Ο μεγάλος θερινός πονοκέφαλος του Αλέξη Τσίπρα (φωτογραφία) είναι τι θα εξαγγείλει στη ΔΕΘ για τον ΕΝΦΙΑ. Δεν μπορεί, λέει, να εμφανιστεί ενώπιον των παραγωγικών τάξεων χωρίς να πει κουβέντα για τον ΕΝΦΙΑ, τον οποίο πέρυσι υποσχέθηκε να καταργήσει και αντί να τηρήσει την υπόσχεσή του, όχι μόνον τον διατήρησε αλλά και τον αύξησε. Ετσι, συγκαλεί, όπως μαθαίνω, αυγουστιάτικα (γύρω στις 22 Αυγούστου) έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο, επισήμως για προγραμματισμό του κυβερνητικού έργου εν όψει φθινοπώρου και επερχόμενης αξιολόγησης, ανεπισήμως για το τι μέλλει γενέσθαι με τον ΕΝΦΙΑ. Αλλωστε στις 18 Αυγούστου πρόκειται να υπάρξουν τα πραγματικά στοιχεία για τα έσοδα από την εκκαθάριση του πιο «μισητού και άδικου φόρου» (όπως κάποτε τον είχε χαρακτηρίσει) ώστε να πράξει καταλλήλως. Μία από τις προτάσεις που δέχεται είναι να εξαγγείλει και πάλι την… κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Μια πρόταση που κερδίζει, όπως πληροφορούμαι, έδαφος στο οικονομικό επιτελείο, με την προϋπόθεση ότι θα εξευρεθούν 2,6 δισ. ευρώ ισοδύναμα ώστε να καλύψουν τις απαιτήσεις από τον ΕΝΦΙΑ (και τις απαιτήσεις των δανειστών). Και για να καλυφθούν αυτά τα 2,6 δισ., όπως αναφέρεται στην πρόταση, θα πρέπει να «διασκορπιστεί» ο ΕΝΦΙΑ σε άλλους φόρους, ώστε ο φορολογούμενος να πληρώνει λιγότερες δόσεις αλλά σε περισσότερους φόρους. Ή ακόμη να επανέλθει ο Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, ο οποίος στο παρελθόν επιβάρυνε ιδιοκτήτες με ακίνητα που είχαν αντικειμενική αξία μεγαλύτερη των 600.000 ευρώ. Διαβολική πρόταση θα πείτε, αφού στην ουσία ο ΕΝΦΙΑ θα παραμείνει, αλλά με άλλη ονομασία (ή ονομασίες). Ο κ. Τσίπρας όμως θα μπορεί να υπερηφανευτεί ότι όντως κατάργησε τον ΕΝΦΙΑ, σύμφωνα με τις προεκλογικές του δεσμεύσεις. Υπάρχει όμως και κάτι άλλο που απασχολεί το οικονομικό επιτελείο αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ. Τι θα εξαγγείλει για τον «μισητό» αυτόν φόρο η ΝΔ. Θα τον μειώσει; Θα τα καταργήσει, θα τον σκορπίσει σε άλλους φόρους; Γιατί ό,τι και να εξαγγείλει θα πρέπει να εισπραχθούν 2,6 δισ. ευρώ. Και από πού θα βρεθούν αυτά; Ανάλογα με το τι θα υποσχεθεί η ΝΔ, το οικονομικό επιτελείο μαθαίνω ότι θα προσαρμόσει και τις τελικές του προτάσεις.


Ο ατρόμητος Τρύφωνας

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, υπεύθυνος για τους φόρους Τρύφων Αλεξιάδης, θέλησε να κάνει ορισμένα θαρραλέα… πειράματα όσον αφορά τις αντοχές των φορολογουμένων στους δυσβάσταχτους φόρους, αλλά και τις αντοχές των συναδέλφων του συριζαίων υπουργών που και αυτοί, εάν δεν το γνωρίζετε, μπορεί να υπερηφανεύονται στα τηλεοπτικά κανάλια ότι έσωσαν την πατρίδα με τα μνημόνια, αλλά ιδιωτικώς του γκρινιάζουν για την υψηλή φορολογία. Πρώτα απ’ όλα αποφάσισε να πάει μόνος του στο σουπερμάρκετ και να ψωνίσει. Και αντί για ψώνια γέμισε το καλάθι της νοικοκυράς με παράπονα για την ακρίβεια και τους φόρους. Δεύτερο πείραμα: Αποφάσισε το Σαββατοκύριακο να μεταβεί για μια βουτιά στην Αίγινα, με τη σύζυγό του. Παρά τις προτροπές της συζύγου του να πάρουν μαζί τους και τους αστυνομικούς φρουρούς του υπουργού, ο κ. Αλεξιάδης θέλησε να το παίξει ατρόμητος και ζήτησε να ταξιδεύσει ως απλός πολίτης με τα ιπτάμενα δελφίνια. Επιβιβάστηκαν λοιπόν σε ένα από αυτά, αλλά δεν πήρε και πολλή ώρα να τους αντιληφθούν οι υπόλοιποι επιβάτες. Τον είδαν να κάθεται σε μια γωνιά του σκάφους και χωρίς ασφάλεια και ποιος τους σταματούσε. Ο υπουργός άκουσε όλα τα προβλήματά τους, για τους φόρους, για τον ΕΝΦΙΑ, για τα λουκέτα, για την ανεργία, για την ακρίβεια και επειδή άκουγε και κατέγραφε (ή έκανε πως κατέγραφε) δεν υπήρξαν χειρότερες καταστάσεις. Οι επιβάτες του ιπτάμενου δελφινιού πληροφορήθηκαν ότι και ο υπουργός, όπως και η σύζυγός του, αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, ότι για παράδειγμα είναι αναγκασμένος να πληρώνει 1.000 ευρώ τον μήνα για ένα στεγαστικό δάνειο που πήρε από την Εθνική Τράπεζα (που το δηλώνει όμως στο «πόθεν έσχες»), για το πόσο πολύ φορολογείται η σύζυγός του (φόρο, να σημειώσω, που επέβαλε ο ίδιος) κ.τ.λ. Είπε μάλιστα ότι τα παράπονα των επιβατών, έτσι όπως τα άκουσε από πρώτο χέρι, θα τα μεταφέρει προσωπικά στον κ. Τσίπρα. Τώρα δεν γνωρίζω εάν θα ξαναπάει στην Αίγινα χωρίς ασφάλεια…


Πότε θα μιλήσει ο Καραμανλής

Ας αρχίσω από τα καθιερωμένα: «Κύκλοι προσκείμενοι στον Κώστα Καραμανλή» (γιατί μόνον οι «κύκλοι» ομιλούν, αφού ο ίδιος ο κ. Καραμανλής ουδέποτε ομιλεί) μου έλεγαν ότι όλα αυτά που ακούγονται και γράφονται για ανοχή ή ακόμα στήριξη του Καραμανλή προς τον Αλ. Τσίπρα «τον αφήνουν παγερά αδιάφορο». Ναι, έτσι ακριβώς μου το μετέφεραν, με μια δόση μάλιστα αγανάκτησης. Τα χαρακτηρίζουν μάλιστα «κουτσομπολιά του πεζοδρομίου» και ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να βγει και να διαψεύσει τέτοιου είδους κουτσομπολιά. «Το γεγονός ότι δεν απαντά στις κατηγορίες αυτές, ότι τους αγνοεί, εκνευρίζει τους επικριτές του περισσότερο». Προειδοποιούν (οι «κύκλοι») ότι ο Καραμανλής πρόκειται να μιλήσει (και να απαντήσει) μόνο σε μία περίπτωση: όταν βρεθεί κάποιο πολιτικό πρόσωπο και τον κατηγορήσει επωνύμως και ευθέως για δήθεν στήριξη που παρέχει προς τον κ. Τσίπρα. Και όχι οποιοδήποτε πολιτικό πρόσωπο αλλά «βαρύ» πολιτικό πρόσωπο (έτσι ακριβώς μου το μετέφεραν).

Ο Βαγγέλης, η βερμούδα και ο Μοσκοβισί

Εκεί που καθόταν σε εστιατόριο στη Νάουσα και απολάμβανε το δείπνο του, με γαλάζια παρέα (Σταϊκούρας, Τσιάρας, Ρουσόπουλος) ο Ευ. Μεϊμαράκης, δέχθηκε ένα τηλεφώνημα από τον Δημ. Αβραμόπουλο. Τον πληροφορούσε ότι βρίσκεται στην Πάρο μαζί με τον Μοσκοβισί κι αν ήθελε να περνούσε να τον συναντούσε: «Δημήτρη, είμαι με καλή παρέα, άλλωστε φοράω βερμούδα, βρίσκομαι σε καλοκαιρινή διάθεση, έχω και το πουκάμισο έξω και δεν μπορώ να δω έτσι όπως είμαι τον Μοσκοβισί, του είπε. Και είχε κάποιο δίκαιο που ο κ. Μεϊμαράκης που δεν ήθελε να εγκαταλείψει εκείνη την ώρα το εστιατόριο. Δεν ήταν μόνον οι παρέες που βρίσκονταν σε άλλα τραπέζια, όπως αυτό του Σπ. Σπηλιωτόπουλου με τη σύζυγό του ή της Ολγας Τρέμη με γνωστό εκδότη, ήταν και κάτι συμπαθητικές γριούλες που τον αναγνώρισαν και είχαν μαζευτεί γύρω του και του φώναζαν εν χορώ «Βαγγέλη είσαι δύναμη», « Μεϊμαράκη σώσε μας» και πολλά άλλα κάνοντας τον ίδιο, αλλά και τους κκ. Σταϊκούρα και Τσιάρα να γελούν και να… πανηγυρίζουν. Για την ιστορία έχω να σας αναφέρω και τούτα: Πρώτον ο κ. Μεϊμαράκης από τότε που συναντήθηκε με τον Κυρ. Μητσοτάκη δεν είχε άλλη επαφή μαζί του. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν έσπασε ο πάγος ανάμεσα στους δύο. Αν και ορισμένες πληροφορίες από το γαλάζιο στρατόπεδο αναφέρουν ότι στον επικείμενο ανασχηματισμό της γαλάζιας παράταξης εάν θεσπιστεί θέση αναπληρωτή Προέδρου τότε την έχει στο τσεπάκι ο κ. Μεϊμαράκης. Δεύτερον, οι σχέσεις Μείμαράκη- Αβραμόπουλου βρίσκονται στο καλύτερο τους σημείο. Επικοινωνούν σχεδόν καθημερινώς, συζητούν μόνον πολιτικά και μετά τη δεξίωση για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας οι δύο τους πήγαν να δειπνήσουν.

Πως πιάστηκαν οι Κρητικοί λαθρέμποροι, αλλά γλίτωσε το κύκλωμα

Πλοκάμια σε Καλαμάτα και Σάμο μαθαίνω είχαν οι λαθρέμποροι αλκοόλ της Κρήτης, που διακινούσαν λαθραίο οινόπνευμα και διοχέτευε στην αγορά ποτά «μπόμπες». Μπορεί ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης να αποκάλυψε τα αποτελέσματα ελέγχων του ΣΔΟΕ σε διάφορες περιοχές της Κρήτης στις οποίες εντοπίστηκαν 10 τόνοι από λαθραίο οινόπνευμα, ωστόσο το εν λόγω κύκλωμα ήταν ακόμη μεγαλύτερο από αυτό που ανακοινώθηκε και δεν περιελάμβανε μόνον τους σύντεκνους. Οπως με πληροφόρησαν η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων σε συνεργασία με την Οικονομική Αστυνομία – αλλά όχι και το ΣΔΟΕ – παρακολουθούσαν το τελευταίο διάστημα τις δραστηριότητες ατόμων στην Κρήτη που διέθεταν εγκαταστάσεις αποθήκευσης αλκοόλ και τα οποία είχαν οικογενειακές σχέσεις μεταξύ τους. Από τις έρευνες που διενεργούνταν υπό άκρα μυστικότητα διαπιστώθηκε η σχέση των Κρητικών λαθρεμπόρων με επιχειρηματίες που είχαν εγκαταστάσεις σε Καλαμάτα και Σάμο.

***

Ωστόσο η σχέση αυτή δεν μπόρεσε να τεκμηριωθεί και με επί τόπου έρευνες. Γιατί ; Άγνωστο πως, διέρρευσε η υπόθεση και το ΣΔΟΕ χωρίς να συντονιστεί με τις λοιπές υπηρεσίες έκανε από μόνο του έλεγχο στις εγκαταστάσεις των λαθρεμπόρων της Κρήτης. Εκεί βρήκε αυτά που βρήκε, αλλά έδωσε χρόνο στο λοιπό κύκλωμα να κρύψει τα ίχνη του Eτσι, όταν σε δεύτερο στάδιο κινήθηκε η διαδικασία ελέγχου των εγκαταστάσεων σε Καλαμάτα και Σάμο η Οικονομική Αστυνομία και η ΓΓΔΕ βρήκαν κλειστές τις επιχειρήσεις αυτές και παρά το ότι ζητήθηκε σε μια περίπτωση η άδεια Εισαγγελέα για να γίνει επιτόπια έρευνα στις κλειστές εγκαταστάσεις αυτή δεν δόθηκε. Με τον τρόπο αυτό το μόνο που τεκμηριώθηκε ήταν η περίπτωση της Κρήτης όπου εντοπίστηκαν 10 τόνοι λαθραίο οινόπνευμα και 20.000 «μαϊμού» εμφιαλωμένα ποτά, αλλά το υπόλοιπο κύκλωμα προσωρινά την γλίτωσε.

HeliosPlus