Στην αρχή δικαιολογήθηκαν πως η συνάντηση ήταν τυχαία. Εν συνεχεία τη βάφτισαν «κοινωνικού χαρακτήρα» και τέλος «άνευ πολιτικού περιεχομένου». Γεγονός όμως είναι ότι ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, η κόρη του, Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου (φωτογραφία), και ο γαλάζιος πρώην υπουργός Νίκος Δένδιας βρέθηκαν την Κυριακή το βράδυ στο ίδιο τραπέζι και συζητούσαν επί μακρόν. Αν και οι Κωνσταντόπουλοι (πατήρ και θυγατέρα) θεωρούνται «κόκκινο πανί» πλέον για τους γαλάζιους, ο κ. Δένδιας φαινόταν ευχάριστος μαζί τους. Πρώτος στο καφέ-εστιατόριο στην πλατεία Κολωνακίου ήρθε ο κ. Κωνσταντόπουλος, ο οποίος πήγε κατευθείαν στο τραπέζι όπου καθόταν ο κ. Δένδιας. Εν συνεχεία προσήλθε η Ζωή και έδεσε η παρέα. Κάποια στιγμή πατήρ και θυγατέρα έφυγαν, αλλά έως ότου να φύγουν μαθαίνω ότι και οι τρεις (έστω με χιούμορ) «έθαψαν» τον μισό ΣΥΡΙΖΑ και τη μισή ΝΔ.


Αμερικανοί: Πότε θα κάνετε εκλογές;

Κοτζάμ αμερικανός πρεσβευτής πήγε στη Βουλή, συναντήθηκε με τον Στ. Θεοδωράκη και το πρώτο πράγμα που τον ρώτησε ήταν «πότε προβλέπετε ότι θα γίνουν εκλογές;». Η συνάντηση με τον Ντέιβιντ Πιρς έγινε στο γραφείο του επικεφαλής του Ποταμιού και διήρκεσε περίπου 90 λεπτά, χρόνος αρκετός για να ειπωθούν πολλά πράγματα: «Θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, αλλά και η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει βήματα εκσυγχρονισμού» είπε ο Αμερικανός στον κ. Θεοδωράκη (μέσω διερμηνέως βεβαίως, γιατί τα αγγλικά του κ. Θεοδωράκη δεν έχουν φτάσει ακόμα στο… επίπεδο Τσίπρα). Ενδιαφέρον έχει ωστόσο τι απάντησε ο επικεφαλής του Ποταμιού στις απανωτές ερωτήσεις του πρεσβευτή για τον χρόνο των εκλογών: «Δεν βλέπω να βγάζουμε το 2015 χωρίς εκλογές» του είπε. Ο κ. Πιρς εξέφρασε το παράπονό του για τον νόμο για τον Ξηρό, λέγοντας πως ήταν λάθος ολόκληρο το νομοσχέδιο. Και ο κ. Θεοδωράκης, θα πείτε, τι απάντησε σε όλα αυτά; «Εμείς χωρίς κόμπλεξ, είμαστε φιλοευρωπαίοι, σύμμαχοι των Αμερικανών».


Ο Γιούνκερ κάλεσε τον Χουλιαράκη

Οσο απίστευτο κι αν ακούγεται, στην ταραχώδη συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες (το βράδυ της 3ης Ιουνίου) ο Αλ. Τσίρας και ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ (όπου παραδόθηκε το πεντασέλιδο κείμενο της τρόικας), ο Πρωθυπουργός προσήλθε με ένα σωρό συνεργάτες του, χωρίς όμως να προσκαλέσει τον επικεφαλής της ομάδας διαπραγμάτευσης Γ. Χουλιαράκη. Το περίεργο, όπως με πληροφορούν, είναι ότι ενδιαφέρθηκε για τον κ. Χουλιαράκη ο κ. Γιούνκερ. Οι κ.κ. Ντάισελμπλουμ και Βίζερ όχι μόνον ρώτησαν γιατί απουσιάζει, αλλά ζήτησαν να προσέλθει και στη συνάντηση. Η πρόσκληση, μαθαίνω, έγινε από το γραφείο του κ. Γιούνκερ. Και όταν προσήλθε ασθμαίνοντας ο κ. Χουλιαράκης ο κ. Τσίπρας τον υποδέχτηκε ως εξής: «Καλώς τον Ευρωπαίο, καλώς την Ευρώπη». Και να σκεφτείτε ότι στη συνάντηση αυτή ο κ. Τσίπρας ζήτησε 45 λεπτά για να μελετήσουν το κείμενο, και εάν δεν ήταν ο Γιούνκερ να προσκαλέσει τον κ. Χουλιαράκη, τον επικεφαλής των διαπραγματεύσεων, θα το μελετούσε μόνος του ο Πρωθυπουργός, μαζί με τον Παππά και τους λοιπούς συνεργάτες του.


Πόσο στοιχίζουν οι σύμβουλοι του Γιάνη;

Τρεις είναι οι κυριότεροι σύμβουλοι του Γιάνη Βαρουφάκη. Και οι τρεις ξένοι. Ο ένας είναι ο καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου του Τέξας Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ (ο οποίος είχε χρηματίσει και σύμβουλος του ΓΑΠ), ο άλλος ο οικονομολόγος Τζέφρι Σακς (και αυτός προσέφερε υπηρεσίες στον ΓΑΠ) και ο τρίτος ο Κιμ Γκλεν, ο οποίος για ένα φεγγάρι είχε χρηματίσει και σύμβουλος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και που παρουσιάζεται ως ειδικός σε θέματα χρέους και μηχανισμών στήριξης. Οι δύο πρώτοι δηλώνουν ότι είναι άμισθοι σύμβουλοι. Ο Κιμ Γκλεν είναι έμμισθος (σιγά που ένας πρώην σύμβουλος του Σόιμπλε θα δεχόταν να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην ελληνική κυβέρνηση αμισθί). Μόνο που δεν έχει ακόμα πληρωθεί. Και γκρινιάζει συνεχώς στον υπουργό Οικονομικών, λέγοντας ότι θέλει τον μισθό του. Ο κ. Βαρουφάκης, που δεν θέλει να τον αποχωριστεί, τον διαβεβαιώνει κάθε λίγο και λιγάκι ότι θέμα του θα διευθετηθεί σύντομα, πλην όμως τίποτα δεν έγινε ακόμα. Ισως περιμένει να υπογραφεί η συμφωνία ή να έρθει η ανάπτυξη. Εκείνο που έχει σημασία να μάθουμε είναι ποια είναι η έως τώρα συμβολή του Γκλεν στις διαπραγματεύσεις και πόσο θα τον πληρώσουμε για τις υπηρεσίες που προσφέρει.


Μπέρναρντ Σο, σαρδέλες και Λαφαζάνης

Τι δουλειά έχει ο Μπέρναρντ Σο στις νομαρχιακές συνελεύσεις της ΝΔ; Οταν συμμετέχει σε αυτές ο Κ. Τασούλας έχει. Και τούτο γιατί άρχισε την ομιλία του, στην Πρέβεζα, παρουσία και του Αντ. Σαμαρά με τη φράση του Μπέρναρντ Σο «το μόνο που μας μαθαίνει η Ιστορία είναι ότι τίποτα δεν μαθαίνουμε απ’ αυτήν», προκαλώντας τη θετική αντίδραση του προέδρου της ΝΔ, ο οποίος κάθησε (μεσούσης της συνεδρίασης) και του έστειλε σημείωμα τι ακριβώς εννοεί ο Σο με τη φράση αυτή. Εν συνεχεία πήγαν όλοι μαζί (βουλευτές, στελέχη και συνεργάτες) στο εστιατόριο του ξενοδοχείου «Ιόνιον», όπου έφαγαν νυχτιάτικα σαρδέλες «παντρεμένες» και εκεί έγινε συζήτηση και για τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και για τη συνέντευξη Λαφαζάνη στο «Βήμα»: «Δεν ξέρω εάν ο Λαφαζάνης είναι αριστερότερος του Τσίπρα, το βέβαιον είναι ότι είναι ειλικρινέστερος» είπε σε κάποια στιγμή ο κ. Σαμαράς.

HeliosPlus