Με την προηγούμενη κυβέρνηση – βοηθούσης και της εκρηκτικής ανόδου του τουρισμού – η χώρα βάδιζε με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης στα τέλη του 2014 .

Με την έναρξη της προεκλογικής περιόδου κι ως σήμερα στην οικονομία δεν κινείται τίποτα . Οι ξένοι βλέπουν με καχυποψία την Ελλάδα καθώς κανείς δεν είναι σίγουρος για το τι ακριβώς έχει στο μυαλό του ο κ.Τσίπρας . Οι Έλληνες έχουν αποσύρει σχεδόν 20 δισεκατομμύρια ευρώ από τις καταθέσεις τους και περιμένουν. Και η κυβέρνηση στύβει και το τελευταίο ευρώ ρευστότητας από τον κάθε δημόσιο οργανισμό ή ταμείο για να μπορέσει να ξεπληρώσει τις δανειακές ανάγκες του Μαρτίου και του Απριλίου.

Μοναδική αχτίδα φωτός και πάλι οι κρατήσεις του τουρισμού για το 2015 που δείχνουν ξανά μια σημαντική αύξηση. Όμως δεν αρκεί . Η κυβέρνηση θα πρέπει με κάποιο τρόπο να επανεκκινήσει την οικονομία η οποία βρίσκεται σε τέλμα.

Η προεκλογική μαγική συνταγή για παροχές στους πολίτες και αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα απορρίπτεται από τους δανειστές της χώρας ελλείψει χρημάτων και της εκτιμώμενης επιδείνωσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας που θα προκαλέσει.

Ο μόνος τρόπος για να πάρει πάλι μπρος η ανάπτυξη είναι να υπάρξει είτε αύξηση δημοσίων επενδύσεων (που δεν μπορεί να βρει ένα χρεοκοπημένο κράτος) είτε προσέλκυση ξένων ιδιωτικών κεφαλαίων .

Για να προσελκύσει σύντομα η κυβέρνηση επενδύσεις στη χώρα πρέπει να παραχωρήσει με ελκυστικούς όρους την εκμετάλλευση δημόσιων επιχειρήσεων ή υποδομών :λιμάνια, αεροδρόμια, αυτοκινητόδρομοι, ξενοδοχεία, εκτάσεις του δημοσίου, δημόσιες επιχειρήσεις μπορούν να δοθούν προς εκμετάλλευση για κάποιο χρονικό διάστημα σε ξένους ή Έλληνες επενδυτές.Και μπορούν να φέρουν γρήγορα σημαντικά κεφάλαια αλλά και να αναβαθμίσουν τις υποδομές της χώρα.

Προς το παρόν ,ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει τις ιδιωτικοποιήσεις με προκατάληψη και καχυποψία δεχόμενος -με το ζόρι- μόνον όσες έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης μετά από συμφωνίες των προηγούμενων κυβερνήσεων. Λες και η νέα κυβέρνηση δεν θέλει να «βρομίσει» τα χέρια της με μία συνήθη ,για όλες τις χώρες του δυτικού κόσμου ,οικονομική πρακτική –με αριστερές ή δεξιές κυβερνήσεις.

Χτες ο υπουργός Επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρης δήλωσε μάλιστα ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να ιδιωτικοποιήσει «την ενέργεια και το νερό» ενώ έφτασε να ταχτεί σε βάθος χρόνου και υπέρ της προοπτικής επιστροφής σε κρατικό έλεγχο ακόμη και των δικτύων τηλεφωνίας.

Αν η κυβέρνηση δεν δει με ανοιχτά μάτια τις οικονομικές μεταβολές που είναι πλέον αυτονόητες σε όλο τον πλανήτη, θα βρεθεί να προχωράει προς τα πίσω αντί να προχωράει προς τα μπροστά.