Οι πληροφορίες που εμφανίστηκαν και πάλι τις τελευταίες μέρες περί της πιθανότητας η Ελλάδα να χρειαστεί ένα ακόμα πακέτο στήριξης , άρα και ένα ακόμα μνημόνιο, αποδεικνύουν ότι η πορεία για έξοδο από την κρίση, ούτε ανέφελη θα είναι, ούτε ευθύγραμη.Παρά την αποδεδειγμένη- και επισήμως από τα αρμόδια κοινοτικά όργανα – σημαντική βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας, παρά την επίτευξη πλεονασμάτων πολύ γρηγορότερα του αναμενόμενου, η καχυποψία και η επιφυλακτικότητα των Ευρωπαίων παραμένει.
Η Ελλάδα, δυστυχώς για τους πολίτες που εξακολουθούν να υποφέρουν, έχει να αντιπαλέψει τα δικά της προβλήματα από τη μια – και κυρίως το θέμα της πολιτικής αβεβαιότητας – και από την άλλη βρίσκεται αντιμέτωπη με τις αντινομίες και την αβεβαιότητα της ίδιας της Ευρώπης. Ο διχασμός της ευρωπαϊκής ελίτ ανάμεσα σε αυτούς που θεωρούν αναγκαία μια μεγαλύτερη χαλάρωση της νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής και αυτούς, κυρίως τη Γερμανία, που επιμένουν στη σκληρή δημοσιονομική πειθαρχία και τις διαρθρωτικές αλλαγές, επηρεάζει καθοριστικά και τις εξελίξεις στη χώρα μας.
Μέσα σε αυτό το δύσβατο μονοπάτι είμαστε αναγκασμένοι να προχωρούμε, με προσεκτικά βήματα, με διαρκή στάθμιση των κινδύνων , για να καταφέρουμε επιτέλους να δούμε φως στο τούνελ. Είναι μια δύσκολη ακροβασία, που επιβάλλει αφενός προσεκτικές κινήσεις και αφετέρου μια συνεχή διαπραγμάτευση ,ποΥ όπως φαίνεται δεν εξαρτάται μόνο από τις δικές μας επιδιώξεις και στοχεύσεις. Γι’ αυτό και βλέπουμε κάθε λίγο και λιγάκι σενάρια επί σεναρίων να κυκλοφορούν, γι’ αυτό και είμαστε αναγκασμένοι συνεχώς να δίνουμε εξηγήσεις και διευκρινίσεις ακόμα και για αυτονόητα μέτρα και αποφάσεις.

Η Ελλάδα αλλάζει, προσαρμόζεται στη νέα πραγματικότητα, αλλά ταυτόχρονα έχει να αντιμετωπίσει και την αμφιθυμία της Ευρώπης. Που από τη μια θέλει να επενδύσει στη θετική πορεία της χώρας, αλλά από την άλλη πρέπει να αποφασίσει προς τα που θέλει να πάει συνολικά η ίδια. Και δυστυχώς για μια μικρή χώρα, όπως είμαστε εμείς, οι αντιφάσεις , οι ανακολουθίες ,οι αμφιλεγόμενες αναζητήσεις των ευρωπαίων εταίρων μας, κάνουν πολύ πιο δύσκολη, πιο εξαρτημένη, τη δική μας πορεία για έξοδο από την κρίση.

ΤΟ ΒΗΜΑ