Δεν ξέρω αν ο Αλέξης Τσίπρας είναι πιλότος με τάσεις αυτοκτονίας. Αν όμως όσα λένε τις τελευταίες ημέρες οι υπουργοί της κυβέρνησης περί «ρήξης» με την ΕΕ ευσταθούν, είναι σίγουρο ότι το αεροπλάνο της χώρας κινδυνεύει να συντριβεί στον Ολυμπο.
Η αίσθηση που δημιουργεί η Αθήνα στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είναι ότι ο κ. Τσίπρας –αφού έδωσε διαβεβαιώσεις στην καγκελάριο Μέρκελ ότι η κρίση θα λυθεί με διάλογο και έντιμο συμβιβασμό –κλειδώθηκε στο πιλοτήριο και αρνείται να ακούσει τι του λέει ο πύργος ελέγχου στις Βρυξέλλες. Τα βουνά όμως πλησιάζουν επικίνδυνα: η χώρα δεν έχει χρήματα για περισσότερο από καμιά δεκαριά μέρες.
«Κόκκινες γραμμές» για τον κ. Τσίπρα είναι τα εργασιακά, το Ασφαλιστικό, οι αυξήσεις φόρων και οι περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις. Η κυβέρνηση επιχειρεί να κλείσει την τελευταία αξιολόγηση της οικονομίας προτείνοντας ένα μεταρρυθμιστικό πακέτο χωρίς άμεσο δημοσιονομικό αποτέλεσμα ούτε υφεσιακά μέτρα. Προτείνεται όμως μια νέα στρατηγική για την πάταξη της φοροδιαφυγής και τη σύλληψη του μεγάλου πλούτου.
Οι «θεσμοί» όμως έχουν ζητήσει και επιμένουν για σκληρά μέτρα εδώ και τώρα για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό του 2015.
H κυβέρνηση Τσίπρα επιμένει από την πλευρά της ότι δεν μπορεί να δεχθεί κάτι τέτοιο μετά την εντολή που πήρε στις κάλπες για τέλος της λιτότητας. Θεωρεί μάλιστα δεδομένο, μετά τη συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ, ότι ούτε και η Ευρώπη θέλει μια δραματική κατάληξη σε αυτή τη διαπραγμάτευση.
Δεν αποκλείει ωστόσο μια σύγκρουση με άγνωστες ακόμη συνέπειες, που μπορεί να φέρει ακόμη και στάση πληρωμών αν η αδυναμία συνεννόησης φτάσει στα άκρα!
Αξίζει η χώρα αυτό το ρίσκο; Μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού ακόμη και κάποιοι που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ φαντάζομαι, απαντά αμέσως αρνητικά –δεν είναι δυνατόν η νέα κυβέρνηση μετά από πέντε χρόνια αιματηρές θυσίες να τα παίζει «όλα για όλα» διακινδυνεύοντας ακόμη και την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη.
Ο κ. Τσίπρας όμως είναι αυτός που βρίσκεται στο κόκπιτ και μάλιστα με πολύ λίγες ώρες πτήσης στο ενεργητικό του. Από αυτόν θα εξαρτηθεί αν τελικά θα περάσουμε τον Ολυμπο ή θα καρφωθούμε στην πλαγιά. Και το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορούμε να ακυρώσουμε τα εισιτήρια…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ