Η ΠΡΩΤΗ διεξαγωγή Oλυμπιακών Aγώνων στη Νότια Αμερική (με συμμετοχή 206 χωρών), που πληθυσμιακά αλλά και γεωπολιτικά έχει την έννοια της έκτης ηπείρου. Αναμφίβολα οι αγώνες στο Ρίο ντε Τζανέιρο παρουσιάζουν μια ταυτότητα με τη δική της ιδιοτυπία και ανάλογα χαρακτηριστικά. Δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά γιατί πρόκειται για μια πραγματικά ως «φυσιογνωμία» άλλη ήπειρος. Δέκα χώρες με συνολικό πληθυσμό κοντά στα 400.000.000 κατοίκους! Στην κλίμακα των κρατών η ίδια ανισομέρεια πληθυσμού που συναντάται και στις άλλες ηπείρους, με εξαίρεση την Ωκεανία (αν και εκεί υπάρχουν κράτη και νησιωτικά κρατίδια).
nnn
ΑΘΛΗΤΙΚΑ στον κόσμο η Νότια Αμερική έχει δεσπόζουσα θέση λόγω ποδοσφαίρου. Και στο κεφάλαιο αυτό η Βραζιλία και η Αργεντινή με τους «ημίθεους» της μπάλας έχει πλούσιο διαχρονικό μητρώο. Η παγκοσμιοποίηση στα γήπεδα οδηγεί σε γεωμετρική αύξηση της νοτιοαμερικανικής παρουσίας στην Ευρώπη και σε μικρότερη κλίμακα στη Βόρεια Αμερική και στην αραβική περιοχή του Κόλπου, όπως συνηθίζεται. Αλλά είναι επόμενο η μαρμίτα του ποδοσφαιρικού στοιχήματος και η πλημμυρίδα του εύκολου πλουτισμού να έχουν παγκόσμια κλιμάκωση.
nnn
ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ τομέα ασφαλώς η διοργανώτρια θα έχει το πλεονέκτημα. Κοντά η Αργεντινή αλλά και οι άλλες οκτώ νοτιοαμερικανικές χώρες –από τις μεσαίες πληθυσμιακά ως τις μικρές των 500.000 κατοίκων (το Σουρινάμ, αυτή η πρώην ολλανδική αποικία που ανέδειξε ολυμπιονίκη κολυμβητή πριν από μερικές διοργανώσεις και η Γουιάνα, πρώην βρετανική των 850.000 κατοίκων, θα επιδιώξουν ολυμπιακή διάκριση). Οι μεστίσου, το ανθρώπινο κράμα ιθαγενών και λευκών, καλύπτουν το μεγάλο ποσοστό αλλά και λευκοί. Για να δούμε τι θα δούμε από τα παιδιά του Αμαζονίου και των Ανδεων, της πάμπας και της λίμνης Τιτικάκα, παιδιά βέβαια που τα καταβρόχθισε ο πολιτισμός των σταδίων και των γηπέδων.
nnn
ΕΠΙΜΕΤΡΟ και ερώτημα πιεστικό: Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις (θετικές και αρνητικές) για τον λαό και την κοινωνική διαστρωμάτωση μιας γιγαντιαίας χώρας 200.000.000 κατοίκων με τα τόσα αιχμηρά προβλήματα, οργανωτικά, κοινωνικά, πολιτικά, ασφάλειας, υγείας και ζωής, που ακούει στο όνομα Βραζιλία;

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ