Σήμερα θα σας αποκαλύψω τι είδους συζητήσεις γίνονται στις κλειστές συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου, αυτές που ποτέ δεν ανακοινώνονται, ούτε από τα non papers του Θ. Μιχόπουλου. Το ενδιαφέρον είναι ότι στις συζητήσεις αυτές χρησιμοποιούνται όροι… ζατρικίου για να ερμηνεύσουν τις προθέσεις των δανειστών και κυρίως του κ. Σόιμπλε. Ποια είναι, ας πούμε, η κίνηση ματ του κ. Σόιμπλε; Ας δούμε πρώτα σε ποια κατάσταση βρίσκεται ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας (φωτογραφία). Μου λένε ότι είναι φανερά κουρασμένος, αγχωμένος, άγρυπνος και στενοχωρημένος, κυρίως όταν διαπίστωσε όλα αυτά τα τραγικά, τριτοκοσμικά και απαράδεκτα που συνέβησαν στις ουρές των συνταξιούχων έξω από τα υποκαταστήματα των τραπεζών. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που τον ώθησαν να φωνάξει για άλλη μια φορά τις κάμερες της ΕΡΤ για να απευθύνει και πάλι διάγγελμα, και να διαβεβαιώσει τους πάντες «πόσο Ευρωπαίος είναι». Του είπαν ότι οι δημοσκοπήσεις δεν τον δείχνουν και τόσο Ευρωπαίο.
nnn
Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το επιτελείο που χειρίζεται την πορεία των διαπραγματεύσεων στο Μέγαρο Μαξίμου είναι μοιρασμένο στα δύο. Στους μεν που θέλουν συμφωνία και στους δε που δεν θέλουν. Οπως ακόμη πρέπει να γνωρίζετε ότι το «πρώτο βιολί» στις διαπραγματεύσεις δεν είναι ούτε ο Ν. Παππάς ούτε ο Ευ. Τσακαλώτος, ούτε ο Ι. Δραγασάκης, ούτε βεβαίως ο Γιάνης Βαρουφάκης, αλλά αποκλειστικά ο κ. Τσίπρας. Από αυτόν αρχίζουν και τελειώνουν όλα. Αυτός έχει την ευθύνη για τα πάντα.
nnn
Ο κ. Τσίπρας είναι της γνώμης, όπως μου μεταφέρουν οι συνεργάτες του, ότι ο κ. Σόιμπλε θέλει οπωσδήποτε να διεξαχθεί το δημοψήφισμα, πιθανόν, όπως ειπώθηκε, να διαθέτει κάποιες δημοσκοπήσεις υπέρ του «ναι», προκειμένου από τη Δευτέρα να επιβάλει τους δικούς του όρους. Το όλο ζήτημα, πιστεύουν στο Μαξίμου, είναι ότι υφίσταται μια πολιτική ιδεολογική σύγκρουση προσωπικά με τον κ. Σόιμπλε, ο οποίος θέλει να επιβάλει τον… σοϊμπλεϊσμό στην Ευρώπη. Θέλει, δηλαδή, να ελέγχει τη δομή της Ευρώπης μέσω της οικονομικής εξάρτησης. Εξ αρχής η πίεση των Γερμανών ήταν να ολοκληρωθεί η 5η αξιολόγηση (e-mail Χαρδούβελη) για να αρχίσουν τη χρηματοδότηση. Οχι όλη τη χρηματοδότηση, αλλά με δόσεις και κάθε φορά μετά από αξιολόγηση.
nnn
Σε όλο αυτό το διάστημα υπήρξαν προσεγγίσεις με τους δανειστές, πλην όμως κάτι συνέβαινε και οι διαπραγματεύσεις βρίσκονταν σε αδιέξοδο. Ως την τελευταία στιγμή πίστευαν στο Μαξίμου ότι οι δανειστές θα υποχωρήσουν, μόνο που δεν υπολόγισαν σωστά. Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι φορές που χθες στις συσκέψεις ειπώθηκε ότι τα χρήματα που διέθεσαν οι αγορές για να κρατήσουν το ευρώ, μετά τη λήξη του προγράμματος για την Ελλάδα, ήταν το 1/100 από τα χρήματα που χρειαζόταν η χώρα μας για να είναι στο πρόγραμμα.


Αριστερές… ψαροκαταστάσεις

Η σκηνή που θα σας περιγράψω συνέβη το βράδυ της Τρίτης, όταν το ρολόι του CNN άρχισε την αντίστροφη μέτρηση για τη χρεοκοπία, όταν στο Σύνταγμα βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη η συγκέντρωση υπέρ της παραμονής στο ευρώ και όταν οι ουρές στα ΑΤΜ, για ανάληψη 50 ευρώ, δεν έλεγαν να τελειώσουν. Ολα όμως αυτά άφηναν προφανώς παγερά αδιάφορο τον (υπερ)υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γ. Σταθάκη, ο οποίος βρισκόταν εκείνη την ώρα με μεγάλη παρέα, φίλων και συνεργατών του, στο πολυτελές εστιατόριο του «Χίλτον» «Milos» για μια μεγαλοπρεπή ψαροκατάσταση. Και για να μη γίνει αντιληπτός από αδιάκριτα μάτια και περίεργα ώτα, εξασφάλισε το δείπνο στον… πριβέ χώρο του εστιατορίου, όπου απόλαυσαν τα ψάρια τους, τις σαλάτες τους και τα ακριβά κρασιά. Η ώρα περνούσε και η συντροφιά δεν ήθελε να το διαλύσει κι ας έφευγαν εκείνη την ώρα από τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα οι πρώτοι συγκεντρωθέντες. Ο (υπερ)υπουργός συνέχισε την κουβέντα στη σάλα του εστιατορίου απολαμβάνοντας το κρασί του, οπότε ένας επιχειρηματίας που τον αναγνώρισε, τον πλησίασε και του είπε με αγανάκτηση: «Δεν είναι σωστό αυτό που κάνετε, υπουργέ, εδώ η πατρίδα υποφέρει, είναι ντροπή που είστε εδώ αυτή την ώρα…». Ούτε σε αυτή την παρατήρηση ο κ. Σταθάκης έχασε το (μόνιμο) χαμόγελό του, απλώς γύρισε την πλάτη στον διαμαρτυρόμενο χωρίς να πει κουβέντα…
Με… σκυλιά για ένα «όχι»

Ο κ. Σταθάκης δεν έπρεπε να μείνει ως αργά στο «Milos». Το πρωί της Τετάρτης έπρεπε να παραστεί (ως τιμώμενο πρόσωπο) στη συνεδρίαση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ), αφού ως (υπερ)υπουργός έχει στην αρμοδιότητά του και τον Τουρισμό. Να σκεφτείτε ότι και μόνο που οι αστυνομικές δυνάμεις πληροφορήθηκαν ότι θα παραστεί κοτζάμ υπουργός, επιστράτευσαν και τα σκυλιά της Αστυνομίας να εποπτεύσουν τον χώρο, μήπως και τρύπωνε κανένας «ανεπιθύμητος» ή υπήρχε κάποιο ύποπτο δέμα. Περίμεναν, περίμεναν, αλλά ο κ. Σταθάκης δεν εμφανίστηκε. Ποιος ξέρει γιατί; Λέτε να έχει σχέση το προηγούμενο βράδυ στο «Χίλτον»; Ή επειδή εκείνο το πρωί οι συνταξιούχοι ταλαιπωρούνταν στα υποκαταστήματα των τραπεζών και η αγανάκτηση ξεχείλιζε; Την κατάσταση έσωσε η αναπληρώτρια υπουργός Ελενα Κουντουρά (των ΑΝΕΛ), η οποία αντί να πει κάποια κουβέντα για τον τουρισμό και τα ξενοδοχεία που υποφέρουν τούτη την περίοδο, επιχειρηματολόγησε, όπως έμαθα, υπέρ του… «όχι» στο δημοψήφισμα. Αδικος κόπος όμως. Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο αποφάσισε το «ναι».

Σαγιάς: Διαφωνώ αλλά δεν παραιτούμαι

Ο Σπ. Σαγιάς συντονιστής (με απόφαση του πρωθυπουργού) των διαπραγματεύσεων, εμφανίζεται ενοχλημένος τούτο το διάστημα για δύο λόγους. Είναι αναγκασμένος να γράφει κείμενα με τα οποία μερικές φορές διαφωνεί ή επειδή διαφωνεί με τους χειρισμούς μελών της κυβέρνησης και ορισμένοι τον θέλουν να βρίσκεται υπό παραίτηση, για τον λόγο αυτό. Μου λέει λοιπόν ότι «όσο κι αν διαφωνώ, ποτέ δεν θα εγκαταλείψω αυτό που κάνω. Εχω δεσμευθεί να βοηθήσω και θα διατηρήσω μέχρι κεραίας τη δέσμευσή μου. Θα μείνω στα χαρακώματα. Γνωρίζω ότι θα φάω το μερίδιο της ζημιάς που μου αναλογεί, αλλά δεν πρόκειται να παραιτηθώ». Εδώ, θα πρέπει να σημειώσω ότι ο κ. Σαγιάς βρίσκεται καθημερινώς από τις 9 το πρωί έως το μεσάνυχτα στο πλευρό του Αλ. Τσίπρα.

Οι Πειρατές κάνουν… επενδύσεις

Επανεμφάνιση του Κόμματος των Πειρατών Ελλάδας με… επενδύσεις. Δεν γνωρίζω εάν το κάνουν ως πλάκα ή ως πολιτική κίνηση ειρωνείας, αλλά οι Πειρατές με ανακοίνωσή τους καθιερώνουν… «βραβείο τρολλιάς». Και μάλιστα το πρώτο βραβείο το απονέμουν ομόφωνα σ΄ένα μέλος τους που την ώρα που τα ΑΤΜ αναστέναζαν σ΄όλη την Ελλάδα από ουρές αγχωμένων πολιτών για αναλήψεις, αυτός στάθηκε υπομονετικά επί ώρες στην ουρά μπροστά σ΄ένα ΑΤΜ, για να κάνει… κατάθεση 220 ευρώ! Εδωσαν μάλιστα στη δημοσιότητα και την τραπεζική απόδειξη με την κατάθεση. Καλούν τώρα την κυβέρνηση «να επιβραβεύσει την κίνηση αυτή ως… επένδυση της χρονιάς»!.

HeliosPlus