Ξυπνάς, είναι πρωί και είσαι βαρύς. Μη γελιέσαι, και το 2045 το πρωινό ξύπνημα δύσκολο θα είναι. Μπαίνεις στο μπάνιο και ο καθρέφτης τσεκάρει τον σφυγμό σου και την οξυγόνωση στο αίμα σου. Θα τη βγάλεις και σήμερα την ημέρα. Το εκνευριστικό, αδιάκριτο πάτωμα του μπάνιου μετράει αυτόματα το βάρος σου, ενώ μια high-tech οδοντόβουρτσα καθαρίζει τα δόντια σου και τα ελέγχει για τερηδόνα. Πρέπει να κλείσεις ραντεβού στον οδοντίατρο, λέει ο καθρέφτης. Τον αγνοείς. Η τουαλέτα σε ενημερώνει πως χθες έφαγες λίγο παραπάνω junk food, το πάτωμα συμφωνεί, και το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να βγεις από αυτό το εφιαλτικό δωμάτιο.
Μπαίνοντας στην κουζίνα, το μπάνιο έχει ήδη δώσει εντολή. Το μενού της ημέρας θα είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες του σώματός σου, με έναν αλγόριθμο που θα υπολογίσει το πρόγραμμα της ημέρας, το βάρος, την κούραση, τον ύπνο. Μετά, θα βγεις στον δρόμο υγιής, αλλά κάπως ενοχλημένος.
Στον δρόμο, θα πάρεις ένα μήνυμα από έναν φίλο σου που λείπει σε μακρινό ταξίδι. Εχει στείλει τις φωτογραφίες από το Μάτσου Πίτσου και, πατώντας ένα κουμπί, θα μπορείς να νιώσεις στο Παγκράτι ακριβώς όπως ένιωσε αυτός όταν ήταν στην κορυφή του κόσμου του. Οι πρόσφατες ανακαλύψεις σε τεχνικές που αφορούν τη διέγερση του εγκεφάλου, η οπτογενετική και ηλεκτρική διέγερση, δίνουν τη δυνατότητα όχι μόνο να διαβαστεί, αλλά και να γραφτεί πληροφορία σε νευρώνες του εγκεφάλου. Μέχρι στιγμής, η δυνατότητα διάδοσης «συναισθημάτων» είναι μικρή και αργή, μόνο λίγα bits ανά δευτερόλεπτο, αλλά σύντομα μπορούν όλα αυτά να φτάσουν ταχύτητες επιπέδου Internet. Αυτό σημαίνει πως τα συναισθήματα θα μπορούν να μεταβιβάζονται –ένας καλλιτέχνης θα μπορεί με το πάτημα ενός κουμπιού να βρει την αναγκαία μελαγχολία που θα τον βοηθήσει να δημιουργήσει. Οι ηθοποιοί θα είναι οι καλύτεροι πελάτες των δανεικών συναισθημάτων. Αλλά δεν θα κρατούν πολύ.

Ο,τι είναι άσχηµο θα κρύβεται. Οι επιστήμονες έχουν καταλήξει πως είναι πιθανό να μπορούν να δημιουργηθούν τεχνητά υλικά κατασκευής (metamaterials) τα οποία –με τις κατάλληλες ρυθμίσεις, το κατάλληλο χρώμα και φωτισμό –θα μπορούν να «εξαφανίζονται». Η μισή Αθήνα δεν θα φαίνεται, και αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό.
Δεν θα χρειάζεται να οδηγήσεις. Εκτός και αν σου αρέσει αυτό το παλιομοδίτικο χόμπι. Τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό θα είναι ο κανόνας και μόνο οι χομπίστες θα οδηγούν. Πιθανότατα δεν θα έχεις αυτοκίνητο, οι άνθρωποι το 2045 θα έχουν στην κατοχή τους λιγότερα πράγματα –ό,τι θέλουν να κρατήσουν θα το αποθηκεύουν στο cloud. Η sharing economy θα έχει ρυθμίσει τα υπόλοιπα –γιατί να έχεις αυτοκίνητο αφού θα είναι σχεδόν δωρεάν να μισθώσεις ένα;
Τη δουλειά –αν έχεις –μπορείς να την κάνεις και από το σπίτι, η virtual reality θα έχει λύσει τα προβλήματα παρουσίας. Ομοίως, το Virtual Harvard θα έχει λύσει τα ζητήματα εκπαίδευσης: το να παρακολουθήσεις από το σπίτι μαθήματα σε όποιο πανεπιστήμιο θέλεις, έναντι μιας μικρής αμοιβής, μιλώντας με το πειστικό ολόγραμμα ενός καθηγητή, θα είναι όλο και πιο εύκολο. Η virtual reality θα μεταμορφώσει και τη βιομηχανία του σεξ, αλλά αυτό καλύτερα να μην το αναλύσουμε. Χρήματα σε ρευστό θα υπάρχουν ακόμη, αλλά θα είναι για μερακλήδες· κάπως πρέπει να ζήσει και το έγκλημα.
Δεν είναι επιστηµονική φαντασία. Είναι η ανάλυση του μέλλοντος που έγινε στα media όλου του κόσμου, από ειδικούς επιστήμονες, οι οποίοι παρουσίασαν με λεπτομερή στοιχεία πώς θα είναι η ζωή το 2045. Η αφορμή ήταν η επέτειος της ταινίας «Back to the Future», που το 1985 ανέλυε –σχετικά εύστοχα –πώς θα είναι η ζωή τον Οκτώβριο του 2015. Αν έχετε αμφιβολίες για όλα αυτά, κοιτάξτε το smartphone σας, πιστεύατε πριν από δέκα χρόνια πως θα είχατε όλη τη γνώση του κόσμου στα χέρια σας;
Το 2045 οι άνθρωποι θα είναι σίγουρα νοσταλγικοί για το απλούστερο παρελθόν. Θα ενοχλούνται από τις αλλαγές, κάποιοι θα επαναστατούν, στο τέλος, όμως, η μάζα θα τις επιβάλλει. Θα είναι ευτυχισμένοι; Αυτό δεν έχει να κάνει με την τεχνολογία ούτε με το σύντομο, αγορασμένο συναίσθημα. Αυτό είναι άλλη ιστορία, πιο περίπλοκη από έναν καθρέφτη που μιλάει για την υγεία σου.

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2015

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ