«… χωρίς πάθος τέχνη δεν γίνεται». Με αυτή τη φράση ο Λάκης Παπαστάθης, ο σπουδαίος σκηνοθέτης-παραγωγός, καλωσορίζει τους επισκέπτες της ιστοσελίδας του. Εχει απόλυτο δίκιο. Η τέχνη προϋποθέτει πάθος, το ίδιο όμως καθετί που ευελπιστεί να καταταχθεί ως αξιοπρεπές και έντιμο. Με αυτήν ακριβώς τη λογική, του πάθους, ο Λάκης Παπαστάθης δημιούργησε με τον Τάκη Χατζόπουλο τη σειρά «Παρασκήνιο», τον Φεβρουάριο του 1976. Στην τότε ΕΙΡΤ το πρότεινε ο Ροβήρος Μανθούλης. Η εκπομπή, η οποία γυρίστηκε με τη λογική και την αισθητική του κινηματογραφικού ντοκιμαντέρ, έγραψε Ιστορία. Πρόσωπα της Τέχνης και της Ιστορίας, των Γραμμάτων και των Τεχνών, πρόσωπα στυλοβάτες των ιδεών και της ελληνικής κουλτούρας, σπουδαίοι δημιουργοί αλλά και πολύ σημαντικά γεγονότα καταγράφηκαν από την κάμερα του «Παρασκηνίου» και μέσα από την ΕΡΤ βρήκαν απήχηση στον κόσμο. Ενα σημαντικό αρχείο διαμορφώθηκε μέσα από τον κύκλο των εκπομπών αυτών, εκπαιδευτικό και ιστορικό υλικό ουσιαστικά, το οποίο ανήκει στην ΕΡΤ και το οποίο συνιστά αναμφισβήτητα ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια του αρχείου της δημόσιας τηλεόρασης. Παράλληλα η εκπομπή πέρασε με τον δικό της τρόπο πολιτικές απόψεις οι οποίες ουκ ολίγες φορές προκάλεσαν κρούσματα λογοκρισίας. Σε αριθμούς το «Παρασκήνιο» ξεπέρασε τα εννιακόσια θέματα, συνεργάστηκε με διακόσιους σκηνοθέτες και φιλοξένησε πολλούς και σημαντικούς Ελληνες.
Ο Λάκης Παπαστάθης φυσικά δεν είναι μόνο το «Παρασκήνιο». Είναι δημιουργός με πολύπλευρη δράση, ένας ευαίσθητος, ρομαντικός ποιητής της τέχνης ο οποίος με την κάμερά του αποτυπώνει στιγμές, συναισθήματα, βλέμματα, μνήμες, εικόνες. Το ίδιο κάνει και με την πένα του. Ο Παπαστάθης συνιστά πολιτιστικό κεφάλαιο της χώρας και όχι μόνο της τηλεοπτικής ιστορίας.
Με αφορμή λοιπόν την επέτειο της ΕΡΤ, τον έναν χρόνο λειτουργίας της μετά το μαύρο, ας αφηγηθούμε μια σύντομη ιστορία. Ο Λ. Παπαστάθης κατέθεσε μέσω της τυπικής διαδικασίας μια πρόταση που αφορούσε τη δημιουργία μιας πολιτιστικής εκπομπής με τίτλο «Υστερόγραφο». Ακολούθησε σιωπή διάρκειας αρκετών μηνών η οποία συνεχίζεται ως και σήμερα. Ούτε καν ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ κ. Λάμπης Ταγματάρχης δεν καταδέχθηκε να απαντήσει, έστω και αρνητικά. Να μιλήσει σε έναν δημιουργό τον οποίο έχουν σεβαστεί όλες οι διοικήσεις.
Η τωρινή ΕΡΤ δεν βρίσκει χρόνο και χώρο για τον Παπαστάθη. Ούτε καν για να αποκριθεί στο αίτημα. Ουδείς θεωρεί ότι η κατάφαση είναι επιβεβλημένη. Είναι επιλογή και απόφαση των υπευθύνων και για αυτό και διορίστηκαν στις θέσεις που διορίστηκαν. Υπάρχει όμως και κάτι ακόμη, εκτός από το πάθος που κάνει οποιαδήποτε ενέργεια και κατάσταση μοναδική. Το ύψος του πήχη. Και σε αυτόν τον έναν χρόνο ο πήχης στην ΕΡΤ χαμηλώνει επικίνδυνα. Χρόνια πολλά, ΕΡΤ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ