Είναι να μη γίνει κάτι της μόδας…
***
Ετσι τρίτωσε και το καλό: άλλη μία παραγωγή του κύκλου «Οπερα και μόδα», η τρίτη στη σειρά, παρουσιάζεται εφέτος, στις 21 Μαΐου, πάντα σε παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.
***
Με τον τίτλο «Το όνειρο» ή «Ιl sogno» η εκδήλωση θα στεγαστεί στον μέχρι πρότινος εκθεσιακό χώρο του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στο ιστορικό Ωδείο Αθηνών.
Σε αυτή τη συνάντηση δύο γοητευτικών κόσμων κεντρική καλεσμένη είναι η Λουκία και αφετηρία οι δικές της εμπνεύσεις από άριες και αποσπάσματα των Ντβόρζακ, Μπερλιόζ, Μασνέ, Ραχμάνινοφ, Λέχαρ, Οφενμπαχ, Πουτσίνι και Ντονιτσέτι.
Τη μουσική επιμέλεια έχει ο Δημήτρης Γιάκας, ο οποίος παίζει και πιάνο, ενώ τη σκηνοθεσία και την κίνηση υπογράφει ο Κωνσταντίνος Ρήγος. Τις μεταμορφώσεις των καλλιτεχνών έχει αναλάβει ο make up artist και maitre του είδους Αχιλλέας Χαρίτος –σε δική του φωτογραφία ο Τάσος Αποστόλου.
***
Στη βραδιά συμμετέχουν οι μονωδοί της ΕΛΣ Βασιλική Καραγιάννη (σοπράνο), Μαρία Κόκκα (σοπράνο), Μυρσίνη Μαργαρίτη (σοπράνο), Αρτεμις Μπόγρη (μέτζο σοπράνο), Nίκος Στεφάνου (τενόρος) και Τάσος Αποστόλου (μπάσος). Συμπράττουν επίσης χορευτές του Μπαλέτου αλλά και σπουδαστές της Ανώτερης Σχολής Χορού της ΕΛΣ.
***
Μέσα από το δρώμενο επιχειρείται να καταδειχθεί περαιτέρω ο «συνολικός» (total), σύγχρονος και διαχρονικός χαρακτήρας της όπερας και οι πολλές, άγνωστες ίσως ακόμη, δυνατότητες προσέγγισης με άλλους χώρους έτσι ώστε να ανοιχτεί σε νέα πεδία και να προσελκύσει νέο αντίστοιχα κοινό, χωρίς «εκπτώσεις» στο αισθητικό επίπεδο.
Το project γεννήθηκε επάνω στη βάση της ολοένα μεγαλύτερης σύγκλισης των δύο κόσμων τις τελευταίες δύο-τρεις δεκαετίες. Το γεγονός ότι ο ένας μετά τον άλλον οι κορυφαίοι σχεδιαστές (Αρμάνι, Μισόνι, Γκαλιάνο, Πράντα, Λάγκερφελντ, Ουνγκαρό, Αλάια κ.ά.) γοητεύονται από τη θεατρικότερη από όλες τις τέχνες υπογράφοντας τα κοστούμια μερικών από τις πλέον αναμενόμενες παραστάσεις των δύο τελευταίων δεκαετιών στις μεγαλύτερες όπερες του κόσμου (Σκάλα του Μιλάνου, Μετροπόλιταν της Νέας Υόρκης, Κόβεντ Γκάρντεν του Λονδίνου κ.ά.) είναι μία μόνο, η πιο προφανής ίσως, παράμετρος.
***
Το θέαμα είναι βασισμένο και αυτό, όπως τα δύο προηγούμενα, σε μια ιδέα της συναδέλφου δημοσιογράφου Ισμας Τουλάτου, η οποία έχει και τη γενική επιμέλεια (Βασ. Γεωργίου 17-19 & Ρηγίλλης, στις 21.00, με ελεύθερη είσοδο και σειρά προτεραιότητας).
***
Βωβός κινηματογράφος στο Σύνταγμα.
***
Αύριο, στις 12 το μεσημέρι, στο μετρό της πλατείας Συντάγματος διοργανώνεται ένα flash mode σαν σε βωβή ταινία, με την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, τον Ακι Βλουτή και την Αγλαΐα Παππά με αφορμή τον «Στροχάιμ».
***
Την επιμέλεια έχει ο Σταμάτης Φασουλής, ο οποίος σκηνοθετεί και την παράσταση στο Από Μηχανής Θέατρο, που άρχισε την περασμένη Παρασκευή.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ