«Ο Θεός σού έδωσε χρόνο για να τρέξεις στην αγκαλιά Του. Εσύ όμως τρέχεις ολοταχώς για την Κόλαση». Στην πραγματικότητα, έτρεχα να προφτάσω ανοιχτό σουπερμάρκετ, γιατί είχα ξεμείνει από πελτέ και ήθελα να φτιάξω σάλτσα για τα μακαρόνια. Πάνω στη βιασύνη μου, άπλωσα το χέρι και πήρα το χαρτάκι που μου πρότεινε η κοπέλα η οποία παραμόνευε έξω από το κατάστημα, νομίζοντας πως επρόκειτο για διαφημιστικό φυλλάδιο με προσφορές στα είδη καθαρισμού. Οταν το διάβασα, διαπίστωσα πως μου πρόσφεραν κάτι περισσότερο από ένα πεντακάθαρο σπίτι: τη σωτηρία της ψυχής μου. «Ο Χριστός πέθανε και αναστήθηκε για εσένα προσωπικά». Συμβουλές που αν τις ακολουθούσα θα συναντούσα Εκείνον.
Αναρωτήθηκα αν η κοπέλα που μου είχε ενεχειρίσει το εκ Παραδείσου μήνυμα πληρωνόταν για να κάνει τη δουλειά ή την έκανε εθελοντικά, στρατευμένη στον αγώνα για τη σωτηρία μου. Αν ίσχυε το πρώτο, ευχήθηκα να έβρισκε γρήγορα μια πιο αξιοπρεπή απασχόληση. Αν ίσχυε το δεύτερο, δεν μπορούσα παρά να τη λυπηθώ, όπως λυπάμαι όλους αυτούς που στρατολογούνται στο όνομα θεών, ιδεολογιών, πιστεύω, για να καταλήξουν να ζουν παγιδευμένοι σε ένα σύμπαν ιδεοληψιών. Εκείνη τη στιγμή έπεσε τηλεοπτική διαφήμιση σύμφωνα με την οποία νεοανακηρυχθείς άγιος είχε μετατρέψει το χιόνι σε λουκούμια για να χορτάσουν οι πιστοί. Τι γεύση να είχαν αυτά τα λουκούμια; Και γιατί, αφού είχε το χάρισμα, δεν μετέτρεψε το χιόνι σε κάτι που να «πιάσει» περισσότερο τους πιστούς, σε ένα ψητό φούρνου, ας πούμε;
Με τούτα και µε εκείνα, µου άνοιξε η όρεξη. Αρχισα να φτιάχνω τη μακαρονάδα που λέγαμε, γιατί περίμενα και τα παιδιά. Κατέφθασαν με την τρίτη (!) ευλογία της ημέρας. «Δες τι μου έδωσε ένας κυριούλης στο μετρό», είπε η Αννα, «είναι σαν επιτραπέζιο παιχνίδι, σαν ένα «Tabοο» πίστης!». Επρόκειτο για ερωτηματολόγιο με τις ερωτήσεις που «θα σου έκανε ο Θάνατος αν ερχόταν σήμερα. Τι θα του έλεγες αν ρωτούσε: 1) Τι νομίζεις ότι πρέπει να κάνει κάποιος για να του επιτρέψω να μπει στον Ουρανό; 2) Είναι αυτά που απάντησες στην προηγούμενη ερώτηση αρκετά για να σιγουρέψουν την είσοδό σου στον Ουρανό; 3) Εσύ είσαι απόλυτα σίγουρος για την είσοδό σου στον Ουρανό;». Συμπέρασμα: είσαι αμαρτωλός, μπορούμε όμως να σε επισκεφθούμε και να σε βοηθήσουμε να σώσεις την ψυχή σου.
Τίτλος του προσπέκτους: «Αυτή μπορεί να είναι η σπουδαιότερή σου μέρα». Ή, αν κλείσεις ραντεβού με τους αντιπροσώπους Του, η ημέρα που θα επιβεβαιώσεις πως είσαι εύκολο θύμα. Αυτό κάνουν οι επιτήδειοι μέσα στην οικονομική κρίση που μας κάνει όλο και πιο ευάλωτους (όχι μόνο οικονομικά αλλά και ψυχολογικά – ψυχικά): εντοπίζουν εκείνους που κοντεύουν να λυγίσουν ή έχουν λυγίσει, για να τους πουλήσουν στήριξη και να μπουν στη ζωή τους και στο κεφάλι τους, να τους κάνουν υποχείριά τους. Ιερές προβλέψεις, θαύματα και προφητείες εν αφθονία, σε μια κοινωνία που κυλάει βαθιά στη θρησκοληψία. Αφού βλέπουμε πως δεν μπορούμε να σωθούμε μόνοι μας, ελπίζουμε να μας σώσει κάποιος άλλος. Γι’ αυτό, υποθέτω, και η έξαρση αιρέσεων, φαινόμενο το οποίο καταγγέλλουν και παράγοντες της Εκκλησίας, κάνοντας λόγο για περίπου 120 χριστιανικές αιρέσεις και παραχριστιανικές ομάδες και 450 παραθρησκευτικές οργανώσεις με αυξητικό ρυθμό.
Δεν γνωρίζω πίσω από ποιους βρίσκεται η Εκκλησία (γιατί και αυτή μοιράζει τα ραβασάκια της) ή οι αιρέσεις που καταγγέλλει, εγώ πάντως έχω διαβάσει τελευταίως αρκετά φυλλάδια (μου τα δίνουν ενώ περπατώ, έξω από μαγαζιά, στις στάσεις των λεωφορείων) που μου εγγυώνται μια ευάερη και ευήλια θέση εκ δεξιών Του. Τα κάνω χαρτοπόλεμο, σκέφτομαι, όμως, με συμπόνια εκείνους που κάποια στιγμή πιστεύουν πως ο Χριστός-ντελίβερι χτυπάει την πόρτα τους για να τους κεράσει χιονολούκουμα και συγχώρεση. Αθήνα, 21ος αιώνας μ.Χ.!

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 10 Απριλίου 2016

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ