Ορισμένες ανακοινώσεις για τα προσωπικά μου σχέδια. Σε τρεις μήνες ξεκινώ τις ανταποκρίσεις στο Αλ Τζαζίρα καθώς εντός των ημερών ξεκινώ εντατικά μαθήματα αραβικών. Ταυτόχρονα θα εκδώσω νέο παιδικό μυθιστόρημα που θα σκηνοθετήσει την άνοιξη ο Στίβεν Σπίλμπεργκ. Εάν ορισμένοι μειδιούν με τα σχέδιά μου, απλά δεν παρακολουθούν τις ανακοινώσεις των υπουργών. Είναι τέτοιου επιπέδου. Μεγαλεπήβολες, ονειροπόλες, βερμπαλιστικές και πρακτικά ανεφάρμοστες. Σαν κι αυτές του Ανδρέα Λοβέρδου για τις αλλαγές στα δημοτικά σχολεία.
Ο υπουργός Παιδείας θέλει να κάνει μεταρρυθμίσεις. Ξεκινά λοιπόν από τη βασική εκπαίδευση. Σωστός; Βεβαίως σωστός. Και μεταρρύθμιση χρειάζεται και βιβλία καινούργια και νέο περιεχόμενο και δημιουργική απασχόληση. Να δούμε τι ακριβώς δήλωσε ο Λοβέρδος. «Η φιλοσοφία της πρότασης που θα κάνω είναι λιγότερα μαθήματα, περισσότερη ενασχόληση με ζητήματα που ολοκληρώνουν το παιδί. Δημιουργική απασχόληση, άθληση, καλλιτεχνικά. Το να έχεις 18 μαθήματα στο δημοτικό, είναι απόδειξη ότι είσαι για το τρελοκομείο». Το σχόλιο για το τρελοκομείο το προσπερνάμε για να μην χάσουμε χρόνο και πάμε στα υπόλοιπα.
Ο υπουργός θα τα συζητήσει όλα αυτά εντός του μήνα στην πρώτη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας. Υπογραμμίζουμε το «θα», με το οποίο χτίζονται πολιτικές καριέρες σε τούτη τη χώρα. Θα το προτείνει, θα το συζητήσουν, θα το πάει στη Βουλή. Θα. Εν ολίγοις ο υπουργός έχει στο μυαλό του μόνο μια ιδέα και μια καλή πρόταση. Δεν ξέρει ούτε ποιοι θα εργαστούν πάνω στην πρόταση ούτε πόσα από τα υπάρχοντα μαθήματα θα καταργηθούν ούτε ποια επιμόρφωση θα χρειαστούν οι δάσκαλοι ούτε πόσες θέσεις εργασίας δημιουργούνται με τα μαθήματα της τέχνης και του αθλητισμού. Αλλά θα.
Ας γίνουμε καλόπιστοι. Στο κάτω κάτω κι εγώ πάντα ευελπιστώ ότι μέσα στη νύχτα θα χτυπήσει το τηλέφωνο και θα είναι κάποιος από το Χόλυγουντ που θα ζητεί τα πνευματικά δικαιώματα από κάποιο βιβλίο μου. Όλα είναι πιθανά σε αυτή τη ζωή. Είναι λοιπόν αποφασισμένος ο υπουργός να κάνει μεταρρύθμιση και ενθαρρύνει με κάθε τρόπο το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας. Ποιοι νομίζετε ότι το απαρτίζουν το Συμβούλιο; Μήπως δάσκαλοι, ερευνητές, θεωρητικοί της εκπαίδευσης; Υπάρχουν και τέτοιοι αλλά τουλάχιστον οι μισοί είναι άσχετοι με το αντικείμενο.
Στο Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας συμμετέχουν συνδικάλες από τη ΓΣΕΕ, από την ΑΔΕΔΥ και από την ΠΑΣΕΓΕΣ. Δηλαδή ο εκπρόσωπος των γεωργικών συνεταιρισμών έχει άποψη για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Για να μην είναι μόνο λούμπεν κι εργατιά, υπάρχει και εκπρόσωπος των βιομηχάνων. Επίσης υπάρχουν εκπρόσωποι όλων των κομμάτων που έχουν εκλέξει βουλευτές και ευρωβουλευτές και εκπρόσωπος των δημάρχων_ δηλαδή του Μπέου.
Συμμετέχουν εκπρόσωποι υπουργείων (Οικονομικών, Εργασίας και άλλων). Μην ξεχάσουμε τον εκπρόσωπο της Ιεράς Συνόδου και για να είμαστε πολιτικά ορθοί τον εκπρόσωπο ατόμων με αναπηρία. Εννοείται ότι υπάρχουν συνδικαλιστές εκπαιδευτικοί, εκπρόσωποι φοιτητών, μαθητών και γονιών. Υπάρχει κι ένας πρύτανης και διάφοροι άλλοι προύχοντες της εκπαίδευσης, αιρετοί ή διορισμένοι.
Το πιο πιθανό είναι να χαθεί η μεταρρύθμιση επί της διαδικασίας. Μέχρι να συνεδριάσει το Συμβούλιο και να ορίσει μια επιτροπή από ειδικούς και οι ειδικοί να μελετήσουν το ζήτημα και να γίνει προκήρυξη του διαγωνισμού και να προκύψουν ενστάσεις και να γίνουν εκλογές και να τοποθετηθεί νέος υπουργός, μέχρι τότε ο Ανδρέας Λοβέρδος θα κρατιέται στην επικαιρότητα με τα θα και με τις ωραίες ιδέες. Δεν τον μέμφομαι καθώς ούτε κι εγώ προλαβαίνω να μάθω άπταιστα αραβικά μέσα σε λίγους μήνες…