Δούλεμα
  • Μπορεί ο Γιάνης Βαρουφάκης να ισχυρίζεται ότι τις τράπεζες τις έκλεισαν οι δανειστές, επί του προκειμένου η ΕΚΤ, και να έπεισε για αυτό και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα που το επαναλαμβάνει, όλοι όμως γνωρίζουν ότι οι δυο τους υπέγραψαν την απόφαση.
  • Σε όλους ήταν προφανές την περασμένη Παρασκευή, φεύγοντας ο Πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες χωρίς τη συμφωνία (όταν μάλιστα είχε αποδεχθεί το 97% των μέτρων για τα οποία μας καλεί να ψηφίσουμε «Οχι»), ότι η χρηματοδότηση προς την Ελλάδα θα διακοπτόταν και ο ίδιος δεν θα είχε άλλη λύση από το να κλείσει τις τράπεζες και να επιβάλει capital controls.
  • Αλλωστε, την αποκλειστική ευθύνη για την εφαρμογή capital controls έχουν η κυβέρνηση και ο υπουργός Οικονομικών. Η Τράπεζα της Ελλάδος δεν μπορεί να νομοθετήσει περιορισμούς και να επιβάλει όριο αναλήψεων.
  • Το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να προειδοποιήσει. Οπως και έκανε πολλές φορές και εγκαίρως αλλά και κατηγορήθηκε σφόδρα για αυτό.

Αμοιβές…
  • Tην περασμένη Πέμπτη ο Στάθης Τσοτσορός παραιτήθηκε από τα εκτελεστικά καθήκοντα του προέδρου των ΕΛΠΕ και από αυτά του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου στις θυγατρικές ΕΚΟ και Ελληνικά Καύσιμα και κατ’ επέκταση από τις σχετικές αποδοχές που είχε εγκρίνει η γενική συνέλευση των μετόχων της 25ης Ιουνίου.
  • Ουσιαστικά ο κ. Τσοτσορός παραμένει μη εκτελεστικός πρόεδρος των ΕΛΠΕ και η αμοιβή του πέφτει στα 170.000 ευρώ από 280.000 ευρώ! Είχαν προηγηθεί αρνητικά σχόλια στον Τύπο για το πώς ένα στέλεχος που διορίζεται από μια αριστερή κυβέρνηση λαμβάνει σε τέτοιες εποχές αυτά τα ποσά ως αμοιβή.

…και ερώτημα
  • Η στήλη όμως θέτει ένα άλλο ερώτημα σχετικά με τη στελέχωση ενός από τους σημαντικότερους ομίλους στη χώρα. Είναι δυνατόν ο κ. Τσοτσορός, χωρίς καμία εμπειρία στα πετρελαιοειδή, να έχει τέτοιες αυξημένες αρμοδιότητες; Δεν υπάρχουν στα ΕΛΠΕ, στη διοικητική πυραμίδα άλλα στελέχη που θα μπορούσαν να αναλάβουν το μάνατζμεντ των δύο μεγάλων λιανεμπορικών σημάτων του ομίλου;

Μετρητά
  • Με τη διάχυτη αβεβαιότητα και αγωνία στην αγορά και τον κίνδυνο οικονομικής κατάρρευσης επί θύραις, ορισμένα μικρά περιστατικά έχουν τη σημασία τους. Δύο αλυσίδες σουπερμάρκετ, η Σκλαβενίτης και η Μετρό –απασχολούν και οι δύο περισσότερους από 10.000 εργαζομένους –κατέβαλαν τις αμοιβές των υπαλλήλων τους σε μετρητά, με την ευθύνη των διευθυντών των καταστημάτων τους, γλιτώνοντάς τους από την ταλαιπωρία του ATM και της ημερήσιας ανάληψης των 60 ευρώ που έγιναν τελικώς 50 ευρώ.
  • Επίσης, με πρωτοβουλία του επικεφαλής της Vodafone Ελλάδος Γλαύκου Περσιάνη, ο μισθός του Ιουνίου κατεβλήθη τοις μετρητοίς στους εργαζομένους. Στελέχη τηςVodafoneαποκαλύπτουν ότι υπήρξαν ως και δάκρυα χαράς από υπαλλήλους που απέφυγαν έτσι τα capital controls.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ