Η ιστορία που θα σας περιγράψω αναφέρεται σε μια όχι και τόσο μακρινή περίοδο, μου την αφηγήθηκε ο Αλ. Αλαβάνος (φωτογραφία) και μπορείτε μόνοι σας να βγάλετε τα συμπεράσματά σας. Ο κ. Αλαβάνος τότε ήταν πρόεδρος του Συνασπισμού (προτού ακόμα κάνει το λάθος, όπως είπε, να αναδείξει τον Αλ. Τσίπρα) όταν δέχθηκε ένα αίτημα από πρωτοκλασάτο κομματικό στέλεχος (που σήμερα κατέχει σημαντική κυβερνητική θέση). Ποιο ήταν το αίτημα; Να δεχθεί στο γραφείο του τον Τάσο Μαντέλη (σήμερα, έναν από τους κυριότερους κατηγορουμένους στο σκάνδαλο της Siemens) και να τον βοηθήσει ως αρχηγός κόμματος στη διεκπεραίωση ορισμένων αιτημάτων του. Τότε δεν είχε ακόμα αποκαλυφθεί το σκάνδαλο, όχι πως δεν υπήρχε, αλλά δεν είχε πάρει διαστάσεις και ο κ. Αλαβάνος ρώτησε το στέλεχός του ποιος ο λόγος να δει τον συγκεκριμένο κύριο, που είχε χρηματίσει υπουργός και γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου επί κυβερνήσεως ΠαΣοΚ. Το κομματικό στέλεχος όμως επέμενε λέγοντας πως πρόκειται για καλή περίπτωση, που «μπορεί στο μέλλον να μας φανεί χρήσιμη». Και έτσι μία ωραία πρωία ο κ. Μαντέλης εμφανίστηκε στο γραφείο του προέδρου του Συνασπισμού, συνοδευόμενος από το κομματικό στέλεχος που σήμερα κατέχει μία από τις πιο επίζηλες κυβερνητικές θέσεις. Μάρτυρας ο… Φιντέλ, ο αγαπημένος παπαγάλος του κ. Αλαβάνου που βρισκόταν συνεχώς στο γραφείο. Τώρα γιατί τέτοια επιμονή το πρωτοκλασάτο αυτό κομματικό στέλεχος να στηρίξει τον κ. Μαντέλη ένα αριστερό κόμμα ποτέ ο κ. Αλαβάνος δεν έμαθε.

Οταν οι Συριζαίοι… ξεστρατίζουν
Και ξαφνικά την ώρα που συνεδρίαζε η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, στην αίθουσα Γερουσίας, μέσα σε ένα πανηγυρικό κλίμα με τη συμμετοχή δύο πρώην πρωθυπουργών (Κ. Καραμανλή και Αντ. Σαμαρά) ανοίγει η πόρτα και μπαίνει μέσα ένας… συριζαίος βουλευτής. Ηταν ο φαρμακοποιός βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Σιμορέλης. Χαιρέτησε την πρώτη σειρά, διέσχισε όλη την αίθουσα, μοίρασε χαμόγελα και στρογγυλοκάθισε σε μια κενή θέση την ώρα που μιλούσε ο Δ. Σταμάτης. Κοίταξε δεξιά, κοίταξε αριστερά, δεν είναι κανέναν άλλον Συριζαίο, παρά μόνον γαλάζιους βουλευτές που κι αυτοί τον κοίταζαν έκπληκτοι, ζήτησε εν συνεχεία χαμηλοφώνως «συγγνώμη», είπε ένα «ωχ ξεστράτισα» και άνοιξε την πόρτα και εξαφανίστηκε: «Αμφιβάλλω εάν κατάλαβε τι έκανε ή πού βρέθηκε» είπε αμέσως ο Κώστας Τασούλας. Ορισμένα άλλα στελέχη της ΝΔ νόμιζαν ότι Σιμορέλης αποφάσισε να κάνει το μεγάλο άλμα, να γυρίσει την πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ και να προσχωρήσει στη ΝΔ, αφού θυμήθηκαν παλαιότερες δηλώσεις του τύπου «και να μην υπήρχε το μνημόνιο θα έπρεπε να το είχαμε εφεύρει».
Ο «κολλητός» του καναλάρχη
Ο Πάνος Καμμένος μπορεί να αποποιήθηκε τον κουμπάρο του, Χρ. Καλογρίτσα, ζητώντας να μην του δοθεί άδεια καναλάρχη, στηρίζει όμως τον φίλο του, Ιβάν Σαββίδη. Οχι απλώς τον στηρίζει αλλά του προσφέρει και βοήθεια σε ανθρώπινο δυναμικό ώστε να στήσει το κανάλι του. Θέλετε απόδειξη; Στον φάκελο αδειοδότησης που έχει κατατεθεί για λογαριασμό του Ιβάν Σαββίδη φιγουράρουν και μάλιστα σε θέσεις-κλειδιά «όλοι οι άνθρωποι του Πάνου». Αρχίζω από τον Γ. Κούσουλα, διευθυντή γραφείου Τύπου των ΑΝΕΛ και εν συνεχεία διευθυντή ενημέρωσης του υπουργού Αμύνης, ο οποίος προορίζεται να αναλάβει τη γενική διεύθυνση ειδήσεων του μελλοντικού καναλιού του κ. Σαββίδη. Ακολουθεί η Ελένη Δουρούκη που αναλαμβάνει προϊσταμένη του οικονομικού ρεπορτάζ και εργάζεται και αυτή στη διεύθυνση ενημέρωσης του υπουργείου Αμύνης. Εν συνεχεία, σύμφωνα πάντοτε με τον φάκελο που κατατέθηκε, ακολουθεί ο Β. Συριόπουλος, υπεύθυνος για την κάλυψη των εκδηλώσεων του Πάνου Καμμένου (ο αποκαλούμενος και η «τηλεοπτική σκιά του Πάνου») που προορίζεται για τεχνικός διευθυντής. Αλλά ο κ. Καμμένος φρόντισε και για τον προϊστάμενο του ελεύθερου ρεπορτάζ του μελλοντικού τηλεοπτικού σταθμού του κ. Σαββίδη προτείνοντας τον Κ. Λαβίδα και την Αννα Μπάστα (ειδική σύμβουλος του κ. Καμμένου) ως προϊσταμένη του… αθλητικού ρεπορτάζ. Ακόμα να πάρει κάποια θεσούλα η Μανταλένα Παπαδοπούλου, υπεύθυνη ενημέρωσης και πρώην υπεύθυνη Νεολαίας των ΑΝΕΛ, αλλά ποιος ξέρει, όλα ακόμα παίζονται. Και κάτι ακόμα. Ουδείς ή ουδεμία από αυτούς που προτείνονται συνάντησε έστω και μία φορά ή συνομίλησε με τον κ. Σαββίδη. Τον είχε συναντήσει όμως ο Π. Καμμένος (τελευταίως στον γάμο του γιου του ελληνορώσου επιχειρηματία και υποψήφιου καναλάρχη).
Οι ανεπιθύμητοι


Ολο και πληθαίνουν (και ακόμα δεν έγιναν αισθητά όλα τα μέτρα του τρίτου μνημονίου) οι φωνές αποδοκιμασίας του κόσμου εναντίον των υπουργών, βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόσφατα κρούσματα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αποστόλου, ο περιβόητος μυστακοφόρος αναπληρωτής υπουργός Υγείας που το παίζει «πολλά βαρύς» Π. Πολάκης, ο πρώτος τη τάξει υπουργός Π. Κουρουμπλής που τον έδιωξαν κακήν κακώς από τη Μήλο, με τον δήμαρχο να τον χαρακτηρίζει «ανεπιθύμητο», και πολλοί άλλοι που δυσκολεύονται πλέον να κυκλοφορήσουν χωρίς τον φόβο της αποδοκιμασίας ακόμα και έξω από το σπίτι τους.

Ο Ελληνας Βιετκόγκ

Ελάχιστοι θα γνωρίζουν ότι ένας Έλληνας κομμουνιστής, ο Κώστας Σαραντίδης -που έμεινε γνωστός ως Βαν Λαπ – συμμετείχε στον πόλεμο του Βιετνάμ, στο πλάι των βιετκόγκ κατά των αμερικανών. Το θύμισε ο Δ. Κουτσούμπας κατά την επίσκεψή του στην μακρινή ασιατική χώρα, όπου είχε συναντήσεις με την ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος Βιετνάμ. Η πολυήμερη επίσημη επίσκεψη στην Σοσιαλιστική Δημοκρατία του Βιετνάμ ολοκληρώθηκε μετά από σειρά συναντήσεων που είχε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, ο οποίος δεν έκρυψε από τους βιετναμέζους συντρόφους του τον προβληματισμό του για την πολιτική του «ανοίγματος» στην οικονομία της αγοράς, των ιδιωτικών επενδύσεων, της εισόδου ξένου κεφαλαίου κλπ. Τους είπε δηλαδή με τον τρόπο του να έχουν το νου τους διότι με βάση τη συνολικότερη πείρα της σοσιαλιστικής οικοδόμησης οι δυνάμεις της καπιταλιστικής παλινόρθωσης θα επιδιώξουν να ανατρέψουν και το ΚΚ, να αλλάξουν ακόμα και το σημερινό καθοδηγητικό ρόλο του και να πάρουν οι ίδιες την εξουσία. Κατά την διάρκεια της επίσκεψής του δεν παρέλειψε φυσικά να επισκεφθεί το μαυσωλείο στο μνημείο του ιστορικού ηγέτη του Βιετνάμ Χο Τσι Μινχ όπου κατέθεσε στεφάνι.

HeliosPlus