Βαδίζουμε στην καρδιά των διακοπών του λαού και ο «ζεστός» Σεπτέμβριος είναι πολύ κοντά. Στην έκθεση Θεσσαλονίκης ο Πρωθυπουργός και οι αρχηγοί των κομμάτων εξαγγέλλουν συνήθως τις βασικές πολιτικές κατευθύνσεις για την πορεία της χώρας στο οικονομικό πεδίο και σχολιάζουν τα πολιτικά δρώμενα.

Κεντρικό διακύβευμα των ημερών μας, η Παραγωγή –Ανάπτυξη και η Διανομή για την ικανοποίηση των αναγκών των πολιτών.
Η κυβέρνηση βρίσκεται ανάμεσα στη Σκύλα και τη Χάρυβδη.
Η Παραγωγή έχει ανατεθεί στον αυτόματο πιλότο της «Μνημονιακής Ανάπτυξης» το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της δημόσιας περιουσίας που ελέγχεται και εποπτεύεται από τους δανειστές.
Η Διανομή στους πολίτες προσδιορίζεται στη βάση των Ρυθμίσεων του Ι, ΙΙ, ΙΙΙ Μνημονίου, χωρίς δυνατότητα της κυβέρνησης απόκλισης από τους κανόνες που έχουν επιβάλλει οι δανειστές.
Το δήθεν «παράλληλο πρόγραμμα» της κυβέρνησης, τόσο στο παραγωγικό τομέα, όσο και στο επίπεδο της διανομής δεν έχει αναδείξει το πρόσωπό του, πέρα από τις άσφαιρες διακηρύξεις.
Η κυβέρνηση συνεπώς βρίσκεται ανάμεσα στη Σκύλα και τη Χάρυβδη.
Υλοποιώντας τη «Μνημονιακή Ανάπτυξη» των Ιδιωτικοποιήσεων, έρχεται σε αντίθεση με το ιδεολογικο- πολιτικό της προσανατολισμό.
Αλλά μη εφαρμόζοντας το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, οι δανειστές ανάβουν κόκκινο.
Το ίδιο συμβαίνει και στο πεδίο της Διανομής, όταν δεν συνεχίζονται οι απορρυθμίσεις του κοινωνικού κράτους και δεν συνεχίζονται οι εισοδηματικές περικοπές ανάβουν εκ νέου οι δανειστές το κόκκινο.
Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει αυτά τα σοβαρά διλλήματα με φυγή προς τα μπρος με διακηρύξεις για θεσμικό εποικοδόμημα της Πολιτείας μας. Εκλογικός νόμος, Σύνταγμα, κ.α.
Η φυγή όμως αυτή δεν λύνει το πρόβλημα της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Το επιχειρηματικό τοπίο συνεχώς ναρκοθετείται με νέα υφεσιακά μέτρα φοροκαταιγίδας και απουσίας του κράτους από ένα σοβαρό σχεδιασμό για την «Εγχώρια Ανάπτυξη». Για τις ΜΜΕ που αργοπεθαίνουν. Για τις Περιφέρειες που δεν ακούγονται να ενεργούν στη βασική τους αποστολή που είναι η Περιφερειακή Ανάπτυξη. Για τα SOS που εκπέμπουν πολλές επιχειρήσεις.
Και σα να μην έφταναν αυτά φοβάμαι ότι ο Διοικητικός Έλεγχος των Τραπεζών θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο τη ρευστότητα στην αγορά. Όταν όμως δεν υπάρξει άμεσα χρήμα –επενδύσεις στην αγορά, ο τροχός δεν θα γυρίσει για της «Εγχώριας Ανάπτυξης», να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, να μεγαλώσει το ΑΕΠ για να μπορέσει η Πολιτεία να κάνει δίκαια και αξιοπρεπή Διανομή στους πολίτες.
Φοβάμαι ότι αν η κυβέρνηση δεν ρίξει το βάρος στην «Εγχώρια Ανάπτυξη» με νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, με προσέλκυση επενδυτών και φθηνότερο χρήμα στην αγορά, το διακύβευμα ανάμεσα στη Σκύλα και τη Χάρυβδη ήδη συσσωρεύει εκρηκτική –σεισμική ύλη, στο επιχειρηματικό και κοινωνικό πεδίο.
Δεν πιστεύω βέβαια ότι οι προωθούμενες θεσμικές αλλαγές μπορούν να αποτελέσουν «σωσίβια λέμβο» για την κυβέρνηση.
Το μήνυμα του Σεπτέμβρη θα δρομολογήσει σίγουρα εξελίξεις σε ένα ζεστό Φθινόπωρο όπως τα πράγματα δείχνουν.