Αυτός ο Μάρτιν Σουλτς που ήρθε δυο-τρεις φορές στην Ελλάδα εκλιπαρώντας να τον ψηφίσουν πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (και πολιτικοί αρχηγοί φωτογραφίζονταν με καμάρι δίπλα του) έδειξε και πάλι τον χαρακτήρα του: Απέτρεψε συζήτηση και έγκριση ψηφίσματος για καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων. Ο απίθανος κ. Σουλτς που δηλώνει και… σοσιαλιστής (και ορισμένοι εδώ τον πίστεψαν και του έκαναν και τεμενάδες) υπέπεσε σε σοβαρό σοσιαλιστικό παράπτωμα και ουδείς ενοχλήθηκε. Διαβάστε πώς έχει η ιστορία: Λίγες ώρες μετά τη δέσμευση της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο να προωθήσει ψήφισμα με το οποίο θα καταδικαζόταν η τουρκική προκλητικότητα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (αξιότιμος) κ. Σουλτς απέρριψε τις προσπάθειες για έγκρισή του. Να σκεφθείτε ότι στο ψήφισμα τονιζόταν ότι η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και πλήττει δύο κράτη-μέλη της ΕΕ (την Κύπρο και την Ιταλία) που έχουν εμπορικά συμφέροντα από τη γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ. Δοξάστε τον!
Ferragamo, Fiat και iPad

Δεν ξοδεύθηκε και πολύ ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι στα δώρα που προσέσφερε στους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής Ευρώπης – Ασίας στο Μιλάνο. Είχε όμως… φαντασία. Τους δώρισε (διαφανή) γυάλινα στυλό που έχουν κατασκευαστεί από τα… φανάρια των αυτοκινήτων Fiat για να δείξει ότι και τα φανάρια των ιταλικών αυτοκινήτων προσφέρονται για ανακύκλωση. Αμέσως μετά ήρθε ένα άλλο αλλιώτικο δώρο: υγροποιημένο μαντιλάκι για να καθαρίζουν οι ηγέτες τα… iPad και τα κινητά τους (ιταλική εφεύρεση, όπως ανακάλυψαν, για καθαρισμό χωρίς… κηλίδες). Το τρίτο δώρο ήρθε λίγο πριν από το δείπνο στο Βασιλικό Παλάτι (δίπλα από τον καθεδρικό ναό, τον Ντουόμο, και το φημισμένο Μέγαρο Οπερας, τη Σκάλα). Ηταν μια μπλε γραβάτα με πουά του ιταλικού οίκου Ferragamo. Μόνο για ενθύμιο όμως θα την έχουν οι ηγέτες, γιατί σε αυτήν τα πουά έχουν τα χρώματα της ιταλικής σημαίας και το σήμα (αυτό με το πουλί) της ιταλικής προεδρίας.


Η τελευταία παρέλαση

Ο Δ. Αβραμόπουλος ήταν ο υπουργός Εθνικής Αμυνας ο οποίος επανέφερε τα τανκ, τα μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα που είχαν αποσυρθεί από τις στρατιωτικές παρελάσεις λόγω κρίσης. Τα επανέφερε εν μέσω κρίσης, όπως επανέφερε και τις στρατιωτικές ασκήσεις μεσαίας και μεγάλης κλίμακας. Ετσι με τίποτε δεν θα έχανε την τελευταία παρέλαση της καριέρας του ως υπουργού Αμυνας. Αποφάσισε να παραιτηθεί μετά την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη, η οποία, όπως πληροφορούμαι, θα είναι από τις πιο εντυπωσιακές.


Ποιοι κάηκαν από υπουργοί

Τώρα όσον αφορά τον νέο υπουργό Αμυνας που θα τον αντικαταστήσει μαθαίνω τα παρακάτω: Πρώτον, αποκλείστηκε από τον ίδιο να αναλάβει και υπουργείο ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς. Δεύτερον, αποκλείστηκε κατηγορηματικά να υπάρξει ένα είδος κύκλου Εξωτερικών και Αμυνας. Τρίτον, ορισμένα ονόματα που έχουν διαρρεύσει (δηλαδή τα άφησαν να διαρρεύσουν οι ίδιοι ή οι οπαδοί τους) έχουν καεί από χέρι. Δηλαδή να μην ελπίζουν ούτε σε Αρη Σπηλιωτόπουλο ούτε σε Κ. Μαρκόπουλο ούτε σε Β. Υψηλάντη ούτε σε Γ. Κουμουτσάκο και πολύ περισσότερο στον στρατηγό Φράγκο Φραγκούλη και σε λοιπούς. Και τελευταίο: Ο Πρωθυπουργός αποφάσισε να τοποθετήσει κοινοβουλευτικό υπουργό. Ετσι, για να μη χαλάσει τις ισορροπίες. Ποιος θα είναι αυτός; Δεν έχει ακόμη αποφασίσει, θα τον απασχολήσει αυτή την εβδομάδα, αφού υπάρξει και μια συνεννόηση με τον Ευ. Βενιζέλο


Αν η Ραχήλ πάει ΣΥΡΙΖΑ

Οι δύο βουλευτίνες που διεγράφησαν από τους ΑΝΕΛ, η Χρυσούλα Γιαταγάνα και η Ραχήλ Μακρή, τελευταίως έγιναν δημοφιλείς ανάμεσα στους «γαλάζιους» βουλευτές. Η κυρία Γιαταγάνα λέει ότι είχε πολλές προτάσεις από σχεδόν όλα τα κόμματα, πλην όμως για να αποφασίσει πρέπει να γίνει δεκτό το αίτημά της να συγκληθεί Συμβούλιο Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να συζητήσουν το θέμα του δημοσίου χρέους. Την κυρία Μακρή όλο και περισσότεροι βουλευτές την πλησιάζουν. Να, προχθές την πλησίασε ο βουλευτής Πιερίας της ΝΔ Γ. Κωνσταντόπουλος και της είπε να έρθει στη ΝΔ, αφού ο πατέρας της, όπως είπε, ήταν ένας από τους πλέον ισχυρούς υποστηρικτές του Κωνσταντίνου Καραμανλή: «Μου είπε ο πατέρας μου σε οικογενειακή συγκέντρωση ότι έτσι και πάω στον ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να με ψηφίσει ούτε αυτός ούτε η οικογένειά μου» αποκάλυψε η Ραχήλ. Πάντως ο κ. Κωνσταντόπουλος ήταν πιεστικός. Της είπε «μας έλειψες από μέλος της Παγκόσμιας Κοινοβουλευτικής Διακήρυξης» και η Ραχήλ απάντησε αινιγματικά: «Μπορεί να μην ήρθα εγώ, αλλά σας έστειλα τη… μορφωμένη. Εγώ είμαι αμόρφωτη, όπως με αποκάλεσε το πρώην κόμμα μου».

16 πρέσβεις συσκέπτονται

«Κάλλιο αργά παρά ποτέ» λέει η λαϊκή ρήση. Ευτυχώς – και αυτό πρέπει να πιστωθεί στον Ευ. Βενιζέλο – πραγματοποιήθηκε επιτέλους στο υπουργείο Εξωτερικών σύσκεψη για τη Μέση Ανατολή με τη συμμετοχή όλων των ελλήνων πρέσβεων, από το Μαρόκο ως το Ιράν. Συνολικά, 16 πρέσβεις έδωσαν το παρόν και σε γενικές γραμμές η συνάντηση ήταν πολύ χρήσιμη για όλους. Μήπως ήρθε ο καιρός τέτοιου είδους συσκέψεις να καθιερωθούν και να διεξάγονται πιο συστηματικά;

Ουρά ηγετών στον Κινέζο

Η έκπληξη του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά όταν πήγε να συναντήσει τον κινέζο ηγέτη στο ξενοδοχείο όπου διέμενε ήταν πολλαπλή. Πρώτον έξω από το δωμάτιο- γραφείο του υπήρχε ουρά ηγετών για να τον συναντήσει. Ο πρωθυπουργός πάντως τον συνάντησε από τους πρώτους, αφήνοντας άλλους ηγέτες να περιμένουν στην… ουρά. Η δεύτερη έκπληξή του ήταν όταν πληροφορήθηκε πως ο Κινέζος πρόεδρος και η κινεζική αντιπροσωπεία είχε καταλάβει πέντε ολόκληρους ορόφους στο πολυτελές ξενοδοχείο του Μιλάνου. Υπήρξε όμως και μία έκπληξη για τον κ. Σαμαρά. Ο Κινέζος ηγέτης του ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση της χώρας του έχει αποφασίσει να δημιουργήσει δύο κέντρα μεταφοράς προηγμένης τεχνολογίας. Έδρα του ασιατικού κέντρου θα είναι η Σιγκαπούρη και έδρα του ευρωπαϊκού κέντρου θα είναι η Ελλάδα.

Τα μονόζυγα των χρυσαυγιτών

Επειδή οι έγκλειστοι στον Κορυδαλλό, υπόδικοι για σωρεία εγκληματικών πράξεων, χρυσαυγίτες άρχισαν τα απανωτά αιτήματα στη διεύθυνση των φυλακών ζητώντας να… γυμνάζονται (προφανώς για να μην… σκουριάσουν) το αίτημά τους έγινε τελικά αποδεκτό. Με μία μόνον διαφορά. Όπως με πληροφόρησαν δεν θέλησαν να χρησιμοποιούν τα όργανα γυμναστικής της φυλακής και ζήτησαν να φέρουν… δικά τους. Έτσι ήρθε διάδρομος, μονόζυγο και ένας πάγκος (με δικά τους έξοδα) και οι Κασιδιάρης, Λαγός και οι λοιποί της παρέας μαζί με τα push-ups κάνουν τώρα και μονόζυγο και διάδρομο. Για να είναι προφανώς σε… φόρμα έως τη δίκη..

Δομημένα και πάλι

Μου λένε ότι ο υφυπουργός Εργασίας Αντ. Μπέζας συγκαλεί τη Δευτέρα έκτακτη σύσκεψη για ένα θέμα που το κρίνει σοβαρό. Διοικητής και διευθύνων σύμβουλος ενός ασφαλιστικού ταμείου έχει τοποθετηθεί ένας… κατάδικος. Ναι δεν διαβάσατε λάθος. Εχει καταδικαστεί πρωτοδίκως σε 20 χρόνια φυλάκισης για το σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων και τα μέλη του Ταμείου έχουν ξεσηκωθεί απειλούν με δυναμικές κινητοποιήσεις και απαιτούν την άμεση απομάκρυνσή του. Ο κ. Μπέζας είναι αποφασισμένος να βρει λύση και μάλιστα τη Δευτέρα.

Προς… αντιγραφείς
Οχι να το παινευτούμε, αλλά είναι πραγματικότητα. Οι πληροφορίες του «ΒΗΜΑτοδότη» γίνονται καθημερινώς (και την Κυριακή) ανάρπαστες. Ιδιαίτερα από νεοπαγή μέσα ενημέρωσης που επιδίδονται συστηματικά στην αντιγραφή και στο λεγόμενο… clopywrite. Τουλάχιστον ας αναφέρουν την πηγή τους, γιατί θα φτάσει ο καιρός που θα διεκδικηθούν δικαιώματα.

HeliosPlus