Αρκετά με τις γραβάτες, δεν νομίζετε; Ετσι θα παραλείψω το γεγονός ότι ο Κ. Καραμανλής προσήλθε στην ορκωμοσία α λα… Τσίπρας, δηλαδή χωρίς γραβάτα, και ότι ο Στ. Θεοδωράκης εγκατέλειψε σακίδιο, τζιν και φόρεσε μια λεπτή δερμάτινη γραβάτα. Αλλωστε με τις γραβάτες, τα ενδυματολογικά, τα δερμάτινα και γενικά με το lifestyle των νέων υπουργών που εδώ και 15 ημέρες ασχολούνται οι πάντες (και εδώ και στο εξωτερικό) δεν έμεινε χρόνος για να την ουσία των θεμάτων. Παρ’ ολίγον να περάσει απαρατήρητη φέρ’ ειπείν η αγωνιώδης κραυγή τού μέχρι πρότινος υπευθύνου του θησαυροφυλακίου της χώρας Χρ. Σταϊκούρα στους διαδρόμους της Βουλής ότι «τα λεφτά τελειώνουν πριν από τις 28 Φεβρουαρίου». Και όταν ρωτήθηκε γιατί το λέει αυτό, η απάντηση που έδωσε είναι ότι «πέφτει η νέα κυβέρνηση έξω στα έσοδα».


Νάντια: «Θα το παλέψουμε»

Την ίδια ώρα λίγα μέτρα μακριά από τον Χρ. Σταϊκούρα βρέθηκε η διάδοχός του στην κυβέρνηση, η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη. Ηταν ίσως η πιο δημοφιλής ανάμεσα στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αφού αυτή τώρα έχει το λεγόμενο πορτοφόλι του κράτους. Η αγωνία εάν φθάνουν τα λεφτά ή όχι ήταν εμφανής σε όλους. Η κυρία Βαλαβάνη όμως φαινόταν ψύχραιμη, λέγοντας ότι «τα λεφτά φτάνουν» και όταν κάποιος τη ρωτούσε εάν όντως φθάνουν ως το τέλος Φεβρουαρίου με μειωμένα τα έσοδα, η απάντησή της ήταν «θα το παλέψουμε»


Οκλαδόν οι συγγενείς

Τώρα δεν ξέρω εάν θεωρηθεί γούρι ή όχι το εντυπωσιακό τρακάρισμα μιας μαύρης Μερτσέντες της Αρχιεπισκοπής μέσα στη Βουλή, προτού ακόμη αρχίσει η τριπλή ορκωμοσία (με θρησκευτικό, με πολιτικό όρκο και με τον όρκο των μουσουλμάνων), αλλά θα πρέπει να σημειώσω ότι τέτοια προσέλευση συγγενών, φίλων, συνεργατών και γνωστών βουλευτών έχει χρόνια να υπάρξει. Ανθρωποι της διπλανής πόρτας ήταν οι περισσότεροι, εάν εξαιρέσεις ορισμένες νεαρές γυναίκες που εμφανίστηκαν με… total leather dress και 12ποντες γόβες. Να σκεφθείτε ότι τόσο πολύς ήταν ο κόσμος στην ορκωμοσία των βουλευτών που στο Εντευκτήριο της Βουλής (το οποίο άνοιξε για τους πάντες) γέμισαν τα καθίσματα και πολλοί κάθησαν… οκλαδόν στο πάτωμα μπροστά από τις τηλεοράσεις.
Οταν η Ντόρα συνάντησε τον Κοτζιά

Η δύναμη της συνήθειας; Η Ντόρα Μπακογιάννη στα παλιά λημέρια της στο υπουργείο Εξωτερικών (όταν πήγε να συναντήσει τον Ν. Κοτζιά) νόμισε κάποια στιγμή ότι αυτή ήταν η… οικοδέσποινα. Οταν τελείωσε η συνάντηση, σηκώθηκε πρώτη από τη θέση της, κατευθύνθηκε στην έξοδο, χαιρέτησε τον υπουργό Εξωτερικών και του… άνοιξε την πόρτα να φύγει! «Με συγχωρείς, ξεχάστηκα» του είπε χαμογελώντας. Θα πρέπει να σημειώσω ότι η συνάντηση ήταν σημαντική, αφού η κυρία Μπακογιάννη θεωρεί τον Ν. Κοτζιά έναν έξυπνο άνθρωπο, καλά διαβασμένο και καλό γνώστη της εξωτερικής πολιτικής. Εκείνο όμως που έκανε τη συνάντηση ακόμη πιο ενδιαφέρουσα είναι ότι και οι δύο συμφώνησαν πως σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και στα εθνικά θέματα δεν υπάρχει ταμπέλα ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ.
Οι διθύραμβοι του Αμβροσίου στον Τσίπρα

Επί σειρά ετών ο Μητροπολίτης Αιγιαλείας Αμβρόσιος ασκούσε κριτική στον κ. Τσίπρα κυρίως επειδή είχε δηλώσει άθεος. Και ξαφνικά ο σεβασμιότατος εμφανίστηκε μαζί με άλλους ιεράρχες στην ορκωμοσία των βουλευτών και συνεχάρη του Πρωθυπουργό. Και να ‘ταν μονάχα αυτό; Στο επίσημο site της Μητρόπολης ο Αιγιαλείας Αμβρόσιος γράφει διθυράμβους για τον Πρωθυπουργό. Ιδού μερικά αποσπάσματα: «Δόξα τω Θεώ, λοιπόν, διότι με Πρωθυπουργό τον ακάματο κ. Τσίπρα οι ευρωπαίοι εταίροι μας μαθαίνουν τώρα ότι ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΟΥΛΟΙ ΑΛΛΑ ΕΤΑΙΡΟΙ της Ευρωπαϊκής Ενωσης! Για πρώτη φορά ακούστηκε η διαμαρτυρία: «Κύριοι, στο ζήτημα της επιβολής κυρώσεων κατά της Ρωσίας από την Ευρώπη γιατί δεν μας ερωτήσατε;». Δεν είμαστε παρίες, είμαστε ισότιμα μέλη της Ενώσεως».
nnn
Σε άλλο σημείο ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος αναφέρει: «Η τακτική, λοιπόν, του κ. Τσίπρα γεμίζει τα στήθη μας με εθνική υπερηφάνεια: Βεβαίως το παιγνίδι Τσίπρα είναι πολύ επικίνδυνο! Μπορεί να εξοργίσει τους ευρωπαίους δανειστές-δολοφόνους μας, αλλά είναι καλύτερα μια έντιμη πείνα από μια ευτελιστική και ταπεινωτική ευπορία. Εμείς πιστεύουμε ότι ο Πρωθυπουργός θα κερδίσει τη μάχη, θα ανατρέψει τα δεδομένα, τα άκρως ευτελιστικά, αν μη εξουθενωτικά…».


Η καθιστή χειραψία

Από πολλούς σχολιάστηκε αρνητικά το γεγονός ότι ο πρώην πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς δεν σηκώθηκε από τη θέση του όταν τον πλησίασε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας για να τον χαιρετήσει. Εκανε μαζί του χειραψία καθήμενος. Τα πράγματα όμως, όπως έμαθα, ήταν διαφορετικά, επειδή έψαξα το θέμα για να διαπιστώσω εάν πρόκειται για άλλο ένα δείγμα μη πολιτικού πολιτισμού ή όχι: πρώτον, η χειραψία, έστω με τον τρόπο που έγινε, ήταν θερμή και, δεύτερον, ο κ. Σαμαράς ευχήθηκε στον κ. Τσίπρα «καλή επιτυχία στο έργο του».

Χωρίς Τραγάκη αντιπρόεδρο

Εδώ και πολλά χρόνια είχε να συμβεί να μην είναι αντιπρόεδρος της Βουλής ο Ι. Τραγάκης. Προήδρευσε για τελευταία φορά (προσωρινά) στην ορκωμοσία των βουλευτών. Εκείνο όμως που ενόχλησε τον κ. Τραγάκη είναι ότι ο πρόεδρος του κόμματός του δεν τον πρότεινε για αντιπρόεδρο της Βουλής, αλλά πρότεινε τον Ν. Κακλαμάνη. Μου είπαν μάλιστα ότι ο κ, Τραγάκης αναζήτησε τον κ. Σαμαρά και του παραπονέθηκε. Και ξέρετε τι απάντησε ο πρώην πρωθυπουργός; «Δεν ήθελα να σε κάνω τέταρτο αντιπρόεδρο, τη στιγμή που εδώ και χρόνια ήσουν πρώτος αντιπρόεδρος». Και η συζήτηση έκλεισε εκεί

Επιστολή από τον κ. Ησυχο

Ελαβα επιστολή από το γραφείο ενημέρωσης του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Αμυνας Κ. Ησυχου την οποία ευθύς αμέσως σας μεταφέρω:

«Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Κ. Ήσυχος δίνει προτεραιότητα στην ενημέρωση του ελληνικού λαού και στην διευκόλυνση των δημοσιογράφων στο έργο τους. Βασική αρχή αποτελεί η ισότιμη αντιμετώπιση των εκπροσώπων των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, χωρίς διακρίσεις και χωρίς προνομιακές σχέσεις με κάποιους. Τα παραπάνω δεν αποτελούν απλές διακηρύξεις αλλά μέρος της πολιτικής που ήδη έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται στο χώρο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους, καταβάλλεται και θα καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια, στο πλαίσιο της λειτουργίας του ΥΠΕΘΑ, ώστε να διευκολύνονται στο έργο τους.Τόσο η ενημέρωση της ελληνικής κοινωνίας, όσο και η άσκηση του δημοσιογραφικού ελέγχου προς την εξουσία, είναι αναπόσπαστα συστατικά στοιχεία της Δημοκρατίας. Πρακτικές του παρελθόντος ούτε μας εκφράζουν ούτε σκοπεύουμε να τις υπηρετήσουμε». Τώρα τι να απαντήσω; Πραγματικά δεν κατάλαβα τι θέλει να πει ο αναπληρωτής υπουργός… Αυτά ακριβώς γράφαμε και εμείς.

HeliosPlus