Πώς νομίζετε ότι γίνονται αυτές οι περίφημες μεταμεσονύκτιες τηλεδιασκέψεις ανάμεσα στους Αλ. Τσίπρα, Ανγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ; Ο καθένας έχει κοντά του και έναν διερμηνέα καθ’ ότι και οι τρεις προτιμούν να ομιλούν στη γλώσσα τους. Καμιά φορά, όταν καθυστερεί η μετάφραση, δεν περιμένουν και αρχίζουν να συνομιλούν απευθείας μόνοι τους στα αγγλικά. Και εκεί αρχίζουν τα προβλήματα. Χαμένοι στη μετάφραση είναι και οι τρεις, αφού τις περισσότερες φορές δεν βγαίνει κανένα νόημα. Αφήστε που συμβαίνει συχνά να επικαλύπτει ο ένας τη φωνή του άλλου. Να σκεφθείτε, όπως μου λένε, ότι τα αγγλικά του κ. Τσίπρα είναι καλύτερα από αυτά της Μέρκελ και του Ολάντ. Και εκεί που τους σπάει τα νεύρα είναι όταν συχνά αποκαλεί τον Βαρουφάκη «big asset for my goverment».
***
Αυτός είναι και ο λόγος που πολλές φορές σε τέτοιου είδους τηλεδιασκέψεις δεν πρέπει να βγαίνουν αβίαστα συμπεράσματα. Οπως το συμπέρασμα που βγήκε από τη γνωστή επικοινωνιακή ομάδα του Μαξίμου στην τελευταία (μεταμεσονύκτια) τηλεδιάσκεψη, ότι δηλαδή η κυρία Μέρκελ ήταν εξαιρετικά προβληματισμένη, σχεδόν… φοβισμένη, όπως έλεγαν, από την απόρριψη του σχεδίου Γιούνκερ. Λένε κάπου-κάπου στο Μαξίμου καμιά κουβέντα παραπάνω, προφανώς για να κρατούν ψηλά τη σημαία της αποκαλούμενης… «σκληρής διαπραγμάτευσης».

Πώς γίναμε… Ζάμπια
Ποιος λέει αλήθεια και ποιος ψέματα; Γιατί, όπως όλοι γνωρίζουμε, η χώρα μας ήταν αυτή που υπέβαλε αίτημα να πληρωθούν όλες οι δόσεις του ΔΝΤ στο τέλος Ιουνίου. Και το αίτημά της έγινε αποδεκτό. Αντιθέτως, πρωτοκλασάτο στέλεχος της κυβέρνησης (που αποκλείστηκε από τις διαπραγματεύσεις αλλά μετέχει από τα μετόπισθεν στις τηλεδιασκέψεις) επέμενε ότι το ΔΝΤ από μόνο του μας προσέφερε τη διευκόλυνση στις δόσεις. Λέει μάλιστα (προφανώς για να γίνει πιο πειστικός) ότι όντως τον περασμένο Απρίλιο είχαμε προτείνει στο ΔΝΤ να πληρώσουμε τις δόσεις στο τέλος του μήνα. Τότε το ΔΝΤ έδωσε αρνητική απάντηση με το επιχείρημα ότι αυτό έγινε μόνο μία φορά σε αφρικανική χώρα, τη Ζάμπια, πριν από χρόνια και έκτοτε άλλαξαν οι κανόνες. Μάλλον μας… λυπήθηκαν και αποφάσισαν να αλλάξουν ξανά τους κανόνες για χάρη μας.
***
Το ερώτημα που τώρα τίθεται είναι: Θα πληρώσουμε στο τέλος Ιουνίου συνολικά όλες τις δόσεις προς το ΔΝΤ; Μην το παίρνετε δεδομένο ότι θα πληρώσουμε γιατί όπως μου είπε ο Αλέκος Φλαμπουράρης (αμέσως μετά την ομιλία του κ. Τσίπρα στη Βουλή): «Αν δεν το πληρώσουμε, τι θα μας κάνουν; Το πολύ-πολύ να μας δώσουν παράταση, δηλαδή να πληρώσουμε τον Ιούνιο και τον Ιούλιο μαζί στο τέλος Ιουλίου». Το έλεγε σοβαρά, με το επιχείρημα ότι όλο αυτό το διάστημα θα πρέπει να υπάρξουν εκ μέρους της κυβέρνησης κάποιες κινήσεις πίεσης προς τους δανειστές. Η πρώτη είναι αυτή που εξήγγειλε ο κ. Τσίπρας για τις συλλογικές συμβάσεις και η δεύτερη είναι η νομοθέτηση για την απαγόρευση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Και αυτό θα πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν σύντομα, προτού αρχίσουν τα θερινά τμήματα στη Βουλή. Είναι ένας τρόπος, όπως είπε, να τους πιέσουμε λιγάκι –«τι άλλο να κάνουμε;».

Τα ζιζάνια της Β. Σοφίας
Πιστέψτε με, δεν θέλω να σπέρνω ζιζάνια στο υπουργείο Εξωτερικών, αλλά ορισμένοι δεν με αφήνουν ν’ αγιάσω… Μου λένε ότι στο νεοκλασικό της Βασιλίσσης Σοφίας έχει εμφανιστεί ένα… ζιζάνιο. Εντοπίζεται δε στο διπλωματικό γραφείο υπουργού. Πρόκειται για το Νο 2 του γραφείου, την κυρία Αργυρώ Παπούλια. Τι μαθαίνω; Η κυρία Παπούλια έχει βάλει ως στόχο, φαίνεται, να μπαίνει διαρκώς στο μάτι των ανωτέρων της με άκομψα σχόλια στις συσκέψεις. Ηδη εμφανίζεται να έχει προκαλέσει την ενόχληση τόσο του γενικού γραμματέα Δ. Παρασκευόπουλου όσο και του πολιτικού διευθυντή Πέτρου Μαυροειδή. Και όχι μόνο αυτό, αλλά, σύμφωνα με την ενημέρωσή μου, υποσκάπτει και συναδέλφους της με τους οποίους ανταγωνίζεται για μεταθέσεις. Ας μην ανησυχεί όμως… Λέγε-λέγε, δεν θα μείνει παραπονεμένη…
***
Μια άκρως ενδιαφέρουσα συνάντηση, όπως έμαθα, έγινε το βράδυ της περασμένης Πέμπτης για τα εσωκομματικά της ΝΔ. Ο Ευ. Μεϊμαράκης συναντήθηκε και συνομίλησε επί αρκετή ώρα με την Ντόρα Μπακογιάννη σε roof garden κεντρικού ξενοδοχείου. Ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής έχει πυκνώσει τις επαφές του με πολλά στελέχη της ΝΔ και η συνομιλία του με την κυρία Μπακογιάννη έγινε λίγες ημέρες μετά το δείπνο που είχε στην Κηφισιά με τον κοινοτικό επίτροπο Δ. Αβραμόπουλο.

Ο Γιάνης δεν έχει υπογράψει
Καμιά φορά από πιέσεις και από έγγραφα μαθαίνεις την αλήθεια. Πίεζε εδώ και καιρό η τρόικα να πάρει πίσω η κυβέρνηση τις προσλήψεις. Οι εδώ σφύριζαν αδιάφορα λέγοντας ότι δεν ετέθη ποτέ τέτοιο αίτημα. Αποτέλεσμα; Ηρθε το έγγραφο του Γιούνκερ με τα μέτρα και εμφανίστηκε πανηγυρικά το αίτημα. Το βλέπει αυτό ο αρμόδιος υπουργός Γ. Κατρούγκαλος και διαμηνύει: Ποιες προσλήψεις; Δεν έγιναν επαναπροσλήψεις παρά μόνο 1.800 καθηγητών, όπως δημοσιεύθηκε και στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 3 Ιουνίου. Και καλά, θα πείτε, δεν έγινε η πρόσληψη των καθαριστριών; Δεν έκαναν πάρτι στην πλατεία Συντάγματος, παρουσία της Ζωής, της Ραχήλ, του Κατρούγκαλου και άλλων λοιπών; Δεν γέμισαν φιλιά υπουργούς, συνδικαλιστές και κομματικά στελέχη; Δεν κέρασαν γλυκά τον Γιάνη Βαρουφάκη για την επαναπρόσληψή τους; Δεν πήρε θέση για αυτές κοτζάμ Μέρκελ; Σας πληροφορώ ότι ο κ. Βαρουφάκης δεν υπέγραψε ακόμη την επαναπρόσληψή τους ώστε να μισθοδοτούνται. Λαμβάνουν,όπως με πληροφόρησαν, ακόμη τον μειωμένο μισθό της διαθεσιμότητας.
***
Στο Τόκιο, σε συνέδριο της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας βρέθηκε ο Λουκάς Παπαδήμος. Το θέμα ήταν ενδιαφέρον, αφού συζητήθηκε η νομισματική πολιτική, όπως και η ποσοτική χαλάρωση, την οποία, να σημειώσω, εφαρμόζει επιτυχώς εδώ και χρόνια η ιαπωνική κυβέρνηση. Αλλά εκείνο που συνέβη ήταν ότι το θέμα της ποσοτικής χαλάρωσης συζητήθηκε επ’ ολίγον γιατί κυριάρχησε το ελληνικό πρόβλημα. Βλέπετε, η Ελλάδα εξακολουθεί να παραμένει μείζον θέμα παγκοσμίως.

Συζήτηση για όλα τα γούστα
Ηταν μια συζήτηση στη Βουλή που τα είχε (πάλι) όλα. Από καβγάδες της Ζωής Κωνσταντοπούλου με τους Ευ. Βενιζέλο και Στ. Θεοδωράκη μέχρι καβγάδες (ανάρμοστους για Κοινοβούλιο) ανάμεσα στον Π. Καμμένο και στον Αδ. Γεωργιάδη. Και να σκεφθείτε ότι η συζήτηση στη Βουλή ζητήθηκε από τον Πρωθυπουργό για τη συναίνεση στην «εθνική προσπάθεια», όπως την ονομάζει. Ηταν και πάλι τραγική η εικόνα που παρουσίαζε το Κοινοβούλιο, με έναν Πρωθυπουργό, με εμφανή την κούραση στο πρόσωπό του, να προσπαθεί να πείσει κυρίως το κόμμα του για την ορθότητα της απόφασής του να απορρίψει το σχέδιο της τρόικας. Με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να περιφέρονται στους διαδρόμους της Βουλής χωρίς όρεξη για κουβέντα. Με έναν αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να χειροκροτείται ίσως για πρώτη φορά από το σύνολο των βουλευτών του κόμματός του. Και με έναν Καμμένο να τσιρίζει από το έδρανο της Βουλής προς τον Αδωνι: «Στα τέσσερα εσείς, στα τέσσερα», καλώντας τον να σταματήσει να διαμαρτύρεται επειδή τον αποκάλεσε…«βιβλιοπώλη»!

Το σχέδιο της Ζωής
Εχω νέα για την τελευταία έμπνευση ενός αντιμνημονιακού μέτρου από την Πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου. Οπως μαθαίνω, στην τελευταία διάσκεψη των προέδρων ενημέρωσε ότι έχει ένα μεγάλο σχέδιο: να βοηθήσει αναξιοπαθούντες βουλευτές με πλουσιοπάροχη χορήγηση άτοκων δανείων και άλλων διευκολύνσεων.
***
Μια νέα προσφορά, φιλική προς τους βουλευτές οι οποίοι προφανώς, αφού έχασαν (λέμε τώρα) τα προνόμιά τους, έστω και αν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μαζικά αγνόησαν τη σχετική παρότρυνση του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, τώρα βρίσκουν συμπαράσταση από την Πρόεδρο.
***
Προβλέπω, πάντως, βασίμως, ότι αν η κυρία Κωνσταντοπούλου επιμείνει, θα έχουμε νέο επεισόδιο με τον αντιπρόεδρο της Βουλής Αλ. Μητρόπουλο, ο οποίος εξέφρασε έντονες επιφυλάξεις. Στην ουσία προανήγγειλε τη διαφωνία του λέγοντας ότι, αν είναι να γίνει κάτι τέτοιο, θα πρέπει να επανεξεταστεί όλο το σχετικό πλαίσιο, οι όροι και οι προϋποθέσεις.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ