Κι εκεί που είχαν πολλοί πιστέψει ότι ο κ. Τσίπρας θα κάνει την έκπληξη και θα είναι μετρημένος στη ΔΕΘ – μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, εξάλλου είχε δηλώσει, στο Κόμο της Ιταλίας, ότι δεν πρόκειται να ακολουθήσει πολιτική αύξησης ελλειμμάτων – έμειναν με την ελπίδα.

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ ακολούθησε – δυστυχώς – την πεπατημένη της παροχολογίας – ό,τι έκαναν οι εκάστοτε επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλώντας στη Θεσσαλονίκη.

Ωστόσο όλες εκείνες οι εξαγγελίες είχαν το άλλοθι μιας ανέμελης οικονομικά εποχής: η Ε.Ε. μοίραζε απλόχερα κονδύλια για την σύγκλιση Βορρά-Νότου και η Ελλάδα δανειζόταν στις διεθνείς αγορές με επιτόκια Γερμανίας. Σήμερα, όμως;

Αν στόχος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν, λοιπόν,να προσελκύσει τον υποψιασμένο κεντρώο ψηφοφόρο είναι πολύ αμφίβολο εάν τα κατάφερε με την εμφάνιση Τσίπρα στη ΔΕΘ. Γιατί ο πολίτης αυτός σκέφτεται να δώσει μια ευκαιρία στην ΣΥΡΙΖΑ αρκεί να βεβαιωθεί ότι δεν πρόκειται να ρίξει τη χώρα στα βράχια. Κι οι εξαγγελίες Τσίπρα μόνο αυτή την βεβαιότητα δεν προσέφεραν.

Όταν π.χ. λέει ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ στην πρώτη κατοικία σημαίνει ότι πάνω από 4 εκατομμύρια σπίτια (από τα 6,5 που πληρώνουν τον ΕΝΦΙΑ) θα είναι αφορολόγητα. Άρα αντί να εισπράξει 3,2 δισ ευρώ – ο στόχος του κ. Χαρδούβελη – μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με το ζόρι θα μαζέψει 1 δισ ευρώ από τον φόρο ακινήτων!

Επιπλέον, αν – όπως εξήγγειλε ο κ.Τσίπρας στη ΔΕΘ – καταργηθεί η φορολογία για όσους έχουν εισόδημα έως 12.000 ευρώ – δηλαδή για την μεγάλη πλειονότητα των μισθωτών – είναι φανερό ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχει όπως υπολογίζει απώλειες μόνο 1,5 δισ ευρώ από τους πολίτες με μισθωτή εργασία. Θα έχει και μηδενικά έσοδα από τους περισσότερους ελεύθερους επαγγελματίες: 9 στους 10 θα «μαγειρεύουν» τις αποδείξεις τους και θα κάνουν δήλωση μικρότερη από 12.000 ευρώ το χρόνο!

Αν προσθέσεις στις παροχές αυτές καμιά 600αριά εκατομμύρια ευρώ που θα πρέπει να εκταμιεύσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για την 13η σύνταξη είναι φανερό ότι με το «καλημέρα» ο κ.Τσίπρας θα ξεκινήσει με μείον 5 δισεκατομμύρια στον κρατικό προϋπολογισμό! Τα οποία οποία θα πρέπει μαζέψει – όπως και ο Γ. Παπανδρέου – από την πάταξη της φοροδιαφυγής…

Το χειρότερο. Πέραν από τις παροχές (συνολικά ξεπερνούν τα 13,5 δισ ευρώ σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΣΥΡΙΖΑ) ο κ. Τσίπρας στην οικονομική στρατηγική που ανέπτυξε για την έξοδο της χώρας από την κρίση δεν είπε ούτε μία λέξη για την ιδιωτική επιχείρηση. Λες κι η ανάπτυξη θάρθει-όπως στη δεκαετία του 80 και 90 – από το χρεοκοπημένο πλέον κράτος.

Η μόνη πρόταση που έκανε ο κ. Τσίπρας για τον ιδιωτικό τομέα ήταν η επανεκκίνηση της οικονομίας από την αύξηση του κατώτατου μισθού. Όμως ο μέσος μικρομεσαίος βιοτέχνης ή μαγαζάτορας που «με νύχια και με δόντια» κρατάει σήμερα ζωντανή την επιχείρησή του με π.χ. τρεις υπαλλήλους – πληρώνοντας 500 ευρώ μηνιάτικο στον καθένα – είναι πολύ πιθανό να προχωρήσει σε απολύσεις μόλις ο ΣΥΡΙΖΑ αυξήσει τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ. Κι αυτό διότι – επί Τσίπρα – το μισθολογικό κόστος της μικρής επιχείρησης του θα εκτιναχτεί στα ύψη – επιπλέον 750 ευρώ το μήνα δηλαδή 10.500 ευρώ το χρόνο!

Συμπέρασμα: oι υποσχέσεις του κ.Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη «χάιδεψαν αυτιά» αλλά είναι δύσκολο να σταθούν σε οποιαδήποτε σοβαρή οικονομική ανάλυση. Ιδιαίτερα μάλιστα όταν αφορούν μία οικονομία που μόλις και κατάφερε να βγάλει το κεφάλι από το νερό και συγκρατεί τις δαπάνες της επειδή χρειάζεται πλεονάσματα για να πείσει του εταίρους της να της ρυθμίσουν τα τεράστια χρέη της.