Επειτα από τέσσερα χρόνια μνημονίων και τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού, η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας έχει βελτιωθεί σημαντικά.
Τα στοιχεία δείχνουν πως μόνο η Ελλάδα και η Γερμανία έχουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, την ώρα που η Γαλλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία έχουν ελλείμματα πάνω από 4%. Δηλαδή η Ελλάδα κατάφερε να ξεπεράσει τους δημοσιονομικούς στόχους της, να σταθεί στα πόδια της παρουσιάζοντας για δεύτερη χρονιά πρωτογενή πλεονάσματα και μπορεί πλέον να σχεδιάζει την πορεία της προς την ανάκαμψη.
Ομως, ενώ στις χώρες που δοκιμάστηκαν με μνημόνια –Ιρλανδία, Πορτογαλία, Κύπρος –τα μεγάλα κόμματα προσέγγισαν πολιτικά για τη σωτηρία της χώρας, στην Ελλάδα οι πολιτικές διαφορές κυβέρνησης – αντιπολίτευσης έχουν φτάσει στα άκρα.
Εδώ, η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει πως δεν καταλαβαίνει, εξακολουθεί να χαϊδεύει τα αφτιά του κόσμου με ανέφικτες υποσχέσεις, επιμένει ότι η χώρα θα μπορούσε να είχε μείνει στο ευρώ χωρίς σοβαρές θυσίες και ζητεί να γίνει κυβέρνηση για να επαναφέρει την ελληνική κοινωνία στις παλιές καλές εποχές. Το χειρότερο; Ο κόσμος, κουρασμένος από την τετραετή συνταγή λιτότητας, έχει αρχίσει να τείνει ευήκοον ους στον «παράδεισο» του κ. Τσίπρα, σπρώχνοντας την κυβέρνηση να παίρνει αποφάσεις με βάση τις δημοσκοπήσεις.
Διότι είναι φανερό ότι αν δεν υπήρχε θέμα πρόωρης προσφυγής στις κάλπες λόγω εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος δεν θα βιάζονταν να βγάλουν άρον άρον τη χώρα από το Μνημόνιο. Ούτε να διώξουν, εδώ και τώρα, το ΔΝΤ –χάνοντας χαμηλότοκη χρηματοδότηση 12 δισ. ευρώ ως το 2016.
Με άλλα λόγια, η αδυναμία συνεννόησης των κ.κ. Σαμαρά – Βενιζέλου με τον κ. Τσίπρα οδηγεί την κυβέρνηση να παίρνει αχρείαστα ρίσκα και δυσχεραίνει την κομβική διαπραγμάτευση της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ενωση για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους.
Πρόκειται για μια παρτίδα πόκερ στην οποία χάνουν όλοι οι παίκτες –αλλά και εκείνοι που δεν παίζουν, όπως η ελληνική κοινωνία. Αρνούμενος κάθε συνεννόηση, ο κ. Τσίπρας διακινδυνεύει να είναι εκείνος που θα κληθεί αύριο να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά κάτω από πολύ πιο δύσκολες (για τον ίδιον και τη χώρα) συνθήκες…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ