Με το καλημέρα άρχισε να αποκαλύπτεται ότι η συμφωνία Ευρώπης -Τουρκίας για το προσφυγικό, είναι απολύτως προβληματική και μεταφέρει δυσανάλογο κόστος στην ελληνική πλευρά. Όχι μόνο δεν περιορίστηκαν οι προσφυγικές ροές από τη γειτονική χώρα, αλλά όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν ότι θα συνεχιστούν,παρά τα ευρωπαϊκά ευχολόγια στον ίδιο ρυθμό.
Πριν καλά- καλά γίνει δυνατό να αδειάσουν από το προηγούμενο κύμα τα νησιά,τα περιβόητα hot spots άρχισαν ήδη να γεμίζουν από νέους πρόσφυγες, που με βάση τη συμφωνία θα θεωρούνται κρατούμενοι μέχρι να εξεταστεί το μέλλον τους. Η Ελλάδα, όπως παραδέχθηκε και κοινοτικός αξιωματούχος, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του » Βήματος» μετατρέπεται σε ένα σύγχρονο Έλις Αϊλαντ. Με ανεπαρκείς υποδομές, με μια αναποτελεσματική δημόσια διοίκηση, περιμένουμε τη βοήθεια των υπαλλήλων που θα στείλουν ευρωπαϊκές χώρες,για να δούμε αν και πότε μπορεί να λειτουργήσει το σύστημα ανταλλαγής που συμφωνήθηκε.

Ακόμα όμως και στην ιδανική περίπτωση – που δεν φαίνεται στον ορίζοντα- που η συμφωνία τηρείται και εφαρμόζεται με ρυθμούς απίστευτους για την ελληνική πραγματικότητα,είναι εμφανές ότι οι 72.000 πρόσφυγες που μπορούν θεωρητικά να απορροφηθούν από την Ευρώπη ,είναι ελάχιστοι μπροστά σε αυτούς που θα αποπειραθούν να εισέλθουν στη χώρα μας.Και βέβαια κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει με τους 50.000 και πλέον που είναι ήδη παγιδευμένοι εδώ , οι περισσότεροι σε άθλιες συνθήκες.

Με τα σύνορα οριστικά κλειστά , με τους εσωτερικούς ελέγχους στα σύνορα να εξακολουθούν να ισχύουν,παρα το ότι η συνθήκη Σένγκεν υποτίθεται ότι λειτουργεί,με το θέμα της χορήγησης ασύλου να παραμένει άγνωστο πως θα λειτουργήσει , η κατάσταση είναι πολύ εύκολο σε ελάχιστο χρόνο να γίνει ανεξέλεγκτη.Η Ευρώπη παραδόθηκε στην υποτιθέμενη καλή θέληση της Άγκυρας,μεταφέροντας το πρόβλημα στην χώρα μας που αποδεδειγμένα ως τώρα δεν μπορεί να το διαχειριστεί.

Η εντυπωσιακή πράγματι αλληλεγγύη που εκδηλώνουν μέχρι τώρα οι έλληνες πολίτες, προφανώς δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των προσφύγων που ήδη παραμένουν τώρα στη χώρα μας. Πολύ περισσότερο που πολλοί από αυτούς, αρνούνται να παραμείνουν στα διάσπαρτα κέντρα φιλοξενείας,με υποτυπώδεις συνθήκες τα περισσότερα, που έχουν δημιουργηθεί ανά την χώρα.

Η Ελλάδα, για πολλούς λόγους, κοινωνικούς, οικονομικούς, διοικητικούς δεν μπορεί και δεν αντέχει να μετατραπεί σε ένα απέραντο γκέτο «διαλογής» προσφύγων και μεταναστών.Και δεν αρκούν ούτε τα ευχολόγια των Βρυξελλών, ούτε οι ανεπαρκείς κυβερνητικοί σχεδιασμοί για να αποφευχθεί αυτό ενδεχόμενο.Το πρόβλημα είναι μπροστά μας ,θα εξελίσσεται δυστυχώς όλο και χειρότερα αν δεν διαμορφωθούν ένα αρραγές εθνικό μέτωπο και διεθνείς συμμαχίες ,που να προσπαθήσουν να πιέσουν την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη,ότι δεν μπορεί μια χώρα όπως η Ελλάδα να σηκώνει το βάρος ενός τεράστιου προσφυγικού κύματος.

ΤΟ ΒΗΜΑ