Μια ενδιαφέρουσα (από κάθε άποψη) σύσκεψη επρόκειτο να πραγματοποιηθεί την Τρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου με πρωτοβουλία του υπουργείου Ανάπτυξης και σε συνεννόηση με το Νο 2 της κυβέρνησης Νίκο Παππά. Κατά μία εκδοχή στη συνάντηση αυτή θα παρευρισκόταν και ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας. Αντικείμενό της; Η αναζήτηση ιδεών και πολιτικών ικανών να οδηγήσουν στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Καλεσμένοι ήταν ο διευθύνων σύμβουλος της Chipita και μέλος του ΔΣ του ΣΕΒ Σπ. Θεοδωρόπουλος, ο πρόεδρος της ΒΙΟΧΑΛΚΟ Ν. Στασινόπουλος και ο άλλοτε πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Ι. Λύρας. Ολα ήταν έτοιμα για τη σύσκεψη, οι προσκλήσεις είχαν σταλεί, πλην όμως η σύσκεψη δεν έγινε ποτέ. Τι είχε συμβεί; Κοντά στο μεσημέρι οι τρεις επιχειρηματίες ενημερώθηκαν ότι η σύσκεψη αναβάλλεται λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων των κυβερνητικών στελεχών. Τα κυβερνητικά στελέχη, βλέπετε, είναι τούτες τις ημέρες απορροφημένα στην προετοιμασία των διαπραγματεύσεων με το κουαρτέτο. Αλλά, όπως μαθαίνω, η σύσκεψη θα επαναπροσδιορισθεί καθώς οι επιχειρηματίες έχουν και αυτοί ανειλημμένες υποχρεώσεις και δεν μπόρεσαν να αλλάξουν το πρόγραμμά τους. Ξέρετε, είναι κάπως πιο οργανωμένοι στις συσκέψεις απ’ ό,τι στο Μαξίμου. Μετά το Πάσχα και βλέπουμε…


Μ. Τετάρτη κλείνει η Βουλή

Και μια και έγινε λόγος για το Πάσχα, σας πληροφορώ ότι το Μέγαρο Μαξίμου σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση αποφάσισε να κλείσει τη Βουλή για μία εβδομάδα. Θα κλείσει δηλαδή τη Μ. Τετάρτη και θα ξανανοίξει την Τετάρτη του Πάσχα, ώστε να μπορούν οι βουλευτές να σουβλίσουν τον οβελία. Βεβαίως υπάρχει ένα ψιλο-πρόβλημα με τους βουλευτές της συγκυβέρνησης που δεν πολυπηγαίνουν στις εκλογικές τους περιφέρειες, καθότι φοβούνται την κατακραυγή του κόσμου. Αλλά κάτι θα γίνει και για αυτούς. Ρώτησα πάντως αρμοδίως πού θα περάσει το Πάσχα του ο Πρωθυπουργός και εάν θα τηρήσει το πασχαλινό έθιμο της επίσκεψης στα στρατόπεδα, αλλά δεν πήρα απάντηση. Ή μάλλον πήρα: «Δεν μας είπε τίποτα ακόμα, έχει στο μυαλό του τη διαπραγμάτευση» μου είπαν (πάλι αρμοδίως).


Νομοσχέδια για το θεαθήναι

Και με τα νομοσχέδια που ήδη έχουν κατατεθεί τι θα γίνει; Εδώ έχει γίνει ένα μικρό κυβερνητικό κόλπο, από αυτά που κάνει συνήθως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Με δυο λόγια τα νομοσχέδια κατατέθηκαν, αλλά δεν πρόκειται να συζητηθούν. Και ξέρετε γιατί; Περιμένουν να κλείσει η αξιολόγηση. Δεν θα είναι τα ίδια νομοσχέδια που κατατέθηκαν. Θα υπάρξουν σε αυτά τροπολογίες. Πλήθος τροπολογιών θα σας έλεγα, καθ’ υπαγόρευσιν του κουαρτέτου. Στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ωστόσο αισιόδοξοι ότι η αξιολόγηση κλείνει. Αλλά προσέξτε, αυτή τη φορά δεν είναι απόλυτα σίγουροι ότι θα κλείσει. Λένε ότι «θα κλείσει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο», ώστε να πάρουμε χρήματα για να μη στεγνώσουν τελείως τα ταμεία. Και πώς θα γίνει αυτό; ρώτησα. «Α, με έναν απλό τρόπο. Ορισμένα θέματα, λόγου χάρη τα κόκκινα δάνεια, θα πάνε για φθινόπωρο». Να είστε όμως βέβαιοι ότι αυτές είναι σκέψεις και κρυφές προσδοκίες της κυβέρνησης. Το θέμα είναι τι λένε οι δανειστές.
Ο ταλαντούχος κ. Κιμ

Αλλά τι να πουν οι δανειστές; Προβληματίζονται με τις επιπολαιότητές μας και με τη σπατάλη χρημάτων σε ταξίδια. Γιατί πιθανόν να μην το ακούσατε, αλλά στην πολυσυζητημένη επίσκεψη του Ευκλ. Τσακαλώτου στην Κριστίν Λαγκάρντ (σε εκείνη που πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένος –αφού μας ζήτησαν έξτρα μέτρα) συνοδευόταν από τον περιβόητο και πολυτάλαντο Κορεάτη κ. Κιμ. Θα πρέπει να πληρώσαμε τα εισιτήρια και τη διαμονή του κ. Κιμ στην Ουάσιγκτον, πλην όμως, όπως έμαθα, στη συνάντηση με την κυρία Λαγκάρντ δεν άνοιξε καν το στόμα του. Υπάρχουν όμως στελέχη που λένε ότι καλύτερα που δεν μίλησε και δεν έκανε καμιά πρόταση γιατί μπορεί τα μέτρα από τα 3 δισ. ευρώ να γίνονταν περισσότερα.


Παρ’ ολίγον φόρος στο… ψάρεμα

Δεν έχουν τον Θεό τους οι συριζαίοι υπουργοί και προσπαθούν να βγάλουν από τη μύγα ξίγκι, να επιβάλουν φόρους σε ό,τι… κινείται. Ετσι, επιχείρησαν να βάλουν φόρους στο ψάρεμα, σε νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, μετά από μία επεισοδιακή συνεδρίαση όπου ακούστηκαν οι φράσεις «φορολογήστε και την πετονιά να δούμε τι θα καταλάβετε» ή «ο ίδιος φόρος έχει το ψάρεμα του γαύρου με το ψάρεμα της συναγρίδας» και πολλά άλλα ευτράπελα. Πρόκειται για το άρθρο 43 του νομοσχεδίου για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς που καταψηφίστηκε από την πλειοψηφία των μελών της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής. Σύμφωνα με τη ρύθμιση, οι ερασιτέχνες αλιείς που διαθέτουν μικρές βάρκες ή φουσκωτά οφείλουν να πληρώνουν έξτρα ετήσιο παράβολο 50 ευρώ που θα αυξάνεται ανάλογα με την ιπποδύναμη της μηχανής, ενώ όσοι δεν το πράττουν θα πληρώνουν πρόστιμα. Τι άλλο θα δούμε;

Βενιζέλος συνάντησε Νταβούτογλου

Με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμετ Νταβούτογλου και παλιό ομόλογο του ως υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε στο Στρασβούργο ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο κ. Νταβούτογλου μίλησε στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης συνοδευόμενος από τους υπουργούς Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου και Eυρωπαϊκών Yποθέσεων Β. Μποζκίρ. Προφανώς έχει σημασία να υπάρχουν ανοικτοί οι προσωπικοί δίαυλοι σε καιρούς τόσο δύσκολους όσο οι σημερινοί. Η Σοσιαλιστική Ομάδα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΣτΕ υπέδειξε τον Ευάγγελο Βενιζέλο ως μέλος της (περιορισμένης σύνθεσης ) επιτροπής που είναι αρμόδια για την εκλογή των δικαστών του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ