Πολυέξοδος μου φαίνεται ότι είναι ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος (φωτογραφία). Ακολουθώντας την αγαπημένη μου συνήθεια, να σερφάρω στη «Διαύγεια», εντοπίζω δαπάνη του που τιτλοφορείται «Δαπάνες – Εξοδα διαμονής υπουργού» και φαίνεται να αφορά ενοίκιο (;) ύψους 7.000 ευρώ. Μα πού μένει ο υπουργός; Με έχει φάει η περιέργεια.
Ελληνοποιήσεις κατ’ εξακολούθηση

Διαβάζοντας το δεύτερο τεύχος της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως τουλάχιστον τις δύο τελευταίες εβδομάδες διαπιστώνω ότι τα μισά φύλλα της ημέρας περιέχουν απονομή της ελληνικής ιθαγένειας σε αλλοδαπούς. Μην κοιτάτε που είναι παλιά η τακτική, έχει και ο ΣΥΡΙΖΑ ανάγκη δημιουργίας νέων ψηφοφόρων. Διαισθητικά κάτι μου λέει ότι δεν είναι καθόλου τυχαία όλα αυτά…


Το μυστικό της Αικατερίνης Μ.

Θέλω να σταθώ όμως και σε κάτι άλλο που είδα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και μου προξένησε απορία: την απονομή χάριτος στην Αικατερίνη Μ. προκειμένου να διορισθεί ως μόνιμη υπάλληλος του υπουργείου Παιδείας στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση με την ειδικότητα της νηπιαγωγού. Η εν λόγω κυρία έχει καταδικαστεί μόλις το 2012 από το Α’ Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Θεσσαλονίκης σε ποινή φυλάκισης δέκα μηνών, ανασταλείσα επί τριετία, για τα αδικήματα της απάτης σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου με προσγενόμενη ζημία ιδιαίτερα μεγάλη κατά συναυτουργία και της καταπάτησης δημόσιας δασικής έκτασης κατά συναυτουργία. Δεν το θεωρώ αξιοσημείωτο μόνο γιατί οι απονομές χάριτος αφορούν συνήθως πολύ παλαιότερες δικαστικές αποφάσεις αλλά και γιατί τα εν λόγω αδικήματα είναι ιδιαίτερα σοβαρά σε σχέση και με τη θέση που θα καταλάβει η κυρία. Να υπενθυμίσω ότι την απονομή χάριτος προτείνει ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος με γνωμοδότηση του Συμβουλίου Χαρίτων και υπογράφει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
nnn
Και μια και σας ανέφερα ορισμένα σοβαρά θέματα που συμβαίνουν στον χώρο της Δικαιοσύνης, θα ήταν παράλειψη να μη σας μεταφέρω τι ειπώθηκε για τη Δικαιοσύνη στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο, σε αυτό που οι πάντες πανηγύρισαν για τον… «κόφτη». Υπήρξε εισήγηση δύο υπουργών, Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, η οποία και εγκρίθηκε από τον Πρωθυπουργό, να δίνονται εφεξής στη δημοσιότητα (με ανάρτησή τους στο Διαδίκτυο) τα «πόθεν έσχες» των δικαστικών. Ειπώθηκε μάλιστα ότι δεν μπορεί να δίνονται στη δημοσιότητα μόνο τα «πόθεν έσχες» των πολιτικών. Τη βρίσκω πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση.


Ο Μητσοτάκης και ο «Ερωτόκριτος»

Ε, θα συνέβαινε κάποια στιγμή κι αυτό: να αντιμετωπίζουν ως σταρ τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να του ζητούν να τους υπογράψει… αυτόγραφα. Και αυτό έγινε ελλείψει κινητών, γιατί αν υπήρχαν κινητά, τότε, αντί για αυτόγραφα, θα υπήρχαν selfies. Τι νομίζετε; Μόνο ο κ. Τσίπρας θα υπερηφανεύεται ότι του ζητούν selfies; Αλλά τι να κάνουμε; Στο Δημοτικό οι πιτσιρίκοι συνήθως πηγαίνουν χωρίς τα κινητά τους. Οπως συνέβη και στο Α’ Δημοτικό Σχολείο Αργυρούπολης (έτος οικοδόμησης του κτιρίου 1933) που επισκέφθηκε ο Κυρ. Μητσοτάκης για να δηλώσει τη στήριξή του στα ολοήμερα σχολεία. Του επεφύλαξαν λαμπρή υποδοχή και οι μαθητές και οι δάσκαλοι. Να σκεφθείτε ότι μόλις μπήκε στο σχολείο οι δάσκαλοι του έκαναν λόγο για τον… Θάνο. Πάει τετάρτη τάξη και ξέρει να απαγγέλλει απ’ έξω τον… «Ερωτόκριτο», του είπαν, με τη σημείωση ότι «δεν είναι καν Κρητικός». Ο Κυριάκος ζήτησε να δει τον Θάνο, ο οποίος του απήγγειλε τον «Ερωτόκριτο» απνευστί! Του έδωσε συγχαρητήρια, ενώ οι δάσκαλοι του έλεγαν ότι πρέπει να υπάρξει κλίμα σταθερότητας στην Παιδεία, με τον πρόεδρο της ΝΔ να απαντά ότι είναι ανοιχτός στη συναίνεση, αλλά δεν συμφωνεί με την κατάργηση των ολοήμερων σχολείων. Οι δάσκαλοι ενθουσιάστηκαν τόσο που κάποιος απ’ αυτούς έφερε… ρακή, έβαλε σε όλους από ένα σφηνάκι και ήπιαν εις υγείαν των ολοήμερων σχολείων.


Οι μπελάδες της ΕΡΤ

Σε μπελάδες έβαλε η Ντόρα Μπακογιάννη τη διοίκηση της ΕΡΤ όταν απείλησε ότι θα καταθέσει αγωγή επειδή μετέδωσε ότι δημιουργείται πολιτικό ζήτημα λόγω της απουσίας της από την ψηφοφορία για το Ασφαλιστικό. Η διοίκηση της ΕΡΤ μαθαίνω ότι έψαξε όλα τα δελτία ειδήσεων και δεν βρήκε να έχει ειπωθεί κάτι τέτοιο από τους συντάκτες της. Η Ντόρα όμως επέμενε. «Ειπώθηκε από την ΕΡΤ» είπε στον κ. Ταγματάρχη, ο οποίος, όπως έμαθα, της τηλεφώνησε για εξηγήσεις. Και όταν η Ντόρα του ανέφερε τη συγκεκριμένη ώρα και τη συγκεκριμένη εκπομπή από την οποία μεταδόθηκε αυτή η πληροφορία (την είπε ένας συριζαίος βουλευτής σε ενημερωτική εκπομπή της ΕΡΤ, χωρίς η ΕΡΤ να ρωτήσει και την ενδιαφερόμενη αν ισχύει ή όχι), η διοίκηση της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης, αφού είπε στην Ντόρα «και τι φταίμε εμείς τι λένε οι άλλοι από την εκπομπή;», προχώρησε και στην έκδοση ανακοίνωσης εναντίον αυτής της στήλης που το μόνο που έκανε ήταν να δημοσιεύσει τη διαμαρτυρία της Ντόρας (άκουσον-άκουσον): «Ο Βηματοδότης έχασε…το βήμα του πέφτοντας προφανώς θύμα παραπληροφόρησης». Τώρα ποιος έχασε το βήμα του και την ψυχραιμία του είναι άλλη ιστορία.
Να ‘ταν μονάχα έξι ώρες

Προβλήματα ωραρίου όμως παρουσιάζονται, όπως πληροφορούμαι, στο Ραδιομέγαρο της Μεσογείων. Εκ της συμβάσεώς τους οι εσωτερικοί συντάκτες εργάζονται εξάωρο, το οποίο και τηρείται. Τον τελευταίο καιρό όμως διαπιστώνονται κρούσματα καταστρατήγησής του. Αλλη μία αντεργατική ενέργεια του ΣΥΡΙΖΑ στη «φίλη» ΕΡΤ; Ευτυχώς που νομοθέτησε να έχουν και δεύτερη δουλειά.

Eurovision: Και όμως κερδίσαμε για πρώτη φορά

Καταλαβαίνω τον πόνο και την αγανάκτηση, ίσως, για τον αποκλεισμό της χώρας από τον ευρωπαϊκό διαγωνισμό τραγουδιού. Αυτή είναι η μία πρώτη αντίδραση-ανάγνωση. Εξετάζοντας ψύχραιμα την εξέλιξη, κακώς ψέγουμε τη δημόσια τηλεόραση. Η ΕΡΤ με την συγκεκριμένη επιλογή της κατάφερε ό,τι δεν κατάφερε η κυβέρνηση ενάμιση χρόνο τώρα: να πει – και να το τηρήσει – ένα βροντερό ΟΧΙ στην Ευρώπη. Κάνοντας πραγματικότητα το Grexit, έστω, από την υποκουλτούρα.

Οταν συναντάς έναν Τσίπρα στον δρόμο

Ηταν μια συνάντηση κυριολεκτικά στο πόδι, στην μπάρα ενός κεντρικού καφέ αυτή που έγινε ανάμεσα στο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ Στέλιου Πιτσιόρλα και του Γ. Τσίπρα (πρώτου εξάδελφου του Πρωθυπουργού και υψηλόβαθμου στελέχους του υπουργείου Εξωτερικών). Η συνάντηση έγινε λίγες μόλις ώρες μετά τις παροτρύνσεις του Πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα προς τους υπουργούς του να τρέξουν για επενδύσεις (γιατί, όπως είπε οι επενδύσεις φέρνουν δουλειές). Ετσι μου είναι αδύνατον να σκεφτώ ότι έστω και στο δρόμο, πίνοντας έναν καφέ στα όρθια δεν έγινε συζήτηση ανάμεσα στους δύο για επενδύσεις, για τον ΟΛΠ και για το νέο υπό δημιουργία Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

Τα ακίνητα των βουλευτών

Με βάση την αριστερή αντίληψη περί ενημέρωσης της κοινής γνώμης, υπάρχει πλέον, όπως διάβασα, «λευκό» στα σχετικά τετραγωνάκια των δηλώσεων όπου αναγράφεται ο νομός, ο δήμος ή η κοινότητα καθώς και η τοποθεσία, οικοπέδων, κατοικιών, διαμερισμάτων, κτημάτων και αποθηκών των βουλευτών. Αποτέλεσμα αυτής της παρέμβασης είναι να μην γνωρίζουν οι πολίτες εάν ένας εκπρόσωπός τους διαθέτει ή απέκτησε ακίνητο στην πιο ακριβή ή στην πιο απομακρυσμένη περιοχή της χώρας ή του εξωτερικού, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει. Στην ίδιο πνεύμα απαλείφθηκαν και οι αριθμοί νηολογίου και κυκλοφορίας σκαφών και οχημάτων των βουλευτών.

Πλήρωσε ή όχι ΕΝΦΙΑ ο Πρωθυπουργός;

Ο Πρωθυπουργός στο πόθεν έσχες του εμφανίζει εισοδήματα που φτάνουν τις 70 χιλιάδες ευρώ, ενώ στα περιουσιακά του στοιχεία εμφανίζεται κι ένα σπίτι, το οποίο έχει αποκτήσει από το 1996. Πάρτε χαρτί και μολύβι και λογαριάστε: Το σπίτι βρίσκεται στην κατοχή του εδώ και 20 χρόνια και, όπως προκύπτει από τη δήλωσή του, το έχει κατ’ αποκλειστική κυριότητα. Αν και δεν αναφέρεται ούτε ο Δήμος, ούτε άλλα στοιχεία, αυτό που έχει ξεχωριστή σημασία είναι πως ο Αλέξης Τσίπρας δήλωνε (σε τηλεοπτική εκπομπή) το 2013, την ίδια περίοδο στην οποία αναφέρεται το πόθεν έσχες, πως δεν έχει δικό του σπίτι και πως ζει στο νοίκι. Και αυτός ήταν ο λόγος που δεν πλήρωνε ΕΝΦΙΑ: «Τους την έφερα, δεν έχω δικό μου σπίτι μένω στο νοίκι », είπε, όπως θυμάμαι σε ερώτηση της εκπομπής εάν πλήρωσε ή σκοπεύει να πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ.

HeliosPlus