Το ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι είναι άθεος το γνωρίζετε όλοι, όπως το γνωρίζει και η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Ορους. Ετσι με την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ ότι ο Αλ. Τσίπρας θα επισκεφθεί το Αγιον Ορος και μάλιστα θα διανυκτερεύσει εκεί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην Ιερά Κοινότητα. Η υποδοχή του θα ήταν, όπως μου εξήγησαν, «μη εκκλησιαστικού τύπου». Ρώτησα τι σημαίνει αυτό και μου είπαν ότι θα τον υποδεχθεί μεν η Ιερά Κοινότητα αλλά δεν θα βγει Ιερό Ευαγγέλιο, όπως συμβαίνει με άλλους αρχηγούς κομμάτων που επισκέπτονται το Αγιον Ορος. Αλλωστε, όπως μου είπαν και από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας δεν επισκέπτεται το Αγιον Ορος ως πρόεδρος κόμματος αλλά πραγματοποιεί μια «ημι-ιδιωτική επίσκεψη» (έτσι ακριβώς μου τη χαρακτήρισαν) που δεν χρήζει επίσημης υποδοχής. Θέλει να δείξει τον σεβασμό και την εκτίμησή του στην ανεκτίμητη θρησκευτική κληρονομιά και να συζητήσει τα προβλήματα ώστε να συμβάλει στη λύση τους.
nnn
Το δεύτερο θέμα, πλην της επίσκεψης Τσίπρα, που απασχόλησε την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Ορους είναι η… κακοκαιρία. Εβρεξε τα τελευταία 24ωρα καταρρακτωδώς στο Αγιον Ορος και έτσι η πρόσβαση σε ορισμένες μονές που ήθελε ο κ. Τσίπρας να επισκεφθεί είναι σχεδόν αδύνατη. Καταβάλλονταν πάντως προσπάθειες έως την τελευταία στιγμή ώστε να πραγματοποιηθούν όλες οι προγραμματισμένες επισκέψεις. Εκείνο που έμαθα είναι ότι ο κ. Τσίπρας (ο οποίος έφθασε οδικώς στο Αγιον Ορος συνοδεία του Ν. Παππά και άλλων συνεργατών του) θα διανυκτερεύσει στην Ιερά Μονή Ξενοφώντος και θα παραστεί και στον Εσπερινό.


Στουρνάρας είδε (πάλι) Ντράγκι

Την ώρα που στη Βουλή γινόταν το έλα να δεις με τα λάθη στον ΕΝΦΙΑ και ορισμένοι άφηναν αιχμές για τους χειρισμούς του Ι. Στουρνάρα, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος βρισκόταν μακριά από όλα αυτά αποφεύγοντας να δώσει οποιαδήποτε εξήγηση ή διευκρίνιση. Ηταν στη Φρανκφούρτη όπου συνάντησε τον διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Μ. Ντράγκι. Συζήτησαν, όπως έμαθα, τα πάντα, ακόμη και τις ρυθμίσεις για τα λεγόμενα «κόκκινα» δάνεια.



43 παραβιάσεις από ένα… αεροπλάνο

Σίγουρα θα αποτελεί ρεκόρ με τόσο πολλές παραβιάσεις από ένα και μόνο αεροσκάφος. Γιατί, παρά την προεκλογική εκστρατεία στην Τουρκία για την εκλογή προέδρου της χώρας, οι προκλήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο δεν έχουν τελειωμό, και ας είναι τουριστική η περίοδος (και για τις δύο χώρες), και ας βρίσκεται (υποτίθεται) εν ισχύει η Συμφωνία Παπούλια – Γιλμάζ. Ενα τουρκικό ελικοφόρο αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας αλλά με σύγχρονα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου τύπου CN 235 διέσχιζε επί ώρες το Αιγαίο πραγματοποιώντας 43 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου και παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας. Το αεροσκάφος αυτό δεν φέρει οπλισμό αλλά ηλεκτρονικά μηχανήματα και πέταξε πάνω από νησιά αναγκάζοντας τα ελληνικά μαχητικά να απογειώνονται συνεχώς για να το αναχαιτίζουν. Η αυγουστιάτικη αυτή πρόκληση είχε ως αποτέλεσμα να σηκώσει το περίφημο «κόκκινο τηλέφωνο» ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μιχ. Κωσταράκος και να διαμαρτυρηθεί απευθείας στον τούρκο ομολογό του στρατηγό Οζέλ λέγοντάς του ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι η κατάσταση γιατί, πέραν των άλλων, αυτό ζημιώνει και τις οικονομίες των δύο χωρών.


Μονόζυγα και push-ups

Αυτή η απεργία των σωφρονιστικών υπαλλήλων στοίχισε πολλά στους έγκλειστους χρυσαυγίτες, αφού κόπηκαν όσο διαρκούσε η απεργία τα επισκεπτήρια. Γιατί το λέω αυτό; Επειδή συνήθως τους έφερναν φαγητό απ’ έξω αφού δεν έτρωγαν (ή φοβούνταν να φάνε) το συσσίτιο των φυλακών. Ετσι, μου λένε, εμφανίστηκαν κατ’ ανάγκην στα κελιά κάποιες κατσαρόλες και ένα-δύο μπρίκια για να βράζουν κανένα αβγό και περιμένουν να ξαναρχίσει το επισκεπτήριο. Ο δε Ηλίας Κασιδιάρης, που δεν μπορεί χωρίς τη γυμναστική, βρήκε ένα μονόζυγο στο προαύλιο, έναν παλιό πάγκο και μια μπασκέτα και προσπαθεί να γυμνάζεται. Του αρέσει, όπως μου μετέφεραν, να κάνει συνεχώς push-ups. Εκείνο που επίσης έμαθα είναι ότι όλοι οι έγκλειστοι της νεοναζιστικής οργάνωσης ηρέμησαν στη φυλακή. Ούτε καβγάδες ούτε αιτήματα ούτε διαμαρτυρίες προς τη διεύθυνση των φυλακών και μάλιστα όσες φορές έγινε έλεγχος στα κελιά τους δεν βρέθηκε τίποτα το επιλήψιμο.


Τσίκλες στο Περιστύλιο

Το ότι βουλευτές κουβαλούν στη Βουλή και τα παιδιά τους είναι γνωστό και δεν συμβαίνει μόνο στις περιπτώσεις ορκωμοσίας ή όταν αρχίζει η Ολομέλεια της Βουλής. Αφήστε που πολλοί βουλευτές (και της συγκυβέρνησης αλλά και της αντιπολίτευσης) έχουν χρίσει τους γόνους τους «επιστημονικούς συνεργάτες» για να μπορούν να μπαινοβγαίνουν ελεύθερα στη Βουλή. Μερικές κόρες βουλευτών έρχονται στη Βουλή με 12ποντες γόβες, ακριβές τσάντες και με την τσίκλα στο στόμα. Οπως συνέβη την Πέμπτη το πρωί, όταν η κόρη ενός βουλευτή θέλοντας να απαλλαγεί από την τσίκλα της την… κόλλησε σε μια (ιστορική) κολόνα στο Περιστύλιο δίπλα από το άγαλμα του Ελ. Βενιζέλου…

HeliosPlus