Τετάρτη μεσημέρι και ο στενός συνεργάτης του Αλ. Τσίπρα, Κ. Πουλάκης καλείται στο γραφείο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Για όσους δεν γνωρίζουν, ο κ. Πουλάκης είναι μαθηματικός, ο «εκλογολόγος» του ΣΥΡΙΖΑ, αρμοδιότητα που πήρε με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, και ο άνθρωπος που τούτες τις ημέρες βρίσκεται πιο κοντά από κάθε άλλον στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Χωρίς καμία εισαγωγή, ο κ. Τσίπρας ρώτησε τον στενό συνεργάτη του τις ως εκείνη την ώρα εκτιμήσεις του για τα ποσοστά των κομμάτων. Ο κ. Πουλάκης άνοιξε αμέσως τα χαρτιά του (που προέρχονται από ένα σωρό δημοσκοπήσεις που έγιναν το τελευταίο διάστημα). Είπε ότι η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ αυξήθηκε μερικώς σε σχέση με τις εκτιμήσεις που έγιναν την περασμένη εβδομάδα. Η εκτίμησή του είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει το 34,7% και η ΝΔ το 28,9%. Αυτό σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κοντά στην αυτοδυναμία, είπε. Ο κ. Τσίπρας τον άκουγε με… θρησκευτική προσοχή και ρώτησε για το τρίτο κόμμα. Η εκτίμηση του κ. Πουλάκη ήταν ότι για την τρίτη θέση παλεύουν η Χρυσή Αυγή και το Ποτάμι, του εξήγησε ωστόσο ότι οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής δεν εκδηλώνονται στις δημοσκοπήσεις, συνεπώς ενδεχομένως να έχει ισχυρότερο προβάδισμα απ’ ό,τι έχει το Ποτάμι. Παρά ταύτα τού υπενθύμισε ότι στις δημοσκοπήσεις και στην ερώτηση «τι ψήφισες στις ευρωεκλογές;» η Χρυσή Αυγή συγκεντρώνει ένα 6%, που απέχει πολύ από το 9,8% που την ψήφισε στις ευρωεκλογές.
Η τέταρτη θέση

Για την τέταρτη θέση (11 ημέρες πριν από την εκλογική αναμέτρηση) παλεύουν, κατά την εκτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ, το ΠαΣοΚ και το Ποτάμι. Το ΚιΔηΣο του Γ. Παπανδρέου βρίσκεται (σύμφωνα πάντοτε με την εκτίμηση των συριζαίων) στο 2,9%. Το ίδιο ποσοστό δίνεται και στους ΑΝΕΛ του Π. Καμμένου. Εγινε, τέλος, και εκτίμηση για τις έδρες που μπορεί να καταλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 34,7% και με την προϋπόθεση ότι και τα δύο κόμματα (των Παπανδρέου και Καμμένου) θα καταφέρουν να εισέλθουν στη Βουλή. Η εκτίμηση ήταν… 149 έδρες.


Οδηγίες Τσίπρα προς υποψηφίους

Σε αυτές τις κλειστές συσκέψεις που γίνονται στην Κουμουνδούρου ο Αλ. Τσίπρας προτρέπει τους υποψηφίους (αλλά και τους συνεργάτες του) να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί στις δηλώσεις τους την τελευταία εβδομάδα προ των εκλογών. Και –το σημαντικότερο –«να τα δώσουν όλα», «να έρθουν σε επαφή με όσο περισσότερο κόσμο για να εξηγήσουν το πρόγραμμα», ώστε να επιτευχθεί η πολυπόθητη (για τον ΣΥΡΙΖΑ) αυτοδυναμία. Ολα αυτά συνέβησαν στις λεγόμενες «επιτελικές» (διάβαζε «κλειστές») συσκέψεις του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ακριβώς μου μετέφεραν τις πληροφορίες και αμαρτίαν ουκ έχω.
Η μάχη των Ισπανών

«Ραχόι εσείς, Ιγκλέσιας εμείς», αυτό ακουγόταν σε συζητήσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και σας το μεταφέρω με κάθε επιφύλαξη. Αν αληθεύουν οι πληροφορίες (αυτές δηλαδή που χθες όλη τη μέρα σιγοψιθύριζαν στελέχη στην Κουμουνδούρου), δεν αποκλείεται την προσεχή Τρίτη ή Τετάρτη να έρθει στην Αθήνα ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, ο 36χρονος ηγέτης των Podemos. Επισήμως ο ΣΥΡΙΖΑ τηρεί σιγήν ιχθύος. Λέτε να μην έχει κλείσει ακόμη;
Η έκπληξη του Ραχόι

Μια έκπληξη περίμενε τον Μαριάνο Ραχόι όταν πήγε μαζί με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά στο Μουσείο της Ακρόπολης για γεύμα. Ομάδα ηλικιωμένων μόλις είδε τον κ. Σαμαρά άρχισε να χειροκροτεί. Χειροκροτούσαν προφανώς για τον κ. Σαμαρά και όχι για τον κ. Ραχόι, που αμφιβάλλω αν τον γνώριζαν. Ο κ. Ραχόι χαμογελούσε και σίγουρα δεν θα περίμενε (άλλωστε στην Ισπανία δεν συνηθίζονται κάτι τέτοια) να πηγαίνει για φαγητό και να τον χειροκροτούν. Τον κ. Σαμαρά συνόδευαν ο Στ. Παπασταύρου και ένας από τον τομέα Επικοινωνίας. Το μενού περιελάμβανε τσιπούρα, πατατοσαλάτα και όλα αυτά τα συνόδευσαν με κόκκινο κρασί (που προτιμά ο κ. Ραχόι), ενώ στο τέλος τού προσέφεραν ραβανί με μία μπάλα παγωτό σοκολάτα. Στο τέλος του γεύματος ο ισπανός πρωθυπουργός ζήτησε ένα… εσπρεσάκι.
Συγγνώμη, κύριε, ποιος είστε;

Σας έχω φρέσκα νέα από τη σκληρή και επίπονη προεκλογική εκστρατεία που διεξάγει η λαϊκή τραγουδίστρια Κατερίνα Στανίση, υποψήφια βουλευτής στην Ημαθία με την «Τελεία», το κόμμα του Απ. Γκλέτσου. Η κυρία Στανίση, πρώτα απ’ όλα, δηλώνει ότι κάνει προεκλογική εκστρατεία από πόρτα σε πόρτα στα χωριά της Ημαθίας, αλλά και στο νυχτερινό κέντρο όπου εμφανίζεται το Σάββατο (όχι όλα τα Σάββατα, όπως λέει, λόγω κρίσης). Δεύτερον, δηλώνει πως μπορεί να προσφέρει στον τομέα των κοινωνικών υπηρεσιών, καθ’ ότι «μη νομίζετε ότι γεννήθηκα με ένα μικρόφωνο στο χέρι. Από 11 χρονών δούλευα στις συσκευασίες και εδώ και στη Γερμανία». Τρίτον, οι ψηφοφόροι πολλές φορές τής ζητούν (φαντάζομαι αντί προεκλογικού λόγου) να τραγουδήσει την επιτυχία της «Συγγνώμη κύριε, ποιος είσαι;», που είναι και το αγαπημένο της τραγούδι. Το καλύτερο όμως σας το άφησα για το τέλος. Στο παρελθόν έχει ψηφίσει και ΠαΣοΚ και ΝΔ ενώ λέει και έναν καλό λόγο και για τον κ. Τσίπρα και για τον κ. Σαμαρά. Αλλά κατά την κυρία Στανίση «δεν φτάνουν τα πτυχία για να είσαι πολιτικός αρχηγός, θέλει φαντασία και τόλμη. Αλλωστε είδαμε τι έκαναν όλοι αυτοί με τα πτυχία τους».

Το γεύμα του Προβόπουλου

Μετά τα εύσημα που έλαβε από τηλοψίας ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης Γ. Προβόπουλος από τον Αλ. Τσίπρα πως χειρίστηκε πιο δύσκολες καταστάσεις από ό,τι ο Ι. Στουρνάρας ακολούθησε ένα γεύμα με σημασία. Τρίτη μεσημέρι στο «17» ο κ. Προβόπουλος απολάμβανε το ψάρι του με άτυπο σύμβουλο του κ. Τσίπρα…

Όλοι θέλουν πρόγνωση καιρού

Αρχισαν οι ετοιμασίες των πολιτικών κομμάτων για τις κεντρικές προεκλογικές τους ομιλίες στην Αθήνα. Μαθαίνω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πραγματοποιήσει την ομιλία του την προσεχή Πέμπτη, αλλά δεν έχει ακόμα καθοριστεί ο χώρος. Πιθανότητα να αποφασιστεί σήμερα και θα ληφθεί υπόψη και ο… καιρός. Γιατί άλλο είναι να βρέχει και άλλο να έχει ξαστεριά. Στη ΝΔ έχουν αποφασίσει η κεντρική προεκλογική ομιλία να γίνει την Παρασκευή, αλλά δεν έχει ακόμα εξευρεθεί χώρος. Πάντως την Τετάρτη η ΝΔ θα πραγματοποιήσει στη Θεσσαλονίκη προεκλογική ομιλία με ομιλητή τον Αντ. Σαμαρά σε κλειστό χώρο, στο Βελίδειο.

Συμμαχίες στην Α΄Αθήνας

Κατά την βραχεία προεκλογική περίοδο που διανύουμε, εντύπωση και πολλές συζητήσεις προκαλούν οι συμμαχίες ενόψει των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου. Οι ψηφοφόροι βλέπουν μερικά ενδιαφέροντα και ετερόκλητα πολλές φορές δίδυμα που αλλάζουν και τα δεδομένα της μάχης. Στο πλαίσιο αυτό συζήτηση προκάλεσε και η κίνηση του πρώην υπουργού Προκόπη Παυλόπουλου, επί 18 έτη βουλευτής Α΄ Αθηνών, ο οποίος προσφώνησε χθες το απόγευμα το Νικήτα Κακλαμάνη στην κεντρική του προεκλογική ομιλία. Ο Π. Παυλόπουλος δεν θα είναι ως γνωστόν υποψήφιος, αλλά διατηρεί άριστη σχέση με τον Ν. Κακλαμάνη.

HeliosPlus