Επρεπε να βλέπατε τα πρόσωπα όλων των βουλευτών (πλην των ΑΝΕΛ) μόλις ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα της τρίτης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Με το ζόρι χαμογελούσαν, με το ζόρι οι πάντες χειροκρότησαν. Ολοι ήταν προβληματισμένοι, αγχωμένοι για το αύριο. Ωσάν κανείς απ’ αυτούς να μην ήθελε τις εκλογές, αν και τις ψήφισαν λίγα λεπτά νωρίτερα. Ο Πρωθυπουργός είπε στα ισπανικά «venceremos» κάνοντας το σήμα της νίκης και αποχώρησε από την αίθουσα. Φράση την οποία εν συνεχεία την είπε στα ελληνικά στο τέλος της συνεδρίασης του τελευταίου Υπουργικού Συμβουλίου. Ο Αλ. Τσίπρας ήταν σχεδόν αμίλητος, απλώς χαμογελούσε. Εκείνη τη στιγμή, όπως έλεγαν πολλοί βουλευτές, γνώριζε ότι αυξάνονται οι ευθύνες του. Το ίδιο σκεπτικός και ο Ευ. Βενιζέλος, ενώ οι βουλευτές κυρίως της ΝΔ ήταν να τους λυπάσαι. Δεν είχαν άλλη έννοια, παρά μόνον πώς θα αρχίσουν τον προεκλογικό τους αγώνα.
nnn
Την ίδια ώρα στους διαδρόμους της Βουλής ο Γκίκας Χαρδούβελης φαινόταν και αυτός προβληματισμένος. Τον ρώτησα εάν θα είναι υποψήφιος στις επερχόμενες εκλογές. Απάντησε με ένα χαμόγελο: «Οχι, δεν θα είμαι. Μου αρέσει η πολιτική, αλλά δεν ήθελα να είμαι υποψήφιος». Η επόμενη ερώτηση ήταν πώς διαμορφώνεται η κατάσταση τώρα που προκηρύσσονται εκλογές. Είπε ότι εάν κερδίσει τις εκλογές η σημερινή κυβέρνηση, γνωρίζει τη μέθοδο της διαπραγμάτευσης και δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Εάν κερδίσουν οι άλλοι, όπως είπε, μάλλον θα δοθεί παράταση.
nnn
Ηταν και οι χρυσαυγίτες που επιχείρησαν αυτή τη φορά να κάνουν σόου. Ακόμη και την ώρα της ψηφοφορίας, όταν ο φερόμενος ως υπαρχηγός του νεοναζιστικού μορφώματος Χρ. Παππάς έβγαλε μία… πίπα, την άναψε και άρχιζε να καπνίζει. Ή όταν έκανε μία άσεμνη κίνηση με τα δάχτυλά του προς την Ολομέλεια. Ακόμη, ο (πολύς) έγκλειστος Ι. Λαγός όρμησε εναντίον του Β. Κικίλια και αποκάλεσε τον Ν. Δένδια «Αρλεκίνο». Η δε Ελένη Ζαρούλια… έφτυσε, όπως έμαθα, στον διάδρομο τον Στ. Μπούκαρα, που ψήφισε «Σταύρος Δήμας».
Αποστάσεις από τον Γ. Παπανδρέου

Σάββατο αργά το βράδυ, στο πολυτελές κτήμα «Πεντελικό», στη Βαρυμπόμπη, στον γάμο συγγενούς πρώην υπουργού του ΠαΣοΚ, από αυτούς που είναι αντίθετοι με τη δημιουργία κόμματος από τον Γ. Παπανδρέου. Ηταν περασμένα μεσάνυχτα, το κέφι στον γάμο είχε ανάψει και ξαφνικά κάνει την εμφάνισή του ο πρώην πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Αντα. Με την είσοδό του η νεολαία που χόρευε μαζί με τη νύφη και τον γαμπρό δημοτικά τραγούδια, αφήνουν τον χορό και τρέχουν να προϋπαντήσουν τον κ. Παπανδρέου. Αλλοι τον χαιρετούσαν, άλλοι τον αγκάλιαζαν, άλλοι ήθελαν να βγάλουν μία αναμνηστική φωτογραφία μαζί του. Ουδείς όμως του είπε «προχώρα». Οι γηραιότεροι στην εορταστική αυτή ατμόσφαιρα κράτησαν μία απόσταση από τον πρώην πρωθυπουργό. Η μόνη που γκρίνιαξε λιγάκι ήταν η Αντα Παπανδρέου, όχι για κανέναν ιδιαίτερο λόγο, αλλά επειδή, όπως έλεγε, «γιατί κανείς δεν θέλει να βγάλει μία φωτογραφία μαζί μου;».

nnn
Ηταν μία ευχάριστη ατμόσφαιρα, ο κ. Παπανδρέου απολάμβανε κάποια τυριά και καρύδια που του πρόσφεραν, έως ότου μία κυρία του έκανε την πρώτη παρατήρηση: «Τι πας να κάνεις, πρόεδρε; Να ιδρύσεις κόμμα; Αυτό δεν είναι αποστασία;». Οι πάντες πάγωσαν, αλλά ο κ. Παπανδρέου δεν έδειξε να αιφνιδιάζεται. Απάντησε με ερώτηση: «Τι πάω να κάνω;». Παρόμοιες ερωτήσεις συνεχίστηκαν και από άλλους, αλλά ο πρώην πρωθυπουργός έμενε ατάραχος. Σε κάποια στιγμή λικνίστηκε στην πίστα με ένα δημοτικό τραγούδι και επανήλθε αμέσως στο τραπέζι του. Αυτή τη φορά όμως αποκαλύπτοντας μία συνομιλία που είχε με τον Αλ. Τσίπρα, την οποία ευθύς αμέσως σας μεταφέρω: «Του είπα. Και εγώ είμαι σοσιαλιστής και εγώ αντιπαλεύω τον καπιταλισμό, όπως και εσύ. Μόνον θα πρέπει να ξέρεις ότι είναι λάθος που τα βάζεις με τους Γερμανούς ή με την τρόικα. Αυτοί κάνουν τη δουλειά τους. Οι αγορές είναι το πρόβλημα, με τις οποίες δεν μπορείς να διαπραγματευτείς». Οι υπόλοιποι κοίταζαν περίεργα, οπότε ο Γιώργος επανήλθε: «Εάν υπήρχε τρόπος να διαπραγματευτείς με τις αγορές, θα το έκανα εγώ. Θα έλεγα, ποιος είναι ο επικεφαλής τους και θα πήγαινα να συνομιλήσω μαζί του. Δυστυχώς, οι αγορές δεν καταλαβαίνουν τίποτα παρά μόνο το κέρδος και, το σημαντικότερο, δεν μπορείς να διαπραγματευτείς μαζί τους». Αυτά είπε κάποτε στον κ. Τσίπρα, πλην όμως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μάλλον δεν κατάλαβε, όπως έλεγε ο ίδιος.
nnn
Το ότι ο κ. Παπανδρέου είναι αποφασισμένος να ιδρύσει νέο κόμμα φάνηκε και με τη συνάντηση που είχε με έξι βουλευτές, λίγο προτού αρχίσει η τρίτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Οι κ.κ. Δ. Κρεμαστινός, Ι. Μανιάτης, Α. Λοβέρδος, Β. Κεγκέρογλου, Ι. Δριβελέγκας και η Φώφη Γεννηματά (που είχε προγραμματισμένο ραντεβού μαζί του) σχεδόν ικέτευσαν τον πρώην πρωθυπουργό να μην ιδρύσει δικό του κόμμα: «Ο πατέρας μου με τον πατέρα σου δημιούργησαν το ΠαΣοΚ, ήταν μαζί, εσύ πού πάς;» του είπε κάποια στιγμή η Φώφη. Ο κ. Κουκουλόπουλος του είπε «μας φέρνεις σε δύσκολη θέση, μετά τις εκλογές κάνε ό,τι θέλεις, αλλά όχι τώρα», ενώ ο κ. Κρεμαστινός του υπενθύμισε ότι το όνομα Παπανδρέου βρίσκεται στο DNA του ΠαΣοΚ «και εσύ θέλεις να το διασπάσεις;». Τι απάντησε νομίζετε ο κ. Παπανδρέου; «Πολύ με προβληματίζετε, θα το σκεφτώ»!

Φούστες… τουτού στη Βουλή

Γέμισε η Βουλή των Ελλήνων με 12ποντες γόβες, ακριβές τσάντες, γούνες, με δυο- τρεις ηθοποιούς και σελέμπριτις στην τρίτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Να σκεφτείτε στην είσοδο από τις 11 το πρωί είχαν σχηματισθεί ουρές μπροστά στα σημεία ελέγχου του Κοινοβουλίου. Τόσος πολύς κόσμος (συγγενείς, φίλοι βουλευτών και υπουργών αλλά και περίεργοι) είχαν αρκετά χρόνια να δουν στο Κοινοβούλιο. Όλοι αυτοί περιφέρονταν στους διαδρόμους, στο καφενείο της Βουλής και στο Περιστύλιο χωρίς απολύτως να κάνουν τίποτα. Ακόμα και η ηθοποιός Χριστίνα Παππά έκανε την εμφάνισή της, συνοδευόμενη από τον Κ. Γκιουλέκα (που έλεγε όμως ότι την βρήκε τυχαίως στην είσοδο και απλώς την συνόδευσε στο Εντευκτήριο). Φορούσε μία φούστα…τουτού με άσπρο πουκάμισο και δεν πέρασε ούτε ένας γαλάζιος βουλευτής (και δύο πασόκοι- οι Πύρρος Δήμας και Κ. Σκανδαλίδης) που να μην την χαιρετήσουν. Ο Γερ. Γιακουμάτος την χαιρέτησε μάλιστα με χειροφίλημα, ενώ όταν η κυρία Παππά άκουσε τον Β. Πολύδωρα να ψηφίζει «παρών» ανέκραξε: «Δεν το πιστεύω, δεν το πιστεύω. Και ο Βύρωνας;»

Εκλογική Επιτροπή για Το Ποτάμι

Η πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα για Το Ποτάμι θα γίνει, όπως μαθαίνω, την Τρίτη στο «Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης», στη 1 μετά το μεσημέρι. Στην συνάντηση ο Στ. Θεοδωράκης θα παρουσιάσει μεταξύ άλλων τις κυβερνητικές προτάσεις που θα υπερασπιστεί Το Ποτάμι στη νέα διακυβέρνηση.

HeliosPlus