Είναι χαρούμενος ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας (φωτογραφία) με τη νίκη του στις εκλογές και το δείχνει. Δεν κρατιέται, σας λέω, ακόμη και όταν βρίσκεται στην Αίθουσα Τελετών της Προεδρίας και αυτοσαρκάζεται. Μιλάμε για την ίδια αίθουσα όπου πριν από λίγα λεπτά έδωσε τη διαβεβαίωση (πολιτικό όρκο) του Πρωθυπουργού ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλου και παρουσία των συνεργατών του Νίκου Παππά, Ολγας Γεροβασίλη και Δ. Πανταζόπουλου, των ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς και των συνεργατών του Προέδρου της Δημοκρατίας Γ. Γεννηματά, Σωτ. Ρίζου (προέδρου επί χρόνια του Συμβουλίου της Επικρατείας) και Λώρας Μολυβιάτη (κόρης του Π. Μολυβιάτη, υπεύθυνης για τις δημόσιες σχέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας) και όπου ο κ. Τσίπρας αποφάσισε να κάνει μερικά καλαμπουράκια. Εχει σχηματιστεί ένα «πηγαδάκι» στο κέντρο της αίθουσας από όλους όσους ανέφερα παραπάνω και την ώρα που ο σεφ του Προεδρικού Στέφανος Τσιαμπαλής τους σέρβιρε την καθιερωμένη πορτοκαλάδα, ο κ. Τσίπρας είπε: «Το καλοκαίρι το βγάλαμε με εκλογές, τον χειμώνα όμως πώς θα τον βγάλουμε; Είμαστε ικανοί για όλα». Ολοι έσκασαν στα γέλια, και ας νόμιζαν οι υπόλοιποι που βρίσκονταν στην αίθουσα ότι γινόταν συζήτηση για σοβαρά θέματα όπως η σύνθεση της κυβέρνησης ή το Προσφυγικό.


Οι μυστικές, γαλάζιες εσωκομματικές μετρήσεις

Τώρα που άνοιξαν διάπλατα οι διαδικασίες για την ηγεσία της ΝΔ, άνοιξαν από τη λεωφόρο Συγγρού και τα συρτάρια με τις μυστικές μετρήσεις για τη δημοτικότητα των… δελφίνων. Ως τώρα τις κρατούσαν ως επτασφράγιστο μυστικό και το κλειδί το είχε μόνο ο πρόεδρος του κόμματος, αλλά τώρα ποιος ο λόγος, μου λένε, να μένουν μυστικές; Σας αποκαλύπτω λοιπόν ότι με την ανάληψη της προεδρίας από τον Ευ. Μεϊμαράκη έγιναν αυτές οι μυστικές μετρήσεις, τις οποίες και σας μεταφέρω. Εχουμε και λέμε, λοιπόν: ο κ. Μεϊμαράκης έχει θετική αποδοχή 22% στην κοινωνία και 28% στο κόμμα. Αν νομίζετε ότι τα ποσοστά αυτά είναι μικρά, πάρτε χαρτί και μολύβι και σημειώστε τα ποσοστά αυτών που ακολουθούν: Μάκης Βορίδης 3% αποδοχή στην κοινωνία, 4,5% αποδοχή στο κόμμα, Κυρ. Μητσοτάκης 5,5% αποδοχή στην κοινωνία, 9,5% στο κόμμα, Ντόρα Μπακογιάννη 13% αποδοχή στην κοινωνία, 18% στο κόμμα. Μετά έρχονται ο Ν. Δένδιας με 10% στην κοινωνία και 10,8% στο κόμμα, η Ολγα Κεφαλογιάννη με 6,5% στην κοινωνία και 8,5% στο κόμμα και ο Π. Τατούλης με αποδοχή 1,7%.


Τα στοιχήματα πέφτουν σαν χαλάζι

Με βάση τις «μυστικές» (που δεν είναι πλέον μυστικές) μετρήσεις άρχισαν να πέφτουν και τα πρώτα στοιχήματα στο γαλάζιο στρατόπεδο. Αν και ο Ευ. Μεϊμαράκης δεν παίρνει ξεκάθαρη θέση αν θα είναι ή όχι υποψήφιος για την προεδρία, οι περισσότεροι ποντάρουν ότι αν θέσει υποψηφιότητα αυτός θα είναι ο νικητής. Αλλωστε δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν (ανάμεσά τους και ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής) ότι δεν υπάρχει σήμερα άλλο πρόσωπο το οποίο μπορεί να συσπειρώνει ευρύτερες δυνάμεις. Θεωρούν ότι η υποψηφιότητα του Κυρ. Μητσοτάκη μπορεί να εξελιχθεί σε «προβληματική» αφού η Ντόρα δεν έχει αποφασίσει τι θα κάνει και ποιον θα στηρίξει, ο Μάκης Βορίδης λέει ότι θα το σκεφθεί αν θα θέσει υποψηφιότητα (προφανώς θα ψάξει να βρει πρώτα τις 50 υπογραφές που απαιτούνται), ο Βασ. Κικίλιας λέει «εγώ είμαι από χωριό και τέτοια πράγματα δεν ξέρω», ο Απ. Τζιτζικώστας είναι εξωκοινοβουλευτικός, η Ολγα Κεφαλογιάννη «ζυγίζει ακόμα την κατάσταση» και όλοι αυτοί λένε ότι «αν ο Μεϊμαράκης κατεβεί υποψήφιος, τότε σίγουρα αλλάζουν οι δυνάμεις, αν όχι και το παιχνίδι». Ετσι όλοι περιμένουν τον κ. Μεϊμαράκη την Πέμπτη που θα επιστρέψει από τις Βρυξέλλες να πάρει θέση. Αφήστε που μου λένε ότι ο Καραμανλής «δεν πέταξε τη σκούφια του» όταν έμαθε ότι ο Μητσοτάκης πιθανόν να είναι υποψήφιος.


Τι θα κάνει ο Θεοδωράκης;

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το Ποτάμι ήταν το κόμμα που έχασε συγκριτικά τις περισσότερες ψήφους στις εκλογές της περασμένης Κυριακής (έχασε το 42% της δύναμής του) και παρ’ όλα αυτά ο Στ. Θεοδωράκης δεν ξεκαθαρίζει τη θέση του. Θα παραμείνει; Θα παραιτηθεί; Θα παραδώσει το κόμμα σε άλλους; Ουδείς γνωρίζει. Απλώς συγκαλεί τα κομματικά όργανα για να αναλύσουν τα αίτια της συντριβής. Κι όμως ως τώρα αυτό που φάνηκε είναι ότι ο επικεφαλής του Ποταμιού δεν ενθάρρυνε ποτέ τη συλλογική δουλειά μέσα στο κόμμα. Το περίεργο είναι ότι όσα μέλη του κόμματος και αν ρωτήθηκαν δεν εκδηλώθηκαν, απλώς είπαν ότι δεν θα θέσουν θέμα ηγεσίας. Ή μήπως θα θέσουν τελικά;


Παγκόσμια Συνάντηση Νεολαίας Ποντίων

Είναι σημαντικό και έχει παγκόσμια σημασία αυτό που θα συμβεί στη Θεσσαλονίκη από τις 2 ως τις 4 Οκτωβρίου. Θα γίνει η Παγκόσμια Συνάντηση της Ποντιακής Νεολαίας και σε αυτήν 500 νέοι από όλον τον κόσμο θα πάρουν μέρος. Να σκεφθείτε ότι η προηγούμενη συνάντηση έγινε στη Γερμανία. Τα θέματα που θα απασχολήσουν τους νέους δεν θα έχουν μόνο σχέση με τον Πόντο και τους Ποντίους αλλά θα είναι και τα σύγχρονα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Γίνεται υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλου και του Ιδρύματος Ιβάν Σαββίδη.

HeliosPlus