Με ξένα κόλλυβα
Συγκεντρώθηκαν οι αρχηγοί της φυλής να δουν τι θα κάνουν με τους αλλόφυλους που φθάνουν στα σύνορα –και κυρίως πώς θα καταφέρουν να βγουν κερδισμένοι από τη συγκέντρωση, πώς τα όσα θα πουν και θα συμφωνήσουν θα τους φέρουν ψήφους.
Μοναδικός σε αυτή την τακτική ο Αλέξης Τσίπρας –τη μεγαλοσύνη του δείχνει η φράση «Η Ελλάδα υλοποιεί τις υποχρεώσεις της, όχι απλώς απέναντι στην ΕΕ αλλά κυρίως απέναντι στους ίδιους τους πρόσφυγες και με βάση τις ανθρωπιστικές ανάγκες» που είπε την Πέμπτη στο Υπουργικό Συμβούλιο. Είναι το υπερβατικό «αριστερό ήθος» που υπαγορεύει τις ενέργειες της κυβέρνησης –όχι οι διεθνείς συνθήκες για τους πρόσφυγες πολέμου και οι συμφωνίες με τα άλλα κράτη της ΕΕ.
Αλλά τα λεφτά για να καλύψει τις «ανθρωπιστικές ανάγκες» η κυβέρνηση, 700 εκατομμύρια, θα τα δώσει η Ενωση. Και η Ελλάδα θα δεχθεί μόνο το 1/50 των προσφύγων, όσο είναι και το μερίδιό της στα 500 εκατομμύρια ενωσιακών πολιτών, είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Ητοι, μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα: λέμε μια αριστερή παπάρα για εισαγωγή και μετά αρχίζουμε παζάρι με μικρόψυχα κράτη –και επιπλέον χρησιμοποιούμε τους πρόσφυγες για να πετύχουμε καλύτερους όρους με την τρόικα.
Αυτή η υποκρισία με βγάζει από τα ρούχα μου, ημερολόγιό μου. Ενώ είσαι σαν τους άλλους, παριστάνεις τον ανώτερο. Οπως την εποχή που η Σοβιετική Ενωση εισέβαλε στην Τσεχοσλοβακία ή στο Αφγανιστάν και ταυτόχρονα κατηγορούσε τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό. Ή έστηνε πυραύλους εναντίον της Δυτικής Ευρώπης, και ταυτόχρονα τα πρακτορεία της στις χώρες που απειλούσαν οι πύραυλοι οργάνωναν κινήματα για τον «αφοπλισμό και την ειρήνη».
Ας είναι υποκριτές και αλαζόνες, οι περισσότεροι πολιτικοί τέτοιοι είναι –τουλάχιστον να ήσαν αποτελεσματικοί… Αλλά όταν τα προσόντα σου περιορίζονται σε διαδηλώσεις στη Γένοβα ή σε κατασκηνώσεις στην πλατεία Συντάγματος, πώς να τα βγάλεις πέρα σε τούτον τον πολύπλοκο κόσμο; Οταν πιστεύεις πως οι αγώνες είναι σημαντικότερο προσόν από την εκπαίδευση και περιφρονείς τους τεχνοκράτες και τους γραφειοκράτες, πώς θα λύσεις προβλήματα που απαιτούν τεχνογνωσία και όχι παπαρολογία;
  • Αυτόν που λυπάμαι περισσότερο από όλους τους υπουργούς είναι ο επί των Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Ενώ όλοι παραδέχονται, πρώτος ο ίδιος, πως έχει προσόντα τουλάχιστον Ταλλεϋράνδου και του άξιζε να διαπραγματεύεται πού θα μετακινηθεί η ημέτερη στρατιά και πού θα πάνε οι στρατιές του Μέτερνιχ και του τσάρου για να γίνει ειρήνη, διαπραγματεύεται πώς θα μετακινηθούν στρατιές δύστυχων προσφύγων –για αλλού ετράβαγε και αλλού η ζωή τον πάει…
Εφυγε ο Κουτσούμπας από το Προεδρικό Μέγαρο, δεν συμφωνεί με τους υπόλοιπους, με ενημερώνει ο Μπούφος που εγκατέλειψε τον ώμο μου και παρακολουθεί τηλεόραση.
Εντάξει, ξέρω: φταίνε ο ιμπεριαλισμός, το ΝΑΤΟ, η Αμερική, η Ρωσία, η ΕΕ για τους πρόσφυγες. Γιατί να τους φορτωθούμε εμείς; Ανταποκρίνεται πλήρως στη λογική αυτών στα Αθυρα της Πέλλας που μόλις άκουσαν πως θα γίνει στην περιοχή τους κέντρο υποδοχής προσφύγων πήγαν νύχτα και όργωσαν τα χωράφια στα οποία θα στήνονταν οι σκηνές. Και είχαν επιλεγεί τα Αθυρα γιατί την προηγούμενη επιλογή, παλιό στρατόπεδο στα Γιαννιτσά, το είχαν κάψει, νύχτα πάλι, άλλοι ανθρωπιστές.
Παπάς, δάσκαλος, χωροφύλακας, δικαστής


  • Αλλά ας μην παραπονιέμαι, ημερολόγιό μου: κάποτε ο όρος «λαθρομετανάστης» είχε καθιερωθεί ως επίσημος από τον Αντώνη Σαμαρά –τώρα τον χρησιμοποιεί μόνο η Χρυσή Αυγή: το στόμα όλων στάζει μέλι για τους πρόσφυγες και τα προσφυγάκια. Ακόμα και αυτών που δεν τους θέλουν· κατάλαβαν τουλάχιστον πως είναι ντροπή και μόνο στο σκοτάδι ενεργούν.
Εστω και προσχηματική, η αποδοχή του «άλλου» είναι μεγάλο πολιτιστικό κέρδος.
  • Μεγάλο κέρδος για τη δημοκρατία μας είναι ότι η Νομική Σχολή του Καποδιστριακού, με αφορμή τη μήνυση της Προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου κατά του καθηγητή Σταύρου Τσακυράκη για δυσφήμηση, ψήφισε πως «επαναλαμβάνει την προσήλωσή της στις ακαδημαϊκές ελευθερίες και την ελευθερία της έκφρασης και εκφράζει τη συμπαράστασή της στον συνάδελφο». Και η κυρία Πρόεδρος οφείλει να ασκεί το επάγγελμά της σεβόμενη κάποιες αξίες, ακόμα και αν δεν της αρέσουν.
  • Παπάς, δάσκαλος και χωροφύλακας ήσαν οι τρεις εξουσίες στα χωριά του παλιού καλού καιρού που δεν είχαν ελευθερίες και δεν χώνευαν τους ξένους. Στους καινούργιους δύσκολους καιρούς όταν σε λένε «Παππά», γίνεσαι χωροφύλακας των καναλιών και δάσκαλος –απαιτείς από «Tα Νέα» και «Το Βήμα» για τιμωρία να γράψουν τρεις φορές: «Δεσμεύομαι, στο εξής, να επιτελώ προσεκτικότερα το καθήκον μου για τη δημοσίευση της αλήθειας και να προβαίνω σε ενδελεχή διασταύρωση των στοιχείων και των πηγών μου πριν δημοσιεύσω τόσο βαριές και συκοφαντικές κατηγορίες κατά του υπουργού Επικρατείας κ. Νίκου Παππά».
Σε περίπτωση υποτροπής, οι εφημερίδες θα γράφουν σαράντα φορές την τιμωρία –και συντάκτες, διευθυντές, εκδότες θα γονατίσουν με γυμνά γόνατα πάνω σε χαλίκια δηλώνοντας «ήμαρτον, ήμαρτον» και εκλιπαρώντας έλεος από τον επικρατή, τον έναν και μοναδικό προφήτη του τσιπρισμού που με φραγγέλιο θα μαστιγώνει τα δαιμονικά όργανα της διαπλοκής.
Μετά, για να γαληνέψει από την ταραχή που του κόστισε η μαθητική απείθεια, ο παπάς-χωροφύλακας-δάσκαλος θα πάει να πιει τον εσπρέσο του και να χαϊδέψει το απαλό τρίχωμα της γαλής των Ιμαλαΐων.
  • Κρίμα που κλείνουν οι έντυπες εκδόσεις του «Independent» και της «El Pais»· τι θα έχει για να τιμωρεί ο Νίκος Παππάς όταν ο τσιπρισμός γίνει θρησκεία όλης της Ευρώπης;
Ούτε ο Λεβέντης συμφωνεί, θέλει οικουμενική κυβέρνηση πρώτα! με ενημέρωσε ο Μπούφος από το τηλεοπτικό μετερίζι του.
Σωστό –υπό την πρωθυπουργία του. Στο κάτω-κάτω περίμενε 40 χρόνια να διαβεί το κατώφλι της Βουλής. Οσα και ο Αλέκος Φλαμπουράρης –αν αυτός έγινε υπουργός με ελάχιστο τηλεοπτικό χρόνο σε μεταμεσονύκτιες εκπομπές, πώς να μη γίνει πρωθυπουργός ο Λεβέντης που έφαγε όλα τα χρόνια του διασκεδάζοντας ξενύχτηδες τηλεθεατές;
Καλύτερα πρωθυπουργός μπούφος διασκεδαστής, παρά κλεφταρματολός πολέμαρχος, παρατήρησε ο συγκάτοικός μου.
Ακόμα και αν το λέει για λόγους ιδιοτελείς ο Μπούφος μου, δίκιο έχει –εδώ που έχουμε φθάσει.
γραμματοκιβώτιο
diodorus@tovima.gr

Τοις θεσμών ρήμασι πειθόμενοι, εξήλθαν και οι αδελφοί Κύπριοι του Μνημονίου. Προφανώς, δεν μιλάνε απλώς διάλεκτο αλλά μια εντελώς διαφορετική γλώσσα· της υγιούς κοινής λογικής: προτίμησαν την παροδική οδύνη από την αυτοχειρία.
ΣΤΑΥΡΟΣ, ΤΑΛΑΣ ΕΛΛΑΔΙΤΗΣ
nnn
Ο ισχυρισμός του Αδώνιδος Γεωργιάδη ότι «ο κ. Τσίπρας είναι ο χειρότερος πρωθυπουργός της μεταπολεμικής Ελλάδος» αδικεί τον κ. Τσίπρα που επιθυμεί να προσφωνείται «χειρότερος πρωθυπουργός της νεωτέρας Ελλάδος».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΗΤΑΚΟΣ, ΛΑΡΙΣΑ
nnn
Παλιοκατάσταση: Οι ωραίες γάτες μπαίνουν στα σαλόνια, τα αδέσποτα σκυλιά λιάζονται στους δρόμους και οι άνθρωποι είναι έτοιμοι να πάρουν τα βουνά…
ΑΒΑΔΑΙΟΣ, ΧΕΛΜΟΥ ΚΑΙ ΙΜΑΛΑΪΩΝ
nnn
Από το σύνθημα (1963)«ένα-ένα-τέσσερα» φτάσαμε στα 114 δισ. των εκροών καταθέσεων για το διάστημα 2010-15 όπως μας πληροφόρησε η κυρία Λούκα Κατσέλη, που ως υπουργός Εθνικής Οικονομίας άνοιξε τον δρόμο των εκροών ψάχνοντας για λεφτά σε Ρωσοκινέζους.
Γ. Κ., @OTENET.GR
nnn
Η χώρα μας τείνει να γίνει τόπος παραμονής κατατρεγμένων και απελπισμένων· εύχομαι το αίσθημα της φιλοξενίας να αποδειχτεί πιο ισχυρό από του ρατσισμού, όταν έρθει η ώρα της αλήθειας.
Δέσπω Φραγκάκη, @gmail.com
nnn
Πρώτα ο Πρωθυπουργός μας έσκιζε μνημόνια. Τώρα πήρε σειρά η γάτα των Ιμαλαΐων.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΞ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
nnn
Στο εξής, η φράση «περί όνου σκιάς» θα λέγεται «περί γάτας Ιμαλαΐων».
ΚΩΣΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ, @yahoo.gr
nnn
Αφού η Ελλάδα γίνεται απέραντο τσαντίρι,νομίζω ο πρώτος που δικαιούται τηλεοπτική άδεια είναι ο Λαζόπουλος για να φτιάξει το Al Tsantiri Channel.
ΠΑΝΟΣ ΑΡΓΥΡΗΣ, @yahoo.gr
nnn
Η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα, εκτός αν έχει κυβερνώντες για δέσιμο.
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΕΠΑΧΤΙΤΗΣ
nnn
Δεν ξέρω αν θα καταλήξουμε γκαρσόνια της Ευρώπης, αλλά αφού ο πρωθυπουργός άρχισε να προπονείται…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΕΧΙΑΣ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ