Πριν από εβδομήντα χρόνια, τα Ηνωμένα Έθνη δημιουργήθηκαν μέσα από τις στάχτες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Επτά δεκαετίες αργότερα, στο Παρίσι, τα έθνη ενώθηκαν μπροστά σε μία ακόμη απειλή. Την απειλή κατά της ανθρώπινης ζωής, η οποία, όπως γνωρίζουμε οφείλεται στην ταχεία αύξηση της θερμακρασίας του πλανήτη.
Οι κυβερνήσεις εγκαινίασαν μία νέα εποχή παγκόσμιας συνεργασίας για την κλιματική αλλαγή, ένα από τα πιο σύνθετα ζητήματα που αντιμετώπισε ποτέ η ανθρωπότητα. Για να το πετύχουν αυτό, έδωσαν σημαντική ώθηση στις προσπάθειες για την εφαρμογή της εντολής του Χάρτη «να σώσουμε τις επερχόμενες γενιές».
Η Συμφωνία του Παρισιού αποτελεί έναν θρίαμβο για τον άνθρωπο, το περιβάλλον και την πολυμερή συνεργασία. Είναι το ασφαλιστήριο υγείας του πλανήτη. Για πρώτη φορά, όλες οι χώρες του κόσμου δεσμεύτηκαν να μειώσουν τις εκπομπές τους, να ενισχύσουν την προσαρμοστικότητα και να δράσουν τόσο σε διεθνές επίπεδο όσο και στο εσωτερικό τους, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή.
Με την ελαχιστοποίηση των κινδύνων από την κλιματική αλλαγή, οι χώρες συμφώνησαν ότι το εθνικό συμφέρον εξυπηρετείται καλύτερα αν επιδιώκεται το κοινό καλό. Πιστεύω ότι αυτό είναι ένα παράδειγμα το οποίο θα μπορούσαμε να ακολουθήσουμε σε όλη την πολιτική μας ατζέντα.
Η νίκη στο Παρίσι αποτελεί το επιστέγασμα μιας καταπληκτικής χρονιάς. Από το Πλαίσιο του Σεντάι για τη Μείωση των Φυσικών Καταστροφών, μέχρι την Ατζέντα Δράσης για τη Χρηματοδότηση της Ανάπτυξης της Αντίς Αμπέμπα και από την ιστορική Σύνοδο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στην Νέα Υόρκη μέχρι τη Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή στο Παρίσι, η φετινή είναι μία χρονιά που τα Ηνωμένα Έθνη απέδειξαν την ικανότητα τους να δώσουν ελπίδα και γιατρειά στον κόσμο.
Από τις πρώτες μέρες μου ως Γενικός Γραμματέας, έχω αποκαλέσει την κλιματική αλλαγή ως την καθοριστική πρόκληση της εποχής μας. Για αυτό το λόγο άλλωστε, αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα της θητείας μου. Έχω μιλήσει με σχεδόν κάθε ηγέτη του κόσμου σχετικά με τους κινδύνους από την κλιματική αλλαγή στις οικονομίες μας, στην ασφάλεια και στην ίδια την επιβίωσή μας. Έχω επισκεφτεί όλες τις ηπείρους και έχω συναντηθεί με κοινότητες οι οποίες βρίσκονται στα μέτωπα της κλιματικής αλλαγής. ‘Εχω συγκινηθεί από τα δεινά που αντίκρυσα και έχω εμπνευστεί από τις λύσεις οι οποίες θα βοηθήσουν να κάνουμε τον κόσμο μας ασφαλέστερο και με περισσότερη ευημερία.
Έχω συμμετάσχει σε κάθε διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα. Οι τρείς Σύνοδοι για το Κλίμα που συνεκάλεσα, κινητοποίησαν την πολιτική βούληση και λειτούργησαν ως καταλύτες για την προώθηση καινοτόμων δράσεων από τις κυβερνήσεις, τις επιχειρήσεις και την κοινωνία των πολιτών. Η Ατζέντα Δράσης του Παρισιού μαζί με τις δεσμεύσεις της περυσινής Συνόδου για το Κλίμα δείχνουν ότι απαντήσεις υπάρχουν.
Αυτό που κάποτε ήταν αδιανόητο, είναι τώρα ασταμάτητο. Ο ιδιωτικός τομέας ήδη επενδύει όλο και περισσότερο σε ένα μέλλον χαμηλών εκπομπών. Οι λύσεις γίνονται ακόμα πιο φτηνές και διαθέσιμες ενώ πολλές ακόμη αναμένονται να δημιουργηθούν, ιδίως έπειτα από την επιτυχία στο Παρίσι.
Η Συμφωνία του Παρισιού μπόρεσε να υλοποιήσει όλα τα καίρια σημεία τα οποία ζήτησα. Οι αγορές έχουν λάβει το καθαρό σήμα ότι πρέπει να αυξήσουν τις επενδύσεις που θα δημιουργήσουν ανάπτυξη χαμηλών εκπομπών ρύπων.
Όλες οι χώρες συμφώνησαν να εργαστούν για να περιορίσουν την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από τους +2 βαθμούς Κελσίου, και, δεδομένων των σημαντικών κινδύνων, να προσπαθήσουν για τον 1,5 βαθμό Κελσίου. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για τα έθνη της Αφρικής, τα μικρά νησιωτικά αναπτυσσόμενα κράτη και τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες.
Στο Παρίσι, οι χώρες συμφώνησαν σε έναν μακροπρόθεσμο στόχο να θέσουν ανώτατο όριο στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε παγκόσμιο επίπεδο το συντομότερο δυνατό κατά το δεύτερο μισό του αιώνα. Σήμερα 188 χώρες έχουν καταθέσει τις Εθνικά Καθορισμένες Προθέσεις Συνεισφοράς (INDC), γεγονός που αποδεικνύει το τι είναι προετοιμασμένες να κάνουν ώστε να μειώσουν τις εκπομπές και να οικοδομήσουν την κλιματική προσαρμοστικότητα.
Αυτοί οι συγκεκριμένοι εθνικοί στόχοι έχουν ήδη οδηγήσει στη σημαντική μείωση των εκπομπών ρύπων. Ωστόσο, μας αφήνουν συνολικά μία απαράδεκτα επικίνδυνη αύξηση της θερμοκρασίας της τάξεως των +3 βαθμών Κελσίου. Για τον λόγο αυτό οι χώρες στο Παρίσι δεσμεύτηκαν ότι θα επανεξετάζουν τα εθνικά τους σχέδια κάθε πέντε χρόνια, αρχής γενόμενης το 2018. Αυτό θα τους επιτρέψει να αυξάνουν τις φιλοδοξίες τους σε συνάρτηση με τις απαιτήσεις τις επιστήμης.
Η Συμφωνία του Παρισιού διασφαλίζει επίσης την επαρκή και ισορροπημένη προσαρμογή καθώς και την στήριξη για τον μετριασμό των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής στις αναπτυσσόμενες χώρες, ειδικά των φτωχότερων και των πιο αδύναμων. Θα βοηθήσει επίσης στην αύξηση των προσπαθειών για την αντιμετώπιση και την ελαχιστοποίηση των απωλειών και των βλαβών από την κλιματική αλλαγή.
Οι κυβερνήσεις συμφώνησαν σε δεσμευτικούς, ισχυρούς και διαφανείς κανόνες ώστε να διασφαλίσουν ότι όλες οι χώρες θα πράξουν αυτά που υποσχέθηκαν. Οι ανεπτυγμένες χώρες συμφώνησαν να αναλάβουν ηγετικό ρόλο για την εξασφάλιση χρηματικών πόρων, την παροχή τεχνολογικής υποστήριξης, και αύξησης των δυνατοτήτων. Οι αναπτυσσόμενες χώρες ανέλαβαν αυξημένες αρμοδιότητες για να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή ανάλογα με τις δυνατότητές τους.
Αναγνωρίζοντας αυτό το ιστορικό κατόρθωμα, θα ήταν παράλειψη μου αν δεν αναγνώριζα επίσης τη σημασία της ηγεσίας και του οράματος της επιχειρηματικής κοινότητας καθώς και της κοινωνίας των πολιτών, οι οποίες υπογράμμισαν τόσο τους κινδύνους όσο και τις λύσεις. Τους χαιρετίζω λοιπόν για την εξαίρετη στάση τους απέναντι στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής.
Τώρα, με τη δρομολόγηση της Συμφωνίας του Παρισιού οι σκέψεις μας θα πρέπει να στραφούν αμέσως προς την εφαρμογή της. Αντιμετωπίζοντας την κλιματική αλλαγή επιταχύνουμε την πρόοδο της Ατζέντας 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Η Συμφωνία του Παρισιού θα έχει θετική επίδραση σε όλους τους Βιώσιμους Αναπτυξιακούς Στόχους. Είμαστε έτοιμοι να μπούμε σε μία νέα εποχή ευκαιριών.
Ενώ οι κυβερνήσεις, οι επιχειρήσεις και η κοινωνία των πολιτών ξεκινούν την υλοποίηση αυτού του κολοσσιαίου εγχειρήματος, της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής και της επανεξέτασης των Βιώσιμων Αναπτυξιακών Στόχων, τα Ηνωμένα Έθνη θα βοηθήσουν τα Κράτη-Μέλη και την κοινωνία γενικότερα σε κάθε επόμενο στάδιο. Ως ένα πρώτο βήμα της εφαρμογής της Συμφωνίας του Παρισιού θα διοργανώσω, όπως άλλωστε ζητήθηκε από τη Συμφωνία και από τη Σύμβαση, μία υψηλού επιπέδου τελετή για την υπογραφή της Συμφωνίας, στη Νέα Υόρκη, στις 22 Απριλίου του 2016.
Θα προσκαλέσω όλους τους ηγέτες του κόσμου να έρθουν για να συμβάλλουν στη διατήρηση και αύξηση της δυναμικής που έχει δημιουργηθεί. Εργαζόμενοι μαζί, μπορούμε να πετύχουμε τους κοινούς μας στόχους, να βάλουμε τέλος στην πείνα, να ενισχύσουμε την ειρήνη και να διασφαλίσουμε μία ζωή με αξιοπρέπεια και ευκαιρίες για όλους.

Ο κ.Μπαν Κι Μουν είναι Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών