Η Ρεμπέκα Φονγκ, γενική πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, επισκέφθηκε εθιμοτυπικώς στη Λάρισα τον περιφερειάρχη Κ. Αγοραστό και αφού είπε και αυτή τα ίδια που λένε συνήθως οι αμερικανοί αξιωματούχοι, ότι «κατανοούν τη δυσκολία που αντιμετωπίζει η Ελλάδα», αποκάλυψε: ομάδα 12 αμερικανών τεχνοκρατών, με εντολή της κυβέρνησης των ΗΠΑ, βρίσκεται στην Ελλάδα στο πλευρό της ελληνικής κυβέρνησης για να προτείνει στον κ. Τσίπρα και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο «μέτρα ανάκαμψης ώστε να μπορέσει η χώρα να επανέλθει στην κανονικότητα». Και επειδή οι αμερικανοί δεν δίνουν συνήθως λεπτομέρειες, έγινε ένας μικρός χαμός και να σου το θέμα έρχεται στη Βουλή. Ποιοι είναι αυτοί οι 12 (ονόματα και γενικά βιογραφικά), ποιος τους πληρώνει (η ελληνική κυβέρνηση, η αμερικανική ή το ΔΝΤ), με ποιους υπουργούς συνεργάζονται και σε τι είναι μερικά από τα ερωτήματα που υπέβαλε ήδη προς τον Πρωθυπουργό ο γαλάζιος βουλευτής Χρ. Κέλλας.


Στην Τζάγκουαρ χωρίς γραβάτα

Ηταν ίσως η πιο ισχυρή αμφισβήτηση της κυβέρνησης η απεργία που παρέλυσε όλη τη χώρα. Ηταν όλοι στους δρόμους φωνάζοντας «φτάνει πια ο εμπαιγμός». Η Ζωή Κωνσταντοπούλου δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη. Τουίταρε: «Ο λαός στον δρόμο, ο Τσίπρας στη Μέρκελ». Ο Πρωθυπουργός βρισκόταν (μαζί με τον απαραίτητο Ν. Παππά και τη συύντροφό του Περιστέρα) στο Λονδίνο για το Συριακό. Εφθασε στο συνεδριακό κέντρο «Queen Elizabeth» με μια μπλε Τζάγκουαρ, φορώντας μπλε κοστούμι και πάντοτε χωρίς γραβάτα. Ηθελε να συζητήσει με την κυρία Μέρκελ για την αξιολόγηση…
«Βυζαντινό», χαβαλές και κουαρτέτο

Και οι τέσσερις βρέθηκαν μαζί στο «Βυζαντινό» του Χίλτον απολαμβάνοντας τον αξίας 7,80 ευρώ καπουτσίνο τους, λέγοντας ανέκδοτα και πειράζοντας ο ένας τον άλλον για να περάσει η ώρα. Ωσάν να μη συνέβαινε τίποτε έξω από το Χίλτον. Οι τέσσερις διαπραγματευτές, ήτοι οι Γ. Σταθάκης, Ευ. Τσακαλώτος, Γ. Κατρούγκαλος και Γ. Χουλιαράκης, ήρθαν νωρίτερα στο ραντεβού τους με το κουαρτέτο και πήγαν για καφέ, την ώρα που η χώρα παρέλυε από την απεργία, την ώρα που οι μολότοφ άρχισαν να πέφτουν στην Αθήνα. Αλλά αυτό ουδόλως έδειχνε να τους απασχολεί. Εδώ δεν τους απασχολούσε καν η διαπραγμάτευση, η κρισιμότερη ίσως για την κυβέρνηση. Πείραζαν τον Κατρούγκαλο για το νέο του… hair cut, για τη γαλάζια γραβάτα του και πώς θα τη… σώσει από τη διαπραγμάτευση. Μόνο κάποια στιγμή που ο Θ. Μιχόπουλος συμβουλεύθηκε το κινητό του και είπε ότι «πέφτουν μολότοφ αυτή την ώρα» έδειξαν να προβληματίζονται, αλλά μόλις λίγα δευτερόλεπτα διήρκεσε ο προβληματισμός τους και συνέχισαν τα αστειάκια μεταξύ τους. Η χώρα καταρρέει και αυτοί τον χαβά τους.
nnn
Στο «Βυζαντινό» του Χίλτον την Πέμπτη το μεσημέρι οι τέσσερις υπουργοί δεν φαίνονταν αγχωμένοι για τη μεγάλη διαπραγμάτευση ή για «τη μητέρα των διαπραγματεύσεων», όπως είχε χαρακτηρίσει ο Αλ. Τσίπρας το Ασφαλιστικό. Είναι αλήθεια ότι έκαναν ορισμένες ερωτήσεις στον πλέον έμπειρο διαπραγματευτή, τον κ. Χουλιαράκη, αλλά και οι ερωτήσεις αυτές γίνονταν στο πόδι. Ηταν τόσο απορροφημένοι στον μεταξύ τους χαβαλέ που κάποια στιγμή πέρασε από δίπλα τους η βασιλομήτωρ Σοφία της Ισπανίας αλλά ούτε που την αντιλήφθηκαν. Από την «παρέα» των υπουργών απουσίαζαν δύο άτομα. Ηταν αυτοί που κερνούσαν, όπως έμαθα, τους καπουτσίνο: ο Νοτιοκορεάτης Γκλεν Κιμ και ο βοηθός του Πίτερ Λεγκρέν. Πληροφορήθηκα ότι αναχώρησαν αμφότεροι για το Λονδίνο, αλλά θα ξαναγυρίσουν για τα 800.000 ευρώ αμοιβή που τους ενέκριναν. Κάποια στιγμή έφθασε στο «Βυζαντινό» η πληροφορία για την Εκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ζητούσε ούτε λίγο ούτε πολύ έκτακτα μέτρα για το 2016-2017. Ρωτήθηκε ο κ. Σταθάκης. Απάντησε ότι έχει άγνοια.


Δασκάλα με… δόντι

Αν από σήμερα τα παιδάκια της πρώτης τάξης του 7ου Δημοτικού Σχολείου της Ακροπόλεως μείνουν μεσούσης της σχολικής περιόδου χωρίς δασκάλα, να γνωρίζετε ότι υπεύθυνοι για αυτό είναι… τρεις υπουργοί και ο κομματικός μηχανισμός του ΣΥΡΙΖΑ. Και τούτο γιατί, όπως με πληροφορούν, η δασκάλα των παιδιών πήρε απόσπαση στο γραφείο της αναπληρώτριας υπουργού Θεοδώρας Τζάκρη. Τώρα θα αναρωτηθείτε ποιοι υπέγραψαν για να φύγει από το σχολείο η δασκάλα. Σύμφωνα με το σχετικό ΦΕΚ, υπάρχουν οι υπογραφές του Ν. Φίλη και του Γ. Σταθάκη, ως πολιτικού προϊσταμένου της κυρίας Τζάκρη. Αραγε υπήρξε αντικαταστάτρια;


Δρίτσας: Δεν ήξερα ποιον διόριζα

Εχουν χάσει τον μπούσουλα με τους τόσους διορισμούς συγγενών που κάνουν συνεχώς. Ούτε καν ξέρουν ποιους διορίζουν και πού. Αυτό που μένει όμως σταθερό είναι ότι όσοι διορίζουν πληρώνονται κανονικά. Να, πάρτε για παράδειγμα τον Θ. Δρίτσα, στο γραφείο του οποίου διορίστηκε ο σύντροφος της Ράνιας Σβίγγου, εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. Μαθαίνω ότι ο υπουργός διαρρηγνύει τώρα τα ιμάτιά του και λέει προς τα έξω ότι δεν γνώριζε, πρώτον, ότι ο Χρήστος Φωτιάδης είναι σύντροφος της Ράνιας Σβίγγου και, δεύτερον, ότι αυτός τον είχε επιλέξει ως ειδικό σύμβουλο στο υπουργείο Ναυτιλίας χωρίς να του πει τίποτε η κυρία Σβίγγου. Το θέμα, αν λέει αλήθεια ο υπουργός, είναι με ποια προσόντα επέλεξε έναν 31χρονο χωρίς πτυχίο ως ειδικό σύμβουλο σε ένα τόσο νευραλγικό υπουργείο. Εστειλε κάποιο βιογραφικό; Είχε άλλα προσόντα που δεν τα ξέρουμε; Εγινε κάποιος διαγωνισμός; Εστω προκήρυξη θέσεων;

Μέρκελ: Ποια είναι η γνώμη σου Αλέξη για τον Μητσοτάκη;

Είχε απορίες η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ για την εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα και βρήκε τον πιο κατάλληλο, κατά τη γνώμη της, να της κάνει την ανάλυση. Και αυτός δεν ήταν άλλος από τον Αλ. Τσίπρα κατά τη συνάντησή τους στο Λονδίνο, στο περιθώριο της Διάσκεψης Δωρητών για τη Συρία. Ήταν η ώρα που ο Πρωθυπουργός εξέφραζε τη δυσφορία του για την καθυστέρηση στην κατάθεση αντιπροτάσεων επί του Ασφαλιστικού. Η κυρία Μέρκελ ρώτησε τον κ. Τσίπρα για την εσωτερική κατάσταση στη χώρα, όπως μεταξύ άλλων και τη γνώμη του για τον κ. Μητσοτάκη. Ουδείς γνωρίζει τι απάντησε ο κ. Τσίπρας ή μάλλον ουδείς έκανε γνωστή τη γνώμη τον κ. Τσίπρα για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τηλεάδειες στου Δουράμπεη

Η παρέα που βρέθηκε την Τετάρτη το βράδυ στο «Δουράμπεης OYSTER» στο Ψυχικό ήταν απ΄αυτές που λέμε αναγνωρίσιμες. Και τούτο γιατί πολλές φορές εμφανίστηκαν σε τηλεοπτικούς σταθμούς, αναλύοντας κυρίως την πολιτική κατάσταση. Και εκεί που έρχονταν τα ψαράκια και οι γυαλιστερές έγινε, όπως που μου είπαν, συζήτηση για τις τηλεοπτικές άδειες, δηλαδή πόσες τελικά θα δοθούν, ποιοι έδειξαν έως τώρα ενδιαφέρον και πολλά άλλα. Εάν τους άκουγε κανείς σίγουρα θα αντιλαμβανόταν ότι το θέμα των τηλεοπτικών αδειών μονοπωλούσε τη συζήτηση. Και στη διάρκεια της συζήτησης και του δείπνου, ένας από τους συνδαιτυμόνες δέχτηκε ένα τηλεφώνημα. Οταν το τελείωσε είπε στους υπόλοιπους: «Ηταν ο υπουργός και του τα είπα…». Πράκτοράς μου στην πολυτελή ψαροταβέρνα δεν κατάλαβε ούτε ποιος υπουργός ήταν, ούτε τι ζήτησε ο συνομιλητής του στο κινητό.

Απεργία, ψάρι και Κουρουμπλής

Την ώρα που τα καπνογόνα (αλλά και οι μολότοφ) έπεφταν βροχή στην Αθήνα. Την ώρα που η Ζωή Κωνσταντοπούλου βημάτιζε στην πρώτη σειρά των διαδηλώσεων κατά του Ασφαλιστικού τραγουδώντας το «μια νύχτα μαγική σαν την Αργεντινή, θα δούμε στο ελικόπτερο, Αλέξη ποιος θα μπει», ο πρώτος τη τάξει υπουργός Π. Κουρουμπλής εθεάθη, μου είπαν, στη Φιλοθέη στην «Παλιά Αγορά» να απολαμβάνει το γεύμα του (φρέσκο ψαράκι), να πίνει λευκό κρασί και να συζητεί με τους συντρόφους του το πρόβλημα της ανθρωπιστικής κρίσης, το Ασφαλιστικό, αλλά και για τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ προς το Κέντρο.


Και η Περιστέρα στο Λονδίνο

Στην αρχή δεν ήθελε να πάει. Μετά είπε ότι «θα το δούμε», αλλά στο τέλος είπε το «ναι». Πρόκειται για την σύντροφο του Πρωθυπουργού Περιστέρα (Μπέτυ) Μπαζιάνα που συνόδευσε τον κ. Τσίπρα στο Λονδίνο, όπου ο Πρωθυπουργός πήρε μέρος στη Διάσκεψη των Δωρητών για τη Συρία και είχε συνάντηση με τη γερμανίδα καγκελάριο.

HeliosPlus