Το τεράστιο ενδιαφέρον -ελληνικό αλλά και διεθνές – που έχει προκαλέσει ο τύμβος της Αμφίπολης, αναδεικνύει για μια φορά ακόμα τη σημασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Έχουμε το μοναδικό προνόμιο να ζούμε σε μια χώρα όπου άνθισαν σημαντικοί πολιτισμοί, που σχεδόν κάθε κομμάτι γης κρύβει και ένα κομμάτι ιστορίας, ένα απομεινάρι αρχαίων αλλά και νεότερων μνημείων, θραύσματα ή και ολοκληρωμένα έργα σπουδαίων δημιουργών.
Αυτή η απίστευτη κληρονομιά, σε συνδυασμό με το εξίσου απίστευτο φυσικό περιβάλλον μας, αποτελούν το μεγάλο πλούτο της χώρας μας. Δεν αρκεί όμως να υπερηφανευόμαστε για την αξία και την παγκόσμια ακτινοβολία των πολιτιστικών αριστουργημάτων που δημιουργήθηκαν σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο από ανεπανάληπτους δημιουργούς. Έχουμε και την υποχρέωση να τα προστατεύσουμε και κυρίως να τα αναδείξουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Κι αυτό δεν είναι μόνο ένα ηθικό χρέος ή μια υποχρέωση στην ιστορία μας. Είναι και μια διέξοδος για ένα καλύτερο αύριο.
Ο συνδυασμός τουρισμού και πολιτιστικής κληρονομιάς μπορεί να αποτελέσει ένα μοναδικό εφαλτήριο και για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Φτάνει να συνειδητοποιήσουμε ως πολίτες και ως κράτος τη μοναδική αξία αφενός του φυσικού μας περιβάλλοντος και αφετέρου των αρχαίων και νεότερων μνημείων μας και να φροντίσουμε ώστε τα εκατομμύρια των ξένων που έλκονται από αυτόν τον μοναδικό συνδυασμό, να είναι σε θέση ,να απολαύσουν αυτά πού προσφέρει η φύση και να γνωρίσουν και να θαυμάσουν αυτά που δημιούργησαν χιλιάδες χρόνια ιστορίας.
Η έκρηξη ενδιαφέροντος που δημιούργησε η Αμφίπολη, ανεξαρτήτως του τι θα αποκαλυφθεί τελικά, είναι ένα μοναδικό έναυσμα για να ξαναδούμε πώς μπορούμε να ζωντανέψουμε ακόμα περισσότερο την ακτινοβολία του πολιτισμού μας. Με σχέδιο όμως, με προοπτική και όχι με συγκυριακές και επιφανειακές σκοπιμότητες. Με σωστή οργάνωση και όχι με μίζερες πολιτικές, εθνικιστικές ή συντεχνιακές στοχεύσεις.