Δόξα σοι ο Κουρουμπλής, κάνει την επανάσταση, τολμά τη μεταρρύθμιση, εφαρμόζει το αυτονόητο. Ένας αριθμός για κάθε πολίτη, ένας από την ημέρα γέννησης και για όλα τα δημόσια έγγραφα. Ο νέος υπουργός Εσωτερικών θα προσπαθήσει να ενοποιήσει τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης με τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου και εκείνον της Αστυνομικής Ταυτότητας.

Θα ευχαριστούσαμε προκαταβολικά τον Παναγιώτη Κουρουμπλή και θα ζητούσαμε από μαρμαρογλύπτη να αρχίσει σιγά σιγά να σκαλίζει μια προτομή για την πλατεία Συντάγματος. Αυτός θα είναι ένας ελάχιστος φόρος τιμής για τον πολιτικό που θα εξοικονομήσει ώρες, ατελείωτες ώρες σε ουρές, θα εξοικονομήσει χρήμα, ατελείωτο χρήμα από παράβολα, φωτογραφίες, μετακινήσεις και (εξίσου σημαντικό) θα συμβάλει στην ηρεμία και την καλή συνεννόηση μεταξύ πολιτών και υπηρεσιών.

Αν δεν παραγγέλνουμε από τώρα την προτομή είναι επειδή η ιδέα της ενοποίησης χρονολογείται από το 1992. Την πρόταση για ενιαίο αριθμό του πολίτη εισήγαγε ο Δημήτρης Σιούφας. Η ρύθμιση πήγε στη Βουλή αλλά, φευ, ουδέποτε υλοποιήθηκε. Εκτοτε όλες οι κυβερνήσεις λένε κάτι σχετικό, αναγνωρίζουν την ανάγκη αλλά δεν προχωρούν. Υπάρχει όμως μια αλλαγή στα δεδομένα, από τον Σιούφα στον Κουρουμπλή. Η τεχνολογία προσφέρει όλες τις δυνατότητες. Έγινε μετάβαση από την εποχή των floppy disk, της altavista και του «πάρε το μηδέν» στην εποχή όπου τα πάντα συνδέονται ψηφιακά με αμεσότητα και ασφάλεια.

Να σημειώσουμε κάτι. Η ενοποίηση μπορεί να ενσωματώσει τον αριθμό της άδειας οδήγησης και του διαβατηρίου. Ενδεχομένως και άλλες καταγραφές του δημοσίου, που αφορούν για παράδειγμα τις οικογενειακές μερίδες και λογής λογής πιστοποιητικά. Να μην ξεχνάμε ότι θεωρούνται εντελώς διαφορετικά τεκμήρια η ληξιαρχική πράξη γέννησης και το πιστοποιητικό γέννησης. Όλα τούτα εξυπηρετούν το χάος και το χάσιμο χρόνου.

Βεβαίως με κάθε μεταρρύθμιση προκύπτει φοβική παράμετρος. Θα βρεθούν εκείνοι που θα επικαλεστούν τον Βελζεβούλ, τους κακούς δημοσίους υπαλλήλους, τους επίδοξους απαγωγείς. Θα πουν ότι παραβιάζεται κάτι (κάτι θα βρεθεί) και ότι καθένας θα μπορεί να συνδέει δεδομένα. Θα μπορούσε να είναι μια εντυπωσιακή δήλωση εισοδήματος με ιατρικά δεδομένα. Θα μπορούσε να είναι η αποκάλυψη τεράστιων μυστικών από ντετέκτιβ που θα λαδώσει κάποιον αργυρώνητο δημόσιο υπάλληλο.

Οι κίνδυνοι, αν δεν είναι ανύπαρκτοι, είναι μηδαμινοί. Υπάρχει τρόπος ώστε καθένας που σκαλίζει ξένα δεδομένα να αφήνει ανεξίτηλο ίχνος στην υπηρεσία του. Τα λογισμικά έτσι φτιάχνονται, προβλέποντας τις πιθανές κακές χρήσεις.

Αυτά λοιπόν. Αναμένουμε τη μεταρρύθμιση. Αναμένουμε τη μετάβαση στον 21ο αιώνα. Μικρό καλάθι.