Η πρώτη διαπραγμάτευση ανάμεσα στον Αλ. Τσίπρα και στον Αχμέτ Νταβούτογλου έγινε στις κερκίδες του γηπέδου Μπασακσεχίρ Φατίχ Τερίμ στην Κωνσταντινούπολη και είχε θέμα τον… καφέ. Ο τούρκος πρωθυπουργός θέλησε να προσφέρει έναν καφέ στον έλληνα πρωθυπουργό και τον ρώτησε πώς τον πίνει: βαρύ γλυκό, μέτριο ή σκέτο; Αντί άλλης απαντήσεως ο κ. Τσίπρας τού είπε ότι στην Ελλάδα τον συγκεκριμένο καφέ τον ονομάζουν «ελληνικό». Καθόλου δεν άρεσε στον κ. Νταβούτογλου αυτή η παρατήρηση και επέμεινε ότι ο καφές ήταν και θα είναι τουρκικός (άντε το πολύ «αραβικός»), έτσι όπως παρασκευάζεται. Και άρχισε αμέσως διαπραγμάτευση για το πώς θα συμφωνήσουν να λέγεται εφεξής ο καφές. Και οι δύο ήταν ανένδοτοι για την ονομασία του. Και ύστερα από δέκα λεπτά έντονων διαπραγματεύσεων (έτσι όπως γνωρίζει να τις διεξάγει ο κ. Τσίπρας) επήλθε συμφωνία: «Στην Ελλάδα τον καφέ να τον αποκαλούμε τουρκικό και στην Τουρκία να τον αποκαλούμε ελληνικό, συμφωνείς;» ρώτησε με εκείνο το γνωστό χαμογελαστό πλην όμως πονηρό ύφος ο τούρκος πρωθυπουργός. Και ο κ. Τσίπρας έδωσε τα χέρια, συμφώνησε. Κάτι μού λέει ότι δεν είναι και τόσο καλό αυτό, τη στιγμή που ως τώρα οι Τούρκοι μάς πήραν τον Καραγκιόζη, πήραν τον μπακλαβά από την Κύπρο, θέλουν να πάρουν και το χαλούμι από την Κύπρο και μάλλον θέλουν τον «βαρύ και όχι» στην Ελλάδα να τον ονομάζουν τουρκικό καφέ.
nnn
Αντιθέτως, η συμφωνία αυτή άρεσε στον κ. Τσίπρα και την ανακοίνωσε με καμάρι στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, την ώρα που ο Παναγιότατος του πρόσφερε βανίλια υποβρύχιο μαζί με ελληνικό καφέ. Ηθελε ο Πρωθυπουργός να δείξει ότι με τη διπλή ονομασία του καφέ έγιναν κάποια βήματα ελληνοτουρκικής προσέγγισης, αφού τον περίμεναν στην Αγκυρα σκληρότερες διαπραγματεύσεις για το Προσφυγικό και το Κυπριακό. Αλλά και του Οικουμενικού Πατριάρχη τού άρεσε αυτή η προσέγγιση και την ώρα που άρχισαν να συνομιλούν για τον διαθρησκευτικό διάλογο ο Παναγιότατος πρόσεξε την Ολγα Γεροβασίλη: «Εσάς σάς ξέρω, σας βλέπω κάθε ημέρα στην τηλεόραση, είστε πολύ καλή» της είπε. Η κυρία Γεροβασίλη έσκυψε από ταπεινοφροσύνη το κεφάλι της, χαμήλωσε το βλέμμα και του ζήτησε να μην τα λέει όλα αυτά μπροστά στον Πρωθυπουργό (που είχε δώσει κάποτε εντολή να μην πολυβγαίνουν οι υπουργοί στην τηλεόραση), υπενθυμίζοντάς του παράλληλα ότι τον μικρότερο γιο της τον βάφτισε στο Πατριαρχείο. Να λοιπόν που βρέθηκε υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ που δεν θέλει να ορκίζεται με θρησκευτικό όρκο, που αποφεύγει να κάνει τον σταυρό της και όμως βαφτίζει το παιδί της στο κέντρο της Ορθοδοξίας.


Ο Τόνι Μπλερ και η Δεξιά

Αν νομίζετε ότι ο Τόνι Μπλερ συνάντησε (χωρίς ποτέ να ανακοινωθεί) στο Μέγαρο Μαξίμου το Νο 2 της κυβέρνησης Νίκο Παππά και αναχώρησε αμέσως για την Αγκυρα, κάνετε μεγάλο λάθος. Ο (πάλαι ποτέ τρανός) πρωθυπουργός της Βρετανίας που ήρθε στη χώρα μας ως εκπρόσωπος της ΒΡ προωθώντας τον αγωγό ΤΑΡ συνάντησε (χωρίς πάλι να ανακοινωθεί) και «γαλάζιο» βουλευτή. Η συνάντηση έγινε (πού αλλού;) στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία» πρωί πρωί, ξημέρωμα, που δεν υπήρχε πολύς κόσμος στο ξενοδοχείο, με τον Νότη Μηταράκη. Ενα από τα πουλάκια που είχαν διεισδύσει στο λόμπι του ξενοδοχείου μού είπε ότι η συζήτηση άρχισε με την υπόμνηση εκ μέρους του κ. Μηταράκη πως είναι… «μακροσυγγενής του κ. Σαμαρά». Με το άκουσμα του ονόματος «Σαμαρά», ο κ. Μπλερ πολύ ενθουσιάστηκε και ρώτησε ευθύς αμέσως τον «γαλάζιο» βουλευτή: «Μπορείς να μου πεις γιατί χάσατε τις εκλογές από έναν Τσίπρα; Τα πηγαίνατε τόσο καλά με τον Σαμαρά». Ερώτηση που αιφνιδίασε τον κ. Μηταράκη, ο οποίος τού εξήγησε ότι «τα πήγαμε θαύμα με την οικονομία, αλλά χάσαμε με την επικοινωνιακή πολιτική». Μάλλον δεν τον έπεισε η απάντηση και ο βρετανός πρώην πρωθυπουργός ήθελε να μάθει περισσότερα για τον κ. Τσίπρα: ποιος είναι ο χαρακτήρας του, ποια είναι πολιτική του, τι σκοπεύει να κάνει με το Μνημόνιο και άλλα τέτοια, με αποκορύφωμα την ερώτηση: «Πιστεύετε ότι ο Τσίπρας μπορεί κάποια στιγμή να γίνει πιο κεντρώος;». Τώρα πώς απαντάς σε τέτοια ερώτηση; Και όντως δεν απάντησε. Ο κ. Μπλερ άδραξε την ευκαιρία για να του πει πόσο καλός είναι ο αγωγός ΤΑΡ και ότι πρέπει γρήγορα η κυβέρνηση να κινηθεί προς αυτόν γιατί «είναι ζεστά λεφτά», που θα έρθουν.


«Το πισίνα στην Εκάλη»

Γνώριζε ο μέγας υπουργός Οικονομικών (αυτός με το κόκκινο σακίδιο και το κόκκινο πιθηκάκι ως μπρελόκ) ότι δεν θα περνούσε και τόσο καλά στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ με όλα όσα είχε συμφωνήσει με τους δανειστές για τα «κόκκινα» δάνεια και τον φόρο επί του οίνου και σκέφθηκε να ελαφρύνει κάπως την ατμόσφαιρα με… ανεκδοτάκι: «Και τι με νοιάζει εμένα αν του πάρουν κάποιου τo πισίνα στην Εκάλη, αν αυτός δεν έχει να πληρώσει;» είπε προκαλώντας γέλωτα, αλλά όχι για πολύ. Δέχθηκε αμέσως μια ομοβροντία παραπόνων και παρατηρήσεων τόσο για τα «κόκκινα» δάνεια όσο και για τον φόρο στο κρασί, με τον γιατρό βουλευτή Εβρου Δ. Ρίζο να διαμαρτύρεται λέγοντας ότι «κρασάκι πίνουμε κι εμείς, κύριε υπουργέ».

Οταν η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί

Ηταν όλα έτοιμα για τη μεγάλη εκδήλωση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με θέμα το παιδικό bullying ( στις 27 και 29 Νοεμβρίου) με κύριο ομιλητή τον πρώην υπουργό και καθηγητή Εγκληματολογίας Γιάννη Πανούση. Οι προσκλήσεις είχαν σταλεί και ο κ. Πανούσης είχε ετοιμάσει, με προσοχή, μια επιστημονική ομιλία. Ήταν μεν ο κύριος ομιλητής, αλλά όχι και ο μόνος αφού θα μιλούσαν άλλοι 50 ειδικοί. Και ξαφνικά, την ώρα που πήγαινε την Τετάρτη να καταθέσει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας δέχθηκε ένα τηλεφώνημα από τη γραμματεία του Πανεπιστημίου: «Κύριε υπουργέ, καθηγητά μου, με συγχωρείτε αλλά θα σας παρακαλέσω να μην έρθετε να μιλήσετε;». Ο κ. Πανούσης έκπληκτος ρώτησε εάν συμβαίνει τίποτα, εάν είχε αναβληθεί για κάποιο λόγο η εκδήλωση, οπότε ο συνομιλητής του λέει: «Ξέρετε η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, δεν συμφωνεί με την παρουσία σας, δεν σας θέλει, δεν θέλει να είστε ομιλητής, έχουν θέσει βέτο, τι να κάνω;». Το τι να κάνει είναι ένα άλλο θέμα και ως πανεπιστημιακός όφειλε να το γνωρίζει. Αλλά το να παίρνει εντολές και από νεολαία κόμματος για τη λειτουργία του πανεπιστημίου; Και το σημαντικότερο; Αρχισε το εμπάργκο κατά Πανούση;

HeliosPlus