Η κατάθεση στη Βουλή του προσχεδίου του προϋπολογισμού που κατάρτισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αποκαλύπτει ανάγλυφα την οικονομική καταστροφή που προξένησε στη χώρα η επτάμηνη διακυβέρνηση Τσίπρα ο οποίος όμως βλέπει τώρατο τρίτο Μνημόνιο ως Ευαγγέλιο .

Λοιπόν έχουμε και λέμε. Αντίθετα απ ότι είπε ο Πρωθυπουργός προχτές στις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή μιλώντας για ανάπτυξη από το πρώτο εξάμηνο του 2016, το προσχέδιο του προϋπολογισμού της κυβέρνησης προβλέπει ύφεση τόσο το 2015 ( κατά -2,3 % του ΑΕΠ) όσο και το 2016 (κατά -1,3 % του ΑΕΠ).

Με δεδομένο ότι το σημερινό ΑΕΠ της χώρας υπολογίζεται σε 175 δισ ευρω, το 1% είναι 1,75 δισ ευρω. Άρα ολόκληρο το 2015 η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 4 δισ ευρώ και κατά 2,2 δισ ευρώ το 2016 -συνολικά 6,2 δισ ευρώ την διετία.

Αν μάλιστα συγκρίνει κανείς τις προβλέψεις που έκανε το ΔΝΤ για την Ελλάδα την ίδια περίπου εποχή πέρυσι (επί κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου) οι οποίες μιλούσαν για ανάπτυξη 2,5 % του ΑΕΠ το 2015 και 3,7 % το 2016, τότε η ζημιά που προκάλεσε στην οικονομία η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ξεπερνάει τα 8,2 δισ ευρω για το 2015 και τα 8,6 δισ ευρώ για το 2016!
Δηλαδή η εκβιαστική προσφυγή στις κάλπες τον Ιανουάριο του 2015 λόγω αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και η αμέριμνη διακυβέρνηση Τσίπρα με την επτάμηνη διαπραγμάτευση του ποδαριού που οδήγησε στο δημοψήφισμα και στα capital control εκτιμάται ότι αφαίρεσαν εισόδημα από την ελληνική οικονομία που προσεγγίζει τα 17 δισεκατομμύρια ευρώ!

Κι αυτά χωρίς να υπολογίσει κανείς τα δεκάδες δισεκατομμύρια που έφυγαν από τις τράπεζες λόγω της πολιτικής αστάθειας και της ανησυχίας των αλλεπάλληλων εκλογές υποχρεώνοντας την κυβέρνηση να δανειστεί επιπλέον χρήματα (25 δισ προβλέπονται να δώσει τον Νοέμβριο ΤΧΣ) για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζικών ιδρυμάτων αλλά και για να εξοφλήσει δόσεις δανείων που δεν είχε δυνατότητα να πληρώσει η χώρα λόγω του ναυαγίου της ελληνικής οικονομίας.

Με άλλα λόγια ο κ. Τσίπρας εξελέγη υποσχόμενος το σκίσιμο των μνημονίων , τον τερματισμό της λιτότητας , την αλλαγή της νεοφιλελεύθερης Ευρώπης και την υποταγή των αγορών στα ελληνικά ….νταούλια και κατέληξε σε ένα τρίτο μνημόνιο σκληρής λιτότητας και μία απίστευτη λυπητερή που καλείται να πληρώσει τα επόμενα τρία χρόνια ο ελληνικός λαός.

Παρ όλα αυτά ο κ.Τσίπρας νίκησε τις εθνικές εκλογές πριν από 18 μέρες με 7,5 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά από την ΝΔ η οποία αν είχε μείνει κυβέρνηση μαζί με το ΠΑΣΟΚ θα είχε ήδη φέρει την χώρα σε υψηλή ανάπτυξη και στον προθάλαμο της ελάφρυνσης του χρέους της από την ΕΕ αλλά και της εξόδου της στις διεθνείς αγορές .

Μάλιστα ο επανεκλεγείς Πρωθυπουργός υπόσχεται τώρα να κάνει με ένα χρόνο καθυστέρηση και με πολύ δυσμενέστερες οικονομικές συνθήκες ό,τι υποσχόταν η κυβέρνηση Σαμαρά -Βενιζέλου τον Νοέμβριο του 2014 πριν αποτύχει η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας -θυμηθείτε τον μοιραίο Φώτη Κουβέλη.

Δηλαδή υπόσχεται την υλοποίηση του μνημονίου ,την ολοκλήρωση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα , την απομείωση του χρέους, την επιστροφή στην ανάπτυξη και την προσέλκυση επενδύσεων.

Μόνο που για να τηρηθούν αυτές οι υποσχέσεις θα χρειασθούν πρόσθετες θυσίες (επιπλέον μέτρα 6,4 δισ ευρώ για το 2015-16 περιέχει το προσχέδιο του προϋπολογισμού) αλλά και λιτότητα τριών ακόμη ετών .

Όποιος κατάλαβε, κατάλαβε. Η υπηρεσία , πάντως, σηκώνει τα χέρια!
Ας ελπίσουμε, τουλάχιστον, ο κ.Τσίπρας να τηρήσει αυτή τη φορά τις δεσμεύσεις που έδωσε στον σοφό ελληνικό λαό.