από metereologos.gr
Τρίτη 21 Αυγούστου 2018
 
 

Τα δύο πρόσωπα του Ιανουαρίου

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Στην πολιτική επικαιρότητα, τα δύο πρόσωπα του Ιανουαρίου είναι αναμφισβήτητα ο Αντώνης Σαμαράς και ο Αλέξης Τσίπρας που με απόλυτα πολωτικό τρόπο διεκδικούν τη νίκη στις εκλογές. Στην κοινωνία όμως υπάρχουν δύο άλλα «πρόσωπα» που πρωταγωνιστούν αυτόν τον Ιανουάριο. Είναι και αυτοί πολωμένοι μεταξύ τους. Οι επόμενοι μήνες θα είναι καθοριστικοί και για τους δύο. Οι εξελίξεις ή στον έναν θα βγουν σε καλό ή στον άλλο. Και τα δύο αυτά «πρόσωπα» είναι πολλοί. Πάρα πολλοί, δυστυχώς.

Το ένα «πρόσωπο» είναι οι άνεργοι και οι απολυμένοι του ιδιωτικού τομέα που φαίνεται να αποτελούν «άγνωστη γη» για το πολιτικό σύστημα, απορροφημένο καθώς είναι διαρκώς με τον δημόσιο τομέα και μόνο. Για αυτούς καμία «κόκκινη γραμμή» δεν μπήκε στην τρόικα και κανένα σχέδιο δεν εκπονήθηκε μέχρι σήμερα από την κυβέρνηση. Αλλά και οι αντίπαλοι της κυβέρνησης προτιμούν να αφιερώνουν τις δυνάμεις τους μην απολυθεί κανείς από το Δημόσιο με πλαστά πτυχία, παρά πώς θα βρουν δουλειά στον ιδιωτικό όσοι έχουν κανονικά. Και όμως, το «πρόσωπο» αυτό αποτελεί την πιο δραματική απόδειξη αποτυχίας των πολιτικών που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα και η επανένταξή του στην παραγωγή θα έπρεπε να είναι η κορυφαία συζήτηση στην προεκλογική αναμέτρηση.

Το άλλο «πρόσωπο» είναι οι κερδοσκόποι εν αναμονή, όσοι έβγαλαν τις καταθέσεις τους έξω τα τελευταία χρόνια από τον φόβο κατάρρευσης των ελληνικών τραπεζών. Το ποσόν των διαφυγόντων κεφαλαίων φτάνει περίπου τα 100 δισ. ευρώ, δηλαδή πάνω από το μισό ΑΕΠ της χώρας. Με την πράξη τους αυτή το τραπεζικό σύστημα όντως κλονίστηκε, αλλά τιμωρήθηκαν και αυτοί γιατί τα επιτόκια που πήραν έξω ήταν πολύ μικρότερα από όσα θα είχαν στην Ελλάδα.
Η μεγάλη τους ελπίδα για να ρεφάρουν είναι να βγει η Ελλάδα από το ευρώ, οπότε η Νέα Δραχμή θα υποτιμηθεί τουλάχιστον κατά 50%, ίσως και παραπάνω. Τότε τα φυγαδευμένα θα αποκτήσουν διπλάσια εσωτερική αξία και θα τα φέρουν να αγοράσουν γη, ακίνητα και επιχειρήσεις κοψοχρονιά. Το ίδιο ακριβώς φαινόμενο έγινε πριν από 14 χρόνια στην Αργεντινή, όταν η χώρα χρεοκόπησε και το πέσο υποτιμήθηκε δραστικά. Τα διαφυγόντα κεφάλαια πρώτα κλόνισαν την οικονομία της και μετά την εξαγόρασαν.

Η ανταμοιβή που θα έχουν τα διαφυγόντα κεφάλαια θα είναι τόσο μεγάλη που οι κάτοχοί τους θα επιχειρήσουν να αναμειχθούν με κάθε τρόπο στην προεκλογική αναμέτρηση εξαπολύοντας επιθέσεις εναντίον του ευρώ μέσα από έναν απίθανο αριθμό εντύπων, δικτυακών ιστοτόπων και μικρών τηλεοπτικών σταθμών. Το πιο ενδιαφέρον είναι πως αυτή η ανθηρή προπαγάνδα γίνεται τάχα υπέρ των ανέργων και απολυμένων που θα βρουν τη σωτηρία τους σπάζοντας τα δεσμά του κοινού νομίσματος. Στην πραγματικότητα θα βρεθούν σε χειρότερη μοίρα γιατί η οικονομία θα έχει καταρρεύσει. Οσοι κρατήσουν τη δουλειά τους θα έχουν μισθούς πολύ χαμηλότερους ακόμα και από τα σημερινά επίπεδα του Μνημονίου. Το ίδιο θα γίνει και με τις συντάξεις. Η αναδιανομή πλούτου που θα συμβεί τότε θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που έγινε επί  Κατοχής από τους μαυραγορίτες και επί Χούντας από τους ευνοούμενους του καθεστώτος. Αυτοί όμως θα κομπάζουν πως έσωσαν την Ελλάδα από τον γερμανικό ζυγό και θα είναι στο απυρόβλητο. Τα κέρδη τους φυσικά πάλι θα φεύγουν έξω για να επαναλαμβάνουν κάθε τόσο το ίδιο παιχνίδι.

Και οι δύο πολιτικοί πρωταγωνιστές των εκλογών του Ιανουαρίου έχουν δηλώσει απερίφραστα ότι είναι υπέρ της παραμονής της χώρας στο ευρώ, αλλά αυτό δεν αρκεί για να χαλάσει τα σχέδια των εν αναμονή κερδοσκόπων. Εκλογικές συνεργασίες της τελευταίας στιγμής θα χρίσουν υποψήφιους αρκετούς που λίγο πριν διαλαλούσαν το δολάριο. Αλλά και σημαντικά τμήματα στο εσωτερικό τους σαγηνεύονται από την προοπτική μιας αναμέτρησης με τους «ξένους» και την ψευδαίσθηση μιας ηρωικής απομόνωσης από την Ευρώπη, λες και είναι ο επίβουλος ιμπεριαλιστής και όχι η Ενωση όπου και εμείς ανήκουμε με τη βούλησή μας. Μετά τη δραματική συρρίκνωση της οικονομίας την τελευταία πενταετία και την εκτίναξη του χρέους σε επίπεδα πολύ υψηλότερα από εκείνα που προκάλεσαν την κρίση, είναι βέβαια φανερό ότι η Ελλάδα χρειάζεται μια νέα πολιτική με διπλό στόχο: να βρει προοπτική για τους ανέργους και να εξουδετερώσει τα σχέδια των εν αναμονή κερδοσκόπων. Θέλει όμως προσοχή για να μη συμβεί ακριβώς το αντίθετο.

Οι διαθέσιμες επιλογές είναι πολύ λίγες: Για να προκύψουν θέσεις απασχόλησης, χρειάζονται επενδύσεις. Οσο και να ενισχύσει κανείς τις δημόσιες, πάλι θα χρειάζονται πενταπλάσιες περίπου ιδιωτικές και για να γίνουν πρέπει να εκλείψει ο κίνδυνος κατάρρευσης και εξόδου από το ευρώ. Μόνη λύση είναι να υιοθετήσει η Ελλάδα ένα πρόγραμμα προσαρμογής και μεταρρυθμίσεων συμβατό με το νέο Δημοσιονομικό Σύμφωνο και συμφωνημένο με την ΕΕ, αλλά όχι πλέον ως υπαγόρευση της τρόικας. Εάν αυτά γίνουν, η Ελλάδα μπορεί σε πρώτη φάση να διαπραγματευτεί σημαντική μετάθεση δανειακών υποχρεώσεων για μερικά χρόνια, πράγμα που θα της επιτρέψει να ρίξει μεγαλύτερο βάρος στην εσωτερική ανόρθωση.

Αν όμως στο μετεκλογικό τοπίο η Ελλάδα, αντί να οργανώσει μια ομόθυμη και σοβαρή διαπραγμάτευση, παρασυρθεί στην αμφισβήτηση του ευρώ και της Ευρώπης, οι προοπτικές των ανέργων και πολλών άλλων που σύντομα θα τους ακολουθήσουν θα είναι δραματικές. Και αντιστρόφως ανάλογες από τις επιδιώξεις των εν αναμονή κερδοσκόπων που τότε δεν θα αναμένουν πλέον, αλλά θα ζουν τον θρίαμβό τους.

Ο κ. Νίκος Χριστοδουλάκης είναι καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο και πρώην υπουργός.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (10)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  ΨΕΜΑΤΑ ΛΕΤΕ! στο εδώλιο | 05/01/2015 23:08
  Το συνολικό χρέος εκτιμάται σε 240 δις . Συνυπολογίζοντας το πακέτο των 28 δις το 2008 επί κυβέρνησης Καραμανλή και τα 50 δις με το PSI (PrivateSectorInvolvement), προκύπτει ότι το συνολικό ποσό για την διάσωση των εγχώριων ελληνικών τραπεζών εκτιμάται σε 78 δις . Παράλληλα, οι τράπεζες έχουν δανειστεί από το Ευρωσύστημα, μέρος του οποίου είναι και η Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς επίσης και από άλλους διεθνείς πιστωτικούς οργανισμούς, τουλάχιστον άλλα 150 δις . Επίσης, ο δανεισμός του ελληνικού δημοσίου, είτε με τη μορφή εντόκων γραμματίων, είτε με την έκδοση ειδικής κατηγορίας ομολόγων, προσδιορίζεται σήμερα γύρω στα 50 δις . Δηλαδή, μιλάμε για νέο δανεισμό την περίοδο 2009-2013 ύψους 518 δις.
  Γ. Αριστείδης
  απάντηση00
   
   
  Ελα κατσε τωρα στο ΕΔΩΛΙΟ | 05/01/2015 20:10
  Με ωριμη και νηφαλια σκεψη θεωρω οτι ολοι οι διατελεσαντες υπουργοι οικονομικων απο το 2000 και εντευθεν πρεπει να περασουν απο ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ. Εσεις κ. Υπούργε για τα καύσιμα και το λαθρεμπόριο δεν ξέρατε τίποτα; Εσεις κ. Υπούργε για το χρέος δεν ξέρατε τίποτα; Ή είπατε ασε να το βρουνε οι επόμενοι; Ποιοι επομενοι; Και γιατι; Τα παιδια μας δηλαδη; Ελα κατσε τωρα στο ΕΔΩΛΙΟ να μας τα πεις πιο καλα.
  Αμάν επιτέλους. Τσίπα δεν υπάρχει;
  απάντηση00
   
   
  Μερικές απαντήσεις σε απορίες | 05/01/2015 19:04
  1.Το χρέος στα 2 χρόννια που ήμουν υπουργός Οικονομικών μειώθηκε κατά 8% του ΑΕΠ. Ήταν η μεγαλύτερη μείωση που έγινε σε όλη την περίοδο της μεταπολίτευσης. 2.Επι υπουργίας μου έγιναν πολλές επενδύσεις και πάρα πολλές αποκρατικοποιήσεις. Θυμίζω ΔΕΗ κατά 50%, τουριστικά ακίνητα, ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, ΕΤΒΑ, ΧΑΑ, Γενική κλπ. Σε 2 χρόνια έγιναν περίπου τριπλάσια από ότι τα επόμενα 10 έτη. 3. Δεν έδωσα κανένα ψεύτικο στοιχείο της ΕΣΥΕ. Καμμία αδήλωτη δαπάνη δεν προέκυψε. Οι δαπάνες του κράτους μειώθηκαν ως μερίδιο του ΑΕΠ και τα έσοδα αυξήθηκαν. Μάλιστα αυξήθηκαν χωρίς να μπει κανείς νέος φόρος. Το αντίθετο που έγινε με το Μνημόνιο, όπου αυξηθηκαν οι φόροι και έπεσαν τα έσοδα. Ν. Χριστοδουλάκης
  Νίκος Χριστοδουλάκης
  απάντηση10
   
   
  2 ερωτηματα υπουργε | 05/01/2015 17:49
  κ.υπουργε καλα τα λετε αλλα 2 ερωτηματα /Τι ορους να εβαζαν για τον ιδιωτικο τομεα αλλον απο αυτο που και εσεις δεν βαλατε εστω για λιγο διαστημα απο το 2002 μεχρι 2004 δηλαδη παγωμα μισθων για ενισχυση της ανταγωνιστικοτητας . 2. λετε θα επαιρναν μεγαλυτερο επιτοκιο σρο εσωτερικο . Γιατι δεν βγηκατε να καταδικασετε το λαικισμο της κυβερνησης και ιδιως της ΔΗΜΑΡ τοτε που εβαλε εκτακτη εισφορα στους τοκους που ηταν risk premium ?? αλλο να πληρωνεις εκτακτη σε τοκο 3-4% και αλλο σε 0,5-1%>. Το θεμα του ασφαλιστικου Γιαννιτση το αφηνω για αλλη φορα
  p
  απάντηση02
   
   
   
  Δηλαδή; | 05/01/2015 13:55
  Οι αίτιοι για τα σημερινά χάλια είναι αυτοί που κοίταξαν να σιγουρέψουν τις οικονομίες μιας ζωής από τα λαμόγια και τους τεμπέληδες; Λοιπάμαι, κ. καθηγητά. Οι τράπεζες έπεσαν έξω με τα εορτοδάνεια και λοιπές προσφορές. που κοκκίνησαν μόλις ήρθε η κρίση. Το κράτος φορολογεί αλύπητα γιατί έχει να θρέψει ένα τεράστιο Δημόσιο που δημιούργησαν οι κυβερνήσεις των τελευταίων 40 ετών. Τα χρήματα που έφυγαν στο εξωτερικό σας μάραναν; Η εφορία έχει τη δυνατότητα να τα ελέγξει και τα έλεγξε επί Θεοχάρη. Θα περίμενα από σας να γράψετε πιο αντικειμενικά.
  Αρίστος
  απάντηση58
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Εχετε και σεις μεγαλη ευθυνη | 05/01/2015 12:16
  Το 2013 το ΑΕΠ της χώρας ήταν μειωμένο σε σχέση με το 2008 κατά 64,7 δις ευρώ, ή ποσοστό 26,2%. Τόσο το ποσοστό όσο και η διάρκεια της ύφεσης είναι πρωτοφανή για το δυτικό κόσμο κατά τη μεταπολεμική περίοδο. Το ίδιο διάστημα οι αμοιβές εξαρτημένης εργασίας περικόπηκαν κατά 23,1 δις ευρώ ή ποσοστό 28%, η καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 35,8 δις ευρώ ή ποσοστό 22,2%. οι επενδύσεις, αυτές μειώθηκαν κατά 37 δις ευρώ ή ποσοστό 64,4%. Έχει ενδιαφέρον, να υπογραμμίσουμε πώς διαμορφώθηκαν τα ίδια μεγέθη το γ τρίμηνο του 2014 σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2008, για το οποίο η κυβέρνηση πανηγύρισε δεόντως την επιστροφή στην ανάπτυξη και μας κορόιδευε ότι είναι έτοιμη.
  G. Alexopoulos
  απάντηση74
   
   
  Δεν δεχτήκατε και σεις την άθλια κατάσταση; | 05/01/2015 12:13
  "Εάν αυτά γίνουν, η Ελλάδα μπορεί σε πρώτη φάση να ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΕΙ σημαντική μετάθεση δανειακών υποχρεώσεων για μερικά χρόνια, πράγμα που θα της επιτρέψει να ρίξει μεγαλύτερο βάρος στην εσωτερική ανόρθωση". Επομένως και για σας κ. υπουργέ η μαγική λύση είναι ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ. Αυτή όμως δεν εμφανίζεται σε κανένα από τα βιβλία σας, τώρα τελευταία την θυμηθήκατε; Και για ΠΟΙΟΝ λόγο αισθάνεστε την ανάγκη να το κάνετε; Πόσες επενδύσεις φέρατε επί των ημερών σας; Δεν ανεβάσατε και σεις το χρέος; Δεν αφήσατε τον τιμάριθμο να πάει στα ύψη αντί να προσαρμοσθεί; Δεν καταθέσατε και σεις ψευδή στοιχεία στην ΕΕ μέσω της ΕΣΥΕ; Δεν δεχτήκατε και σεις την άθλια κατάσταση η οποία μας έφερε στο σήμερα;
  Βρέχει σήμερα άρα ράβδος στη γωνία
  απάντηση124
   
   
   
  ΑΙΔΩΣ ΑΡΓΕΙΟΙ! | 05/01/2015 10:24
  Εσείς σαν υπέυθυνος υπουργός δεν ξέρατε τα στοιχεία για το χρέος; Δεν ξέρατε ότι σύντομα θα είχαμε προβλήματα; Τι γυρίζετε σήμερα σαν μετά Χριστόν προφήτης να μας ρίξετε ορισμένα νούμερα και να την σκαπουλάρετε; Ο κ. Αλογοσκούφης έχει τουλάχιστον επιλέξει την σιωπή. Εσείς νιώθετε τόσο ανεύθυνος για την κατάσταση ώστε βγαίνετε να μας κάνετε μαθήματα; Λίγη αυτογνωσία και συνείδηση και αιδώς δεν υπάρχει;
  a
  απάντηση1815
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων