«Τον Παπανδρέου πολλοί εμίσησαν, τον Ανδρέα ουδείς!». Με την παράφραση του γνωστού ρητού για το χρήμα, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ περιγράφει την προσπάθεια του κ. Τσίπρα να χτίσει προφίλ αριστερού ηγέτη αλλά και να πάρει αποστάσεις από το ΠαΣοΚ.
Η συνάντησή του κ. Τσίπρα με τον προκαθήμενο της Καθολικής Εκκλησίας, όπως και η συμμετοχή του στις εργασίες του Κόμο ή το τετ-α-τετ του με τον Μάριο Ντράγκι της ΕΚΤ εντάσσονται στην αγωνιώδη προσπάθεια της Κουμουνδούρου να εξωραϊστεί η εικόνα του ακτιβιστή Αλέξη και να αντικατασταθεί με αυτή ενός ηγέτη της Αριστεράς που είναι πλέον συνομιλητής με προσωπικότητες διεθνούς κύρους.
Παράλληλα ο κ. Τσίπρας επιχειρεί με προσεγμένες κινήσεις του στο εσωτερικό πεδίο να απομακρύνεται συνεχώς από το πεζοδρόμιο της πολιτικής και τις διαδηλώσεις για να διαλύσει τους φόβους της ελληνικής κοινωνίας ότι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα απομονώσει την Ελλάδα από την Ευρώπη. Στην Κουμουνδούρου δεν ξεχνούν ότι τις παραμονές των εκλογών του ’12 μόνον από τον φόβο νίκης του ΣΥΡΙΖΑ δισεκατομμύρια ευρώ εγκατέλειπαν κάθε μέρα τη χώρα, με τα αεροπλάνα της ΕΚΤ να φέρνουν χαρτονομίσματα στις τράπεζες.
Η ομιλία Τσίπρα στη ΔΕΘ ήταν μία ακόμη στροφή προς τον κεντρώο ψηφοφόρο. Στόχος της να κάνει σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο έχει οικονομικό πρόγραμμα με το οποίο θα αντιμετωπίσει την κρίση αλλά είναι τόσο προσεκτικά κοστολογημένο που δεν θα δημιουργήσει καν ελλείμματα.
Ομως το πρόγραμμα δεν «κατεδαφίστηκε» απλώς από την κυβέρνηση (ο κ. Χαρδούβελης μίλησε για ελλείμματα 17-27 δισεκατομμυρίων ευρώ) αλλά απαξιώθηκε από τους ίδιους τους οικονομολόγους και παρ’ ολίγον υποψήφιους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Λαπαβίτσα και Γιάνη Βαρουφάκη.
Για κακή τύχη του κ. Τσίπρα το «Οχι» της Σκωτίας πέρασε σε όλους το μήνυμα ότι στα μεγάλα διλήμματα ο φόβος του αγνώστου κάνει τους πολίτες επιφυλακτικούς. Τους σπρώχνει να απορρίπτουν τις μεγάλες αλλαγές στη ζωή τους και να επιλέγουν τελικά τη σιγουριά τους.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ