Ξέρετε τι είναι αυτό που εκνευρίζει περισσότερο τον Αλ. Τσίπρα (φωτογραφία); Η κατηγορία που του απηύθυναν σχεδόν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί ότι είναι «ψεύτης» και ότι λέει κατά συρροήν ψέματα. Αρχισε να τον ενοχλεί, μαθαίνω, αυτή η κατηγορία και δεν είναι τυχαίο που μιλώντας στη Βουλή προσπάθησε να αποσείσει τις κατηγορίες του «ψεύτη», των «ανεκπλήρωτων υποσχέσεων» και του «οπορτουνισμού». Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότεροι βουλευτές του, καθώς και οι υπουργοί του, που πήραν τον λόγο αναφέρθηκαν (σαν να είχαν πάρει γραμμή) στη λέξη «αλήθεια» και στη φράση «δεν πρόκειται να σας πούμε ψέματα». Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι ο Πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυρ. Μητσοτάκη του είπε: «Κατηγορήστε μας για αυταπάτες, όχι για ψέματα». Ούτε βεβαίως είναι τυχαίο το εύρημα του Ι. Δραγασάκη να αναζητήσει στο… Google τη λέξη «αλήθεια». Η τρωθείσα αξιοπιστία του κ. Τσίπρα έχει αντίκτυπο όχι μόνο στους ψηφοφόρους του κόμματός του (πολλοί από τους οποίους ήδη αυτοαποκαλούνται… «κοψοχέρηδες») αλλά και στο εξωτερικό, αφού πλέον οι ξένοι δεν τον παίρνουν στα σοβαρά και τον αντιμετωπίζουν καχύποπτα. Ετσι, βαφτίζοντας το ψέμα αυταπάτη, νομίζει ότι θα κερδίσει ξανά την αξιοπιστία του; Πλην όμως είναι αργά. Ας μην… έκανε τόσες αυταπάτες!


«Ελα έξω αν είσαι άντρας»

Χαρακτηριστικός της γραμμής που πήραν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να απαντούν (ό,τι να ‘ναι) σε όσους λένε «ψεύτη» τον Πρωθυπουργό ήταν και ο άγριος μεταμεσονύκτιος καβγάς (διανθισμένος με πολλά… γαλλικά) που σημειώθηκε ανάμεσα στη βουλευτή της ΝΔ Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου και στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας Νίκο Παπαδόπουλο. Η κυρία Ασημακοπούλου έκανε λόγο για τα «παραμύθια» που λέει ο Τσίπρας όσον αφορά και τις διαπραγματεύσεις και το Ασφαλιστικό και κάθε φορά που ο συριζαίος βουλευτής άκουγε τις λέξεις «ψεύτης», «ψέματα» και «παραμύθια» φώναζε: «Ενώ εσείς δεν λέγατε παραμύθια. Και γ@@ώ». Το φώναξε μία φορά, το φώναξε δύο, το φώναζε συνέχεια, με αποτέλεσμα να εκνευρίσει τη γαλάζια βουλευτή, η οποία να σημειώσω φάνηκε ψύχραιμη και συνέχισε την ομιλία της. Μόλις όμως τελείωσε έτρεξε σαν σίφουνας προς το έδρανο όπου καθόταν ο κ. Παπαδόπουλος και του είπε δυνατά ώστε να την ακούσουν όλοι: «Ελα έξω αν είσαι άνδρας να λογαριαστούμε». Η πρόκληση για να λογαριαστούν ήταν σαφής, δημόσια και αυστηρή, πλην όμως ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε πως δεν άκουσε.
Το φαινόμενο Μιχελογιαννάκη

Ισως να μην έχετε προσέξει πώς ψήφισε ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης. Και πώς να το έχετε προσέξει αφού την ώρα της ψηφοφορίας ο κ. Μιχελογιαννάκης… κρύφτηκε πίσω από μια κολόνα της αίθουσας της Ολομέλειας (για να μην τον… πιάνει η κάμερα) και πέταξε ένα αχνό «Ναι σε όλα». Τον ρώτησα ευθέως γιατί αυτή τη φορά ψήφισε Μνημόνιο ενώ άλλαξε στο παρελθόν δύο κόμματα (ΠαΣοΚ και ΔΗΜΑΡ) για να μην ψηφίσει μνημόνια. Και ιδού η απάντησή του, η οποία, κατά τη γνώμη μου, θα πρέπει να διδάσκεται σε πανεπιστήμια στο μάθημα της Πολιτικής Επιστήμης: «Εκανα δημοσκόπηση ανάμεσα στους ψηφοφόρους μου και βγήκε με συντριπτική πλειοψηφία ότι πρέπει να ψηφίσω το Ασφαλιστικό» είπε, για να συμπληρώσει ευθύς αμέσως: «Ρώτησα τον κόσμο, βλέπετε…». Αυτό εξηγεί και το γεγονός ότι εδώ και αρκετό καιρό είχε εξαφανιστεί από τα κανάλια. Ρωτούσε όλο αυτό το διάστημα τον κόσμο «να ψηφίσω ή να μην ψηφίσω;». Πάντως, όπως λέει, δεν τον τύπτει η συνείδησή του επειδή αυτή τη φορά κατάφερε και ψήφισε Μνημόνιο γιατί, όπως έλεγε, «θα μπούμε τώρα στη διαγραφή του χρέους, δεν υπήρχε άλλη εναλλακτική λύση –άλλωστε, μου είπε ο κόσμος να ψηφίσω…».


Στο Αγιον Ορος ο ΠτΔ και ο Πούτιν

Την Πέμπτη μεταβαίνει στο Αγιον Ορος (ως πρώτη επίσκεψη με την ιδιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας) ο Πρ. Παυλόπουλος. Η Ιερά Κοινότητα του ετοιμάζει, όπως μαθαίνω, «λαμπροτάτη υποδοχή». Αλλωστε ο Πρόεδρος είναι θρήσκος. Να σκεφθείτε ότι το γραφείο του στο Προεδρικό Μέγαρο μοιάζει με… εικονοστάσι από τις πολλές εικόνες αγίων που έχει. Ο κ. Παυλόπουλος θα ξαναπάει στο Αγιον Ορος στις 28 Μαΐου, όταν θα βρίσκεται εκεί και ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν. Στις 27 Μαΐου θα επισκεφθεί το Αγιον Ορος και ο ρώσος πατριάρχης Κύριλλος. Δεν έγινε ακόμη γνωστό αν στο Αγιον Ορος θα βρεθεί και ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας. Αλλωστε έχει ξαναπάει, στην προεκλογική περίοδο (της πρώτη φορά Αριστερά κυβέρνησης), τότε που ζήτησε να μείνει για δέκα λεπτά μόνος του με την Πλατυτέρα των Ουρανών. Πάντως ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον κ. Πούτιν στις 26 Μαΐου στην Αθήνα.
Οργή της Ντόρας για την ΕΡΤ

Λίγο προτού αρχίσει η ψηφοφορία για το Ασφαλιστικό η Ντόρα Μπακογιάννη αισθάνθηκε μια σκοτοδίνη, μια τάση προς λιποθυμία. «Αντί να κινδυνεύσω να σωριαστώ στο πάτωμα, προτίμησα να πάω σπίτι μου» εξηγούσε. Εκείνο όμως που θεωρεί ανεξήγητο και το οποίο την εξόργισε είναι όταν άκουσε την ΕΡΤ να αναφέρει ότι «δημιουργείται πολιτικό ζήτημα με την απουσία της κυρίας Μπακογιάννη από την ψηφοφορία». Η Ντόρα, η οποία, όπως λέει, δεν έχει απουσιάσει ποτέ από καμία ψηφοφορία, σκέφτεται τώρα να στραφεί νομικά εναντίον της ΕΡΤ για προσβολή της πολιτικής της προσωπικότητας.

Η αγωνία των πρώην πρωθυπουργών

Πήγαν στη Βουλή μόνον για να ψηφίσουν. Έτσι κι αλλιώς σπάνια ομιλούν ή εάν θέλετε ποτέ δεν έχουν μιλήσει από το βήμα της Βουλής από τότε που έγιναν πρώην. Ο μεν Κ. Καραμανλής εμφανίστηκε εμφανώς μαυρισμένος από τις πασχαλινές διακοπές του εκτός Ελλάδος, ο δε Αντ. Σαμαράς προσήλθε στο παρά πέντε της ψηφοφορίας και ψηνόταν στον πυρετό. Είχε ίωση, 38 βαθμούς πυρετό έλεγε. Ο κ. Καραμανλής κάποια στιγμή που άδειασε η Ολομέλεια (επειδή μιλούσε ο χρυσαυγίτης Μιχαλολιάκος) πήγε έως το Εντευκτήριο της Βουλής. Αμέσως μαζεύτηκε μια παρέα νεοδημοκρατών (όχι κατ΄ανάγκη της ομάδας των λεγόμενων καραμανλικών): «Θα πάρετε τίποτα Πρόεδρε;», τον ρώτησαν: «Οχι μόνον νεράκι και κανέναν ξηρό καρπό», που ήδη βρισκόταν στο τραπέζι, τους απάντησε Και μην νομίσετε ότι άρχισε πολιτική συζήτηση. Κάθε άλλο. Μόνον ανέκδοτα ειπώθηκαν. Στην πραγματικότητα ειπώθηκαν τρία ανέκδοτα από τους Κ. Κοντογεώργο (Ευρυτανία) και Γ. Βλάχο. Και τα τρία κρύα (κυρίως αυτό του κ. Βλάχου) αλλά όλοι γέλασαν…

***

Τα ανέκδοτα άρχισε πρώτα ο κ. Καραμανλής. Είπε για μια καλλίγραμμη και δίμετρη γραμματέα που ήθελε να προσληφθεί σε μια επιχείρηση αλλά δεν γνώριζε ούτε ξένη γλώσσα, ούτε αγγλικά, ούτε στενογραφία και ήθελε μισθό 5.000 ευρώ τον μήνα. Το πώς κατέληξε το ανέκδοτο, πραγματικά κωλύομαι, λόγω του νόμου περί τύπου να σας το μεταφέρω. Αντιθέτως ο κ. Σαμαράς κλείστηκε στο γραφείο του. Είχε προηγηθεί μία τυχαία συνάντηση με τον Ευ. Μεϊμαράκη, αλλά τον αποθάρρυνε ο πρώην Πρωθυπουργός λέγοντάς του να απομακρυνθεί επειδή εάν τους δουν μαζί θα τον παρεξηγήσουν ότι είναι…ομάδα. Στο γραφείο του είχαν συγκεντρωθεί αρκετοί βουλευτές και εξέφραζαν τους προβληματισμούς τους για τα προληπτικά μέτρα και πώς θα περάσουν στην κοινωνία το ασφαλιστικό και το φορολογικό. Ο κ. Σαμαράς ψήφισε και έφυγε: «Εχω πυρετό, δεν μπορώ άλλο, πάω σπίτι» τους είπε και αποχώρησε.

HeliosPlus