παππάς (φωτογραφία) δεν καταδέχτηκε καν να συνομιλήσει με τους εκπροσώπους των νέων καναλαρχών. Τους προσκάλεσε για συνάντηση, αρχικά στο Μέγαρο Μαξίμου και εν συνεχεία στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, αλλά δεν προσήλθε: Σου λέει, με τα… «τσικό» να συνομιλώ τώρα; Ετσι, έστειλε τον Γενικό Γραμματέα Λευτέρη Κρέτσο να μιλήσει μαζί τους. Ο κ. Παππάς προτίμησε να συναντηθεί κατ’ ιδίαν με τους πραγματικούς ιδιοκτήτες. Συγκεκριμένα συναντήθηκε με τους κ.κ. Μαρινάκη, Καλογρίτσα (υιό), Κυριακού και Αλαφούζο. Τώρα, θα πείτε, αφού ο καναλάρχης-υπουργός συναντήθηκε με τα αφεντικά των νέων καναλιών, ποιο ήταν το νόημα της συνάντησης του υφισταμένου του κ. Κρέτσου με τους εκπροσώπους των καναλαρχών; Και όμως, είχε αξία και αυτή η συνάντηση.
nnn
Οι δύο, δηλαδή οι Κ. Κιμπουρόπουλος (από τον ΣΚΑΪ) και Στρατής Λιαρέλης (από τον ΑΝΤ1), ξαναβρέθηκαν στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης, εκεί όπου είχαν περάσει 66 ώρες παίζοντας ένα ιδιότυπο τηλεοπτικό πόκερ, μέσα σε άθλιες συνθήκες και σε μια διαδικασία νομικά ευάλωτη. Ο κ. Μαρινάκης έστειλε τη νομικό Εύη Κουτσαυτάκη και ο κ. Καλογρίτσας τους κ.κ. Γούμενο και Σαρπέτο (επίσης νομικούς). Ο κ. Κρέτσος προθυμοποιήθηκε να τους κεράσει καφέ και κάτι αλμυρά, αλλά οι συνομιλητές του, ωσάν να ήταν συνεννοημένοι μεταξύ τους, πήραν μόνον τον καφέ και δεν άγγιξαν τα αλμυρά «για να μην επιβαρύνουμε περισσότερο το Ελληνικό Δημόσιο», όπως του είπαν.
nnn
Ο κ. Κρέτσος άρχισε να τους αναλύει μια «αριθμητική του μπακάλη», την οποία εμπνεύστηκε από τον Ν. Παππά. Και τούτο γιατί ένα από τα πρώτα θέματα που ετέθησαν από τους εκπροσώπους ήταν τι θα γίνει με τους εργαζομένους στα κανάλια που δεν έχουν εξασφαλίσει άδεια. Ιδού λοιπόν τι τους ειπώθηκε (μεταφορά αριθμητικής του Ν. Παππά): «Αυτή τη στιγμή απασχολούνται στον τηλεοπτικό κλάδο πάνω από 2.500 εργαζόμενοι ενώ, εάν εξαιρεθεί το Mega, που βρίσκεται στην κατάσταση που το έφεραν οι επιλογές των μετόχων του, θα πρέπει να υπολογίζονται περίπου 2.000 άτομα στον κλάδο. Για τα τέσσερα αδειοδοτούμενα πλέον κανάλια ο νέος νόμος προβλέπει τουλάχιστον 400 άτομα με κανονικές συμβάσεις (δηλαδή τουλάχιστον 1.600 θέσεις) και θα είναι παραπάνω», τους είπε, πλην όμως ουδείς από αυτούς (εκτός από τους εκπροσώπους του κ. Καλογρίτσα) συμφώνησε με τέτοιου είδους αριθμητική, κυρίως όταν έχει να κάνει με μαύρο στις οθόνες και με τη δουλειά των εργαζομένων.
nnn
Το δεύτερο πράγμα που ζήτησαν οι εκπρόσωποι των νέων καναλαρχών ήταν να τηρηθούν οι κρατικές εγγυήσεις γιατί, όπως είπαν, δεν είχαν και τόσο εμπιστοσύνη σε αυτά που συμφωνήθηκαν. Δηλαδή να ολοκληρωθεί ο έλεγχος των «πόθεν έσχες» ως την άλλη Παρασκευή και εφόσον δεν υπάρχουν παρατυπίες σε αυτά τότε να χριστούν και επίσημα νέοι καναλάρχες. Είπαν επίσης ξεκάθαρα ότι σε περίπτωση που υπάρξει κάποιο πρόβλημα σε «πόθεν έσχες», τότε σύμφωνα με τους κανόνες του διαγωνισμού αυτομάτως ο προσωρινός υπερθεματιστής θα χάνει την τηλεοπτική άδεια. Το τρίτο θέμα είναι ότι θα πρέπει να περιμένουν τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (για τη συνταγματικότητα ή όχι του διαγωνισμού) και μετά να προχωρήσει η συζήτηση για τα ασφαλιστικά μέτρα που έχουν κατατεθεί ή οι αιτήσεις αναστολής ή ακυρότητας του διαγωνισμού. Και ξαφνικά ο κ. Κρέτσος έθιξε ένα πονηρό ζήτημα…
nnn
Ζήτησε από τους εκπροσώπους των καναλαρχών να ελέγξει τη… διαφήμιση. Τους έκανε λόγο για κάποιο ψηφιακό σύστημα από τη Γενική Γραμματεία που θα κατανέμει της τηλεοπτικές διαφημίσεις, αλλά συνάντησε την αντίδραση όλων (περιλαμβανομένων και των εκπροσώπων του κ. Καλογρίτσα): «Εχουμε υπερχρεωθεί με 246 εκατ. ευρώ και ζητάτε να ελέγξετε τη διαφήμιση; Αυτό είναι κατά της ελευθερίας της συναλλαγής. Θυμίζει Τσαουσέσκο» του είπαν. Και ο κ. Κρέτσος εσιώπησε.

Κοντομηνάς κατά Σαββίδη
Αλλά μη νομίζετε ότι και αυτοί που έμειναν έξω από τον διαγωνισμό έμειναν με σταυρωμένα τα χέρια. Περισσότερο από όλους δραστηριοποιείται ο Δ. Κοντομηνάς (του Alpha). Πέραν του γεγονότος ότι ενημέρωσε τους εργαζομένους ότι «συνεχίζουμε», κατέθεσε εξώδικο κατά του Ιβάν Σαββίδη (πρώτου επιλαχόντα) επειδή τον θεωρεί «λαγό» όλης της διαδικασίας. Εν συνεχεία, όπως μαθαίνω, ετοιμάζεται από το νομικό τμήμα του τηλεοπτικού σταθμού και αγωγή εναντίον της κυβέρνησης για «απόπειρα επηρεασμού του διαγωνισμού», λόγω της δραστηριότητας του κ. Σαββίδη. Δεύτερος επιλαχών, βλέπετε, είναι ο κ. Κοντομηνάς και έτσι και βγει έξω από το παιχνίδι ο κ. Σαββίδης και εν συνεχεία προκύψει κάποιο πρόβλημα με τα «πόθεν έσχες» του κ. Καλογρίτσα, μπαίνει αυτομάτως στο παιχνίδι. Ο Alpha όμως ετοιμάζεται και διαφορετικά.
Αλλαγή γραμμής
Πρώτα απ’ όλα άλλαξε αμέσως γραμμή. Εκεί που επί σειρά μηνών ορισμένα στελέχη του (περιλαμβανομένου και του Λάκη Λαζόπουλου) λιβάνιζαν τον Πρωθυπουργό και μετέδιδαν πόσο αντικειμενικός είναι ο διαγωνισμός, τώρα τα ίδια στελέχη του (πλην Λάκη) ασκούν έντονη κριτική, λέγοντας ότι ο διαγωνισμός ήταν νομικά ευάλωτος. Εχουν ανακαλύψει μάλιστα νομικούς από την… Αυστραλία που πήραν μέρος σε παρόμοιους διαγωνισμούς (αλλά για καζίνο) και μεταφέρουν στην Αθήνα τις απόψεις τους.
nnn
Εδώ και η Ντόρα Μπακογιάννη εξανέστη. Βγήκε τη Δευτέρα το πρωί στο ραδιόφωνο του Alpha για να πει ότι ο διαγωνισμός ήταν αντισυνταγματικός: «Δεν χρειάζεται να έχει κανείς μάστερ στα νομικά για να καταλάβει ότι τις άδειες χορηγεί το ΕΣΡ και όχι ο Ν. Παππάς» έλεγε.

HeliosPlus