από metereologos.gr
Τρίτη 17 Ιουλίου 2018
 
 

Γερμανοί και Νότιοι

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Η εντύπωση από μια καλοκουρδισμένη ποδοσφαιρική oμάδα ήταν σίγουρα ιδιαίτερα θετική. Όσο όμως και αν προσπάθησα να μην επηρεαστώ από δοξασίες και στερεότυπα, η εικόνα των επινίκιων με ξεπερνούσε:  Οι ξέφρενες εκδηλώσεις των Γερμανών φιλάθλων για τη συντριπτική νίκη της ομάδας τους επί της Βραζιλίας θύμιζαν αρκετά ανάλογες ομαδικές εκδηλώσεις στη Γερμανία του 1930. Ο συντονισμένος τρόπος με τον οποίο σηκώνονταν τα χέρια προς τον ουρανό και η ζωγραφισμένη στα πρόσωπα αλαζονεία της υπεροχής ήταν τόσο διαφορετικά από την άτακτη χορευτική – διονυσιακή αντίδραση των Αργεντινών όταν αυτοί γιόρτασαν τη νίκη τους επί της Ολλανδίας. Ακόμα και η δήλωση παράγοντα της Γερμανικής ομάδας ότι «αποφασίσαμε στο ημίχρονο να μην τους ξεφτιλίσουμε τελείως» τι άλλα μπορεί να εκφράζει  εκτός από υπεροψία και οικτιρμό για τον ηττημένο;

Από την εποχή της αρχαιότητας, οι κοινωνίες των διαφόρων Γερμανικών φύλων έφεραν κάποια κοινά χαρακτηριστικά (που αποκαλώ Κοινωνικό DNA) τα οποία διατηρούνται ως σήμερα:  Η επιθετικότητα του πολεμιστή και κυνηγού, η ομαδικότητα, η συμπαράσταση των μελών της ομάδας, η πειθαρχία στην ηγεσία, η αξιοπιστία, η έλλειψη ευκαμψίας και επιείκειας, η λεηλασία των γειτόνων καθώς και η τάση τους να κυριαρχούν δικαιωματικά επί των άλλων ως «ανώτεροι» δεν έχουν αλλάξει. Δεν δέχονται κανέναν άλλον ως ισότιμο. Σέβονται και υπολογίζουν μόνον εκείνους που τους έχουν νικήσει (βλ. Ρωμαίοι, Αμερικανοί). Εξακολουθεί δε ο Γερμανός να είναι πιο πολύ «υπήκοος» παρά «ελεύθερος πολίτης» όπως διαπιστώνει και ο συμπατριώτης τους Heinrich Mann ("Der Untertan"). 

Η κοινωνία τους λοιπόν διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά που πλάθουν μια ισχυρή και άκαμπτη ομάδα με τάσεις επιβολής επί των άλλων. Περιφρονούσαν ανέκαθεν τη χειρωνακτική εργασία και, ίσως και για τον λόγο αυτό, επιδόθηκαν εντατικά στην κατασκευή μηχανών (μηχανικών δούλων), πολεμικών και μη,  τομέας όπου διαπρέπουν παγκοσμίως. Και όπως οι ΗΠΑ επέβαλαν το Δολάριο και προώθησαν την Παγκοσμιοποίηση για να λεηλατούν ειρηνικά τους άλλους έτσι και οι Γερμανοί θέσπισαν το Ευρώ στη σημερινή του μορφή ώς Δούρειο Ίππο για να επικρατήσουν οικονομικά και πολιτικά χωρίς πόλεμο. Είναι φειδωλοί στη διαχείριση και όχι μόνον. Αρνούνται ακόμα και να συζητήσουν για όσα μας οφείλουν από την εποχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Σκέπτονται πάντα με την ψυχρή λογική. Ενδεικτικός ο συστηματικός και παγερός τρόπος με τον οποίο κατακυριεύουν (μαζί με τους Αμερικανούς) σταδιακά τη χώρα μας, την οποία προσπαθούν να γονατίσουν εντελώς ώστε, με τη σύμπραξη της άρχουσας τάξης μας, να την ελέγχουν πολιτικά και να την αγοράσουν σε τιμή ευκαιρίας. Μας απέστειλαν και "συμβούλους για τεχνική βοήθεια", οι οποίοι εκ παραλλήλου καταγράφουν ό,τι μπορούν για ευνόητους λόγους.

Πολλοί βόρειοι εποφθαλμιούν τον χαλαρό τρόπο ζωής του Νότου, τον οποίον όμως η ελίτ  τους θεωρεί ως κακό παράδειγμα και φροντίζει να τον δαιμονοποιεί φοβούμενη μήπως και οι δικοί της υπήκοοι θελήσουν να τον υιοθετήσουν. Στην περίπτωση δε της χώρας μας, προσπαθεί ακόμα και να τον ακυρώσει (βλ. τις υποδείξεις της Τρόικας για άγρια φορολογία των ακινήτων, καυσίμων, εξοχικών και τις κραυγές Γερμανικών ΜΜΕ "πουλήστε νησιά!").

Σήμερα το κράτος τους εξασφαλίζει σε όλους τους Γερμανούς στέγη, εργασία, εκπαίδευση και κοινωνική πρόνοια με αντάλλαγμα την πλήρη συμμόρφωσή τους σε πάμπολλους περιοριστικούς κανόνες και την πρόθυμη επιστράτευσή τους όποτε η ηγεσία το κρίνει αναγκαίο (βλ. λ.χ. την πρόσφατη δεκαετή τους λιτότητα).

Αντίθετα ο απείθαρχος Νότος ακολουθεί τα δικά του πρότυπα του ατομικισμού, της χαλαρότητας, της ευελιξίας, του φωτός, της ελεύθερης φαντασίας, της έλλειψης ρεαλισμού και του Διονυσιακού πάθους. Ασφαλώς οι κοινωνίες του Νότου δεν είναι τόσο εύρυθμες και αποτελεσματικές εξ ου και η μαζική μετανάστευση προς το Βορρά σε περιόδους ανέχειας. Και αυτά όμως έμαθαν να τα αξιοποιούν προς όφελός τους οι Γερμανοί προσεταιριζόμενοι αδαπάνως το όποιο ταλαντούχο ανθρώπινο δυναμικό του ασθενούς Νότου με την προσφορά εργασίας.

Αν εστιάσουμε στα χαρακτηριστικά της Ελληνικής κοινωνίας διαπιστώνουμε ότι και εκείνης το κοινωνικό DNA δεν έχει μεταβληθεί ιδιαίτερα ανά τους αιώνες, από δε το 1830 και εντεύθεν δεν έχει αλλάξει ούτε κατά κεραία. Το κοινωνικό DNA λοιπόν των λαών δεν αλλάζει εύκολα και γρήγορα. Θα εξακολουθήσουν επομένως οι Γερμανοί, οι 'Έλληνες, οι Γάλλοι, οι Ιταλοί, οι Ισπανοί και οι Αθίγγανοι να φέρουν και στο προσεχές μέλλον  τα (θετικά και αρνητικά) γνωρίσματα που τους διακρίνουν!

Είναι λοιπόν δυνατόν να συνυπάρξουν αρμονικά και ισότιμα ο Νότος με το Βορρά;

Θεωρώ ότι η στενή συνεργασία ανόμοιων κοινωνιών επιβάλλεται από την επιθυμία, το συμφέρον και την ανάγκη. Είναι κάτι σαν τον γάμο που αποτελεί συμβίωση δύο διαφορετικών όντων: του άνδρα και της γυναίκας. Για να ευδοκιμήσει χρειάζονται συνεχείς προσπάθειες αυτοβελτίωσης και αλληλοκατανόησης, αμοιβαία αποδοχή και σεβασμός και γενικά μια σχετική ισορροπία και όχι το «ποιος θα έχει το πάνω χέρι». Ο γάμος είναι ένα δύσκολο εγχείρημα που δοκιμάζεται σε καθημερινή βάση. ‘Αν αποτύχει τότε η σχέση γίνεται ψυχοφθόρα και συνήθως οδηγείται στο διαζύγιο. Κατ΄αναλογίαν, η σχέση Νότου -  Βορρά έχει προοπτική μόνον εφόσον η κάθε πλευρά αποδεχτεί τη διαφορετικότητα της άλλης και το κάθε κράτος – μέλος επενδύσει στα θετικά του στοιχεία και νιώσει ότι συνεισφέρει και απολαμβάνει ισότιμα. Αλλιώς το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαφαίνεται δυσοίωνο. Είθε τα σύννεφα που πυκνώνουν στον ορίζοντα της Ε.Ε. να μη προμηνύουν δυσάρεστες εξελίξεις  με πρωταγωνίστρια, για μία ακόμη φορά, τη Γερμανία και με τις ΗΠΑ και πάλι στο ρόλο του ρυθμιστή των Ευρωπαϊκών πραγμάτων.Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (148)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Ελλειψη επιστημονικής Μεθοδολογίας | 29/07/2014 12:11
  Μία γενική παρατήρηση : Συχνά διαπιστώνω στα κείμενα σε ελληνικές εφημερίδες ακόμη και σε βιβλία έλλειψη της αυστηρής λογικής σκέψης και γενικά της επιστημονικής Μεθοδολογίας καθώς και σοβαρών γνώσεων περί του εκάστοτε αντικειμένου. Χωρίς όμως αυτες τις προϋποθέσεις δεν μπορεί να γίνει ένας σωστός διάλογος. Γι αυτό υπερτερούν η επιπολαιότητα, η ρηχότητα ο υποκειμενισμός -βολονταρισμός, υπερεξυπνακισμός και ο ολέθριος νεοελληνικός συγκρουσιασμός. Πανεπιστημιακός (μ.α. και Γενική Μεθοδολογία των βασικών και προγνωστικών επιστημονικών ερευνών . Ιδέ λεπτομέρειες στον Ιστότοπο μου : http://panosterz.de ).
  Panos Terz
  απάντηση195
   
   
   
  Προς τους αγαπητούς μου σχολιογράφους | 25/07/2014 08:18
  Θεωρώ μεγάλη μου τιμή το ότι τόσοι αναγνώστες ασχολούνται με το άρθρο μου ακόμα και 9 ημέρες μετά τη δημοσίευσή του. Πρώτη φορά δέχομαι τόσες αντιρρήσεις σε κείμενό μου και αυτό θα με κάνει να επανεξετάσω ορισμένα πράγματα. Αισθάνομαι πάντως ιδιαίτερα τυχερός που ζώ στον 21ο Αιώνα και όχι στον 15ο γιατί τότε ίσως κάποιοι να με είχαν κάψει στην πυρά ως αιρετικό! Έχω πάντως την αίσθηση ότι πολλοί μπέρδεψαν τον (ατυχή μάλλον ) μεταφορικό όρο "κοινωνικό DNA" με τον όρο "βιολογικό DNA". Και μία παράκληση προς κάποιους Έλληνες αναγνώστες που γράφουν με λατινικούς χαρακτήρες ή εκφράζονται στα Αγγλικά: Έχουμε μια θαυμάσια ελληνική γλώσσα. Γιατί δεν τη χρησιμοποιείτε;
  Δημήτρης Αρ. Κάζης
  απάντηση158
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Γερμανία: "Το Κύμα" | 24/07/2014 11:43
  Σε όσους δεν θελουν να πεισθούν ότι η Γερμανική κοινωνία είναι ικανή για τα καλύτερα αλλά ταυτόχρονα και για τα χειρότερα με το να μετατρέπεται σχετικά εύκολα σε αγέλη λύκων, αφιερώνω την πρόσφατη Γερμανική ταινία ΤO ΚYMA (Die Welle). Άς τη δούν.
  Δημήτρης Αρ. Κάζης
  απάντηση1029
  Απαντήσεις  5 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Η άλλη μισή αλήθεια πού είναι; (2) | 22/07/2014 17:07
  Η Γερμανία άρχισε και αυτή να δοκιμάζεται από την κρίση. Σε μεγάλο βαθμό ζεί πουλώντας στις άλλες χώρες της Ε.Ε. Ως πότε θα γίνεται αυτό όταν το βιοτικό επίπεδο των άλλων συνεχώς θα μειούται; Ως πότε θα πουλάει Μερσεντές στην Κίνα; Ήδη οι Κινέζοι χρησιμοποιούν την Ελλάδα ως ενδιάμεσο στσθμό και μεταφορικό κόμβο για τα προϊόντα τους. Άν οι Γερμανοί δεν μας στρίμωχναν τόσο άγρια θα είμασταν αναγκασμένοι να προσφεύγουμε σε άλλους; Τέλος οι περισσότερες από τις αρετές που προαναφέρατε προϋπήρχαν του Προτεσταντισμού στις Γερμανικές κοινωνίες. Ο Προτ. τις κωδικοποίησε και τις διέδωσε. Δηλαδή οι Γερμανοί και οι συγγενείς τους γείτονες έρραψαν κοστούμι στα μέτρα τους που όμως δεν πάει σε άλλους
  Δημήτρης Αρ. Κάζης
  απάντηση1030
  Απαντήσεις  4 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Η άλλη μισή αλήθεια πού είναι; (1) | 22/07/2014 16:50
  Αγακητέ μου κύριε Τερζόπουλε, Διάβασα με ενδιαφέρον και τις δυό ιστορικές περιλήψεις - αξιολογήσεις που αναφέρατε σε συνέχειες. Δεν έχω πολλά αν πώ σε ό,τι αφορά τις αρχές και τα επιτεύγματα των Γερμανών και του Προτεσταντισμού. Δεν διάβασα όμως και κάτι για τα αδύνατα σημεία του και για τις πολλές συμφορές οπου επισώρευσαν κατά καιρούς στον κόσμο. Επί πλέον, ειναι γεγονός ότι ο Νότος περνάει μια παρακμή τα τελευταία 100 - 200 χρόνια. Υπήρξε όμως ο δάσκαλος του Βορρά επί τουλάχιστον 2.000 χρόνια. Και ο Βορράς θα παρακμάσει στο μέλλον διότι κάνει και πολλά σφάλματα. Ήδη βλέπουμε τις ΗΠΑ να "χάνουν τη μπάλα" και να διεκδικούν τη θέση της άλλες δυνάμεις.
  Δημήτρης Αρ. Κάζης
  απάντηση1123
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Προτεσταντισμός..., 1ο Μέρος | 21/07/2014 14:39
  10ο Μέροςγ ) Ένα αλλο κράμα από προτεσταντικές και πρωσσικές Αρχές έχει δημιουργήσει ειδικά μετά του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου πολιτικούς οι οποίοι διαθέτουν προσόντα όπως π.χ. σιδερένια θέληση, ατσαλένια αντοχή και αυτοπειθαρχία από γρανίτη. Ταυτοχρόνως σκέπτονται σε πανευρωπαϊκό πνεύμα. Διαπιστώνω σχεδόν κάθε ημέρα, ότι η μεγάλη πλειοψηφία των νέων Γερμανών ιδιαιτέρως των σπουδαστών έχει τέτοιες ικανότητες. Υπάρχουν όμως και ενδείξεις του χαλαρώματος των αρχών υπό την επιδραση του ευρωπαϊκού Νότου. δ ) Είναι πασιφανές και πασίγνωστο, ότι οι χώρες με προτεσταντικές Αρχές (Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, Βόρεια Αμερική και Αυστραλία) έχουν στην οικονομία, στις υψηλές τεχνολογίες ( σχεδόν όλες οι μεγάλες εφευρέσεις), στις επιστήμες κλπ. τα πρωτεία. Παρατήρηση : Εδώ πρόκειται για μελέτες από το Μπλογγ μου, τις οποίες έχω προετοιμάσει συστηματικά σύμφωνα με το βόρειο σύστημα στα παρελθόντα 55 έτη. Παράκληση: Εποικοδομητική κριτική. Ιστότοπος : htt://panosterz.de , Παναγιώτης Δημητρίου Τερζόπουλος από τον Μακρύγιαλο των Πιερίων
  Panos Terz
  απάντηση53
   
   
  Προτεσταντισμός..., 9ο Μέρος | 21/07/2014 14:36
  9ο Μέροςα ) Οι προαναφερθείσες Αρχές του Προτεσταντισμού είχαν επικρατήσει βαθμιαία ιδιαίτερα μετά την δημιουργία της Γερμανικής Αυτοκρατορίας ( Deutsches Reich ) το 1871 σε όλη την Γερμανία, δηλαδή τις αναγνώρισαν και οι Καθολικοί ( π.χ. οι Βαυαροί ) και στον 20ο αι. ακόμη και οι αθεϊστές Γερμανοί. Με αυτον τον τρόπο αυτές οι Αρχές έχουν από πολλού ανεξαρτοποιηθει από την προτεσταντική πίστη και ανήκουν στην παράδοση καθώς και στην καθημερινότητα των Γερμανών. Υπογραμμίζω εκ νέου ιδιαιτέρως, ότι δεν είναι αναγκαίο να έχει κανείς την προτεσταντική πίστη , αν είναι διατεθειμένος να ενστερνισθεί αυτές τις Αρχές. β ) Είναι δυνατόν και για έναν Έλληνα να κάνει εκουσίως ένα κράμα από προσόντα του Νεοέλληνα (π. Χ. πνευματκή ευστροφία και δημιουργική φαντασία) και από τα προαναφερθέντα πλεονεκτημάτα του Προτεσταντισμού ( Ιδέ στο Μπλογγ μου την εκτενή μελέτη "Deutsche und Griechen, Mentalität, Eine komparative Studie", το άρθρο "Ελληνες και Γερμανοί, Εθνολογική Σύγκριση" και την μελέτη "Αρχαίοι Γερμανοί, Σημερινοί Γερμανοί"). Συνέχεια
  Panos Terz
  απάντηση53
   
   
  ροτεσταντισμός..., 8ο Μέρος | 21/07/2014 14:34
  8οΜέρος Σε ό,τι αφορά την Angela Merkel ,δέον να τονισθεί ιδιαιτέρως , ότι έχει σπουδάσει φυσικές επιστήμες με αριστεία , έκανε διδακτορικό και κατόπιν εργάσθηκε ως επιστημονική ερευνήτρια στην Ακαδημία Επιστημών. Η ειδικότητά της είναι η Αναλυτική Φυσική. Θέλει να αναλύει συστηματικά και κάθε αντικείμενο της πολιτικής. Αυτή η προσέγγιση σε πολιτικά θέματα είναι στην Νότια Ευρώπη τελείως άγνωστη. Ύπερέχει με την ευφυία , την συστηματικότητα , μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα όλων των άλλων γερμανών πολιτικών. Κατέχει μεγίστη αυτοπεποίθη και στωϊκή ηρεμία. Σήμερα θεωρείται διεθνώς ως μία από τις σπουδαιότερες πολιτικές προσωπικότητες (Ιδέ στο Μπλογγ μου την μελέτη "Angela Merkel. Γερμανίδα Καγκελάριος"). Ο πρόεδρος της Γερμανίας ήταν προτεστάντης ιερέας. Είναι ενδιαφέρον, ότι και οι δύο κατάγονται από την πρώην Ανατολική Γερμανία, όπου έχουν σπουδάσει.Συνέχεια Προσθήκες
  Panos Terz
  απάντηση74
   
   
  Προτεσταντισμός..., 7ο Μέρος | 21/07/2014 14:32
  7οΜέρος Προτεσταντικοπρωσσικό κράμα, χαρακτηριστικά α ) Τάξη και αξιοπιστία σε ατομικό, κοινωνικό και κρατικό επίπεδο. Π. χ. "να είσαι ακριβής στην ώρα σου", να τηρείς τις υποσχέσεις σου σύμφωνα με το ρητό "Ein Mann , ein Wort" " Ένας άνδρας, μία λέξη, δηλαδή ένας άνδρας τηρεί τις υποσχέσεις του που σημαίνει, ότι η τιμή ενός ανδρός είναι στενά συνδεδεμένη με την αξιοπιστία του ! β ) Να δημιουργείς προüποθέσεις για την πραγματοποίηση των σκοπών σου. "Προτού πετάξεις , μάθε πρώτα να περπατάς". "Πρώτα η δουλειά και ύστερα το γλέντι". Μίλα λίγο και κάνε πολλά. γ ) Να έχεις υπομονή και αντοχή . Να προσέχεις τον χαρακτήρα της διαδικασίας. Αυτό σημαίνει συστηματικότητα, μεθοδικότητα, οργανοτικότητα, αποτελεσματικότητα. 5. Ιδιαιτερότητες των οικογενειών των προτεσταντών ιερέων. Στα παρελθόντα περίπου 400 έτη προήλθαν 45 τοις εκατό της γερμανικής ελίτ από τέτοιες οικογένειες. Χαρακτηριστικά γνωρίσματα : μεγάλες ανθρώπινες και κοινωνικές αξίες, υψηλή ουμανιστική και εγκυκλοπαιδική μόρφωση, διαπαιδαγώγηση στο πνεύμα των καθηκόντων απέναντι στην κοινωνία και στο κράτος και στο πνεύμα της δικαιοσύνης. Συνέχεια
  Panos Terz
  απάντηση43
   
   
  Προτεσταντισμός..., 6ο Μέρος | 21/07/2014 14:30
  6ο Μέροςη) Είναι πολύ σεμνός σε όλα τα επίπεδα της ζωής π.χ. κατοικία, αυτοκίνητο, ρουχισμός, αποδοχές για μέλη της κυβέρνησης και του κοινοβουλίου (πολύ χαμηλές), ολιγομελείς κυβερνήσεις ( ένα τέταρτο , το πολύ ένα τρίτο της ελληνικής ), μικρά Κοινοβούλια ( π.χ. το ολλανδικό κοινοβούλιο έχει μόνον 100 βουλευτές σε μία χώρα με 18 εκατομ. κατοίκους ), λίγους δημοσίους υπαλλήλους ( Ολλανδία μόνον 265 χιλ.) . θ) Ο Προτεστάντης δεν δείχνει πλούτο, γιατί είναι κάτι τετοιο σύμφωνα με την προτεσταντική του παράδοση και κοσμοαντίληψη αμάρτημα και απολίτιστο. Δεν είναι τυχαίο, που οι σκανδιναβικές χώρες έχουν, όπως κάθε χρόνο διαπιστώνεται από ειδικούς διεθνείς οργανισμούς, ελάχιστη διαφθορά. Υφίσταται γενικά αξιοκρατία. Στις άλλες ευρωπαϊκες προτεσταντικές χώρες διαπιστώνεται επίσης λίγη διαφθορά. 4. Στην Γερμανία έγινε ένα ιδιαίτερο κράμα ματαξύ του προτεσταντικού και του πρωσσικού πνεύματος με ιδιαίτερα αποτελέσματα.Συνέχεια
  Panos Terz
  απάντηση53
   
   
  Προτεσταντισμός..., 5ο Μέρος | 21/07/2014 14:28
  5ο Μέρος γ ) Ο Προτεστάντης είναι άτομο, κατέχει ατομικότητα , αλλά αποκρούει τον ατομικισμό και τον εγωϊσμό (στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στα πλαίσια των ορθόδοξων κληρικών και θεολόγων συγχίζονται σκοπίμως αυτές οι έννοιες ! ). Αναγνωρίζει , ότι μεταξύ των ιδιωτικών και των κοινωνικών συμφερόντων υφίσταται μία διαλεκτική αλληλοεξάρτηση. Σε αμφιλεγόμενες περιπτώσεις όμως πρυτανεύει το συμφέρον του συνόλου. Αυτό σημαίνει , ότι η κοινωνική συνείδησή του είναι υπεραναπτυγμένη. δ ) Ως συνειδητός πολίτης κατέχει και κρατική συνείδηση αναγνωρίζοντας και εδώ την διαλεκτική αλληλουχία μεταξύ δικαιωμάτων και καθηκόντων απέναντι στο κράτος του. ε ) Είναι πέραν τούτου αυτονοήτως νομοταγής έως νομολάγνος, δηλαδή κατέχει επίσης μίαν υπεραναπτυγμενη νομική συνείδηση ( όχι απλώς την ανέξοδη γενικολογία του ελληνικού όρου "αίσθημα δικαίου"). ζ ) Ο Προτεστάντης είναι πολύ οικονομικός, αποφεύγει τα χρέη και είναι για αυτόν αδιανόητο και ακατανόητο να ξοδεύει περισσότερα από ό,τι κερδίζει. Περιφρονεί τους άσωτους. Είναι αυτοί και οκνηροί, τότε τους απεχθάνεται από τα κατάβαθα της ψυχής του.Συνέχεια
  Panos Terz
  απάντηση53
   
   
  Προτεσταντισμός..., 4ο Μέρος | 21/07/2014 14:26
  4ο Μέρος Αυτό σημαίνει ότι η εργατικότητα είναι αναπόσπαστο στοιχείο της ανθρώπινης ταυτότητας. Με την εργασία του τιμά ο Προτεστάντης τον Θεό, ο οποίος έτσι τον αγαπά και τον ευλογεί. Με την εργατικότητά του δημιουργεί ο Προτεστάντης τις απαραίτητες προüποθέσεις για να εισέλθει κάποτε κατ ευθείαν στον Παράδεισο. Να δημιουργεί " "hic et nunc" ( "εδώ και σήμερα" ) και να μήν ασχολείται τόσο με την "Δευτέρα Παρουσία", δηλαδή με την "Αιωνιότητα". Ο τεμπέλης θα πάει αναμφιβόλως και αιωνίως στην Κόλαση. β ) Η καλβινιστική ΗΘΙΚΗ ΑΡΧΗ της Επίτευξης: Ο καλός Χριστιανός είναι όχι μόνον εργατικός, αλλά έχει το ΙΕΡΟΝ ΚΑΘΗΚΟΝ να είναι επιτυχής και να κάνει κέρδος. Αυτό είναι. Πρωτίστως έτσι γεννήθηκε ο Εμπορικός Καπιταλισμός στην Ολλανδία και κατόπιν ο Βιομηχανικός Καπιταλισσμός στην Αγγλία. Αυτό είναι χωρίς υπερβολή συναρπαστικό. Πρωτίστως από το κράμα των παραγωγικών δυνάμεων με τον Προτεσταντισμό απέρρευσε το καπιταλιστικό σύστημα ( Max Weber, Die protestantische Ethik und der Geist des Kapitalismus , Η προτεσταντική Ηθική και το πνεύμα του Καπιταλισμού ).Συνέχεια
  Panos Terz
  απάντηση53
   
   
  Προτεσταντισμός...,3ο Μέρος | 21/07/2014 14:24
  3ο ΜέροςΑπέδωσαν στην Αρχή αυτή το επίθετο " καθαγιασμένη". Όποιος δεν την σέβεται, είναι ανήθικος, απολίτιστος, αξιοπεριφρόνητος , τιμωρητέος και εκτός τούτου αμαρτωλός ! Εως την Συνθήκη της Βεστφάλης ήταν γνωστή μόνον η γενική Αρχή " bona fides" ( "Καλή πίστη", "Αξιοπιστία" ) του Ρωμαϊκού Δικαίου (Ιδέ στο Μπλογγ μου το άρθρο «bona fides. Αξιοπιστία ). 3. Ηθικές Αρχές του Προτεσταντισμού α) Η ΗΘΙΚΗ ΑΡΧΗ της εργασίας με λίαν ενδιαφέρουσες πτυχές : Ο καλός Χριστιανός έχει το ΙΕΡΟΝ ΚΑΘΗΚΟΝ να είναι εργατικός. Γι αυτόν αποτελεί η εργασία μία ιδιαίτερη μορφή της "Αυτοπραγμάτωσης" ( "Selbstverwirklichung") του ανθρώπου. Περί αυτού υπάρχουν σαν βάση φιλοσοφικές απόψεις. Στην προτεσταντική λογοτεχνία θεωρείται η εργασία ως "Αυτοσυνάντηση" ( "Sebstbegegnung" ) του ανθρώπου. Συνέχεια
  Panos Terz
  απάντηση63
   
   
  Προτεσταντισμός..., 2ο Μέρος | 21/07/2014 14:22
  2ο Μέρος 2. Μερικοί ηγεμόνες τον υποστήριξαν , κατόπιν έγινε ο τρομερός και καταστροφικός " Τριακονταετής Θρησκευτικός Πόλεμος" ( "Dreißigjähriger Religionskrieg" ) ο οποίος κατέστρεψε τόσο την Κεντρική Ευρώπη, που τελικά αποφάσισαν οι ηγέτες και των δύο θρησκευτικών παρατάξεων να συνάψουν το 1648 την Συνθήκη Ειρήνης της Βεστφάλης ( Westfälischer Frieden ). Ο Προτεσταντισμός σώθηκε πρωτίστως από τους τότε στρατιωτικά ισχυρότατους Σουηδούς. Η Συνθήκη διεκήρυξε μεταξύ άλλων δύο Αρχές καθοριστικής σημασίας όχι μόνον για την Γερμανία αλλά και για την Ευρώπη : α ) " Ejus Regio cujus Religio" ( " Όποιου η Xώρα, αυτού (και) η Πίστη", δηλαδή η θρησκεία των υπηκόων ήταν εξαρτημένη από την θρησκεία του εκάστοτε ηγεμόνα. β ) Συμφώνησαν επί τη βάσει μίας πρότασης των Προτεσταντών στην εισαγωγή, την διατύπωση και την πιστή εφαρμογή της νέας Αρχής " Pacta sunt servanda" ( "Συμφωνίες δέον να τηρούνται " ). Αν όχι, τότε θα υπάρχουν σοβαρές συνέπειες ( Ιδέ μέσω του Ιστοτόπου μου στο Μπλογγ το άρθρο «Pacta sunt servanda, Διεθνείς υποχρεώσεις» ).Συνέχεια
  Panos Terz
  απάντηση53
   
   
  Προτεσταντισμός, Γερμανοί, Πρώσοι, 1o Μέρος | 21/07/2014 14:20
  Εδώ και 55 χρόνια ζω ανάμεσα σε Προτεστάντες , έχοντας έτσι ευκαιρία και χρόνο να τους μελετήσω συστηματικά καθώς και να διαβάσω περί του θέματος πολυάριθμα επιστημονικά βιβλία. 1. Ο Προτεσταντισμός ήταν αρχικά αντίδραση του μοναχού Martin Luther ( γλωσσομαθής : Λατινικά, Αρχαία Ελληνικά, Εβραϊκά ) στην διαφθορά, ασωτία, αυταρχία, υποκρισία, ψευτιά και πορνεία της τότε Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Βαθμιαία έχει βγάλει το συμπέρασμα, ότι ο Πάπας στη Ρώμη ήταν ο Αντίχριστος, δηλαδή ο Διάβολος ! Με σκοπό να διαδώσει τον σωστό Χριστιανισμό μετέφρασε την Αγία γραφή στα Γερμανικά, για να την καταλαβαίνουν οι πιστοί καλύτερα. Οι οπαδοί του πέταξαν από τους ναούς τα εικονοστάσια, τα λιβανιστήρια , τα κεριά, τα "ιερά οστέα" αγίων και ότι άλλο ήταν κατά τη γνώμη τους ΕΙΔΩΛΟΛΑΤΡΙΚΟ. Διέλυσαν τα μοναστήρια, έστειλαν μοναχούς και καλογριές στα σπίτια τους, τους προέτρεψαν να παντρευτούν και να δημιουργήσουν οικογένειες και ο ίδιος παντρεύτηκε μίαν ωραία γυναίκα πρώην καλογριά, η οποία ίδρυσε μίαν εμπορική επιχείρηση και είχε μεγάλες οικονομικές επιτυχίες.Συνέχεια
  Panos Terz
  απάντηση63
   
   
  ..yparhei mia leksi koini .. | 21/07/2014 11:20
  ..se mas tous Ellines kai stous germanofonous kai vorious.. I leksi (lyhnos) ( lyckt )pou einai poly palia leksi ,isos apo tin epohi ton spileon...apeiseis emeis leme (kanena ) =oute kan ena .Oi Germanoi opos oloi gnorizome lene (kaine) = kan aine.
  ...
  απάντηση92
   
   
  Γερμανοι | 20/07/2014 20:47
  Η περιγραφή σας αν βγάζαμε το όνομα κάλλιστα μπορούσε να περιγράψει τους ημετερους αρχαίους Σπαρτιάτες . Αυτο που χρειάζεται η νεοελληνική κοινωνία για να βελτιωθεί είναι η άμιλλα και όχι η χλευη.
  T. T.
  απάντηση132
   
   
   
  @LeonΓερμανοί και Αλλοδαποί | 20/07/2014 16:23
  @Leon Πώς εξηγούνται τα εξής φαινόμενα ; α) Η Γερμανία έχει έως σήμερα 86 νομπελίστες, από τους οποίους ήταν έως τα 30χρονα μόνον 15 τοις εκατόν ΓΕΡΜΑΝΟ-Εβραίοι, που σημαίνει ότι οι προγονοί τους ήρθαν στην Γερμανία προ μισής χιλιετερίδας και είχαν γερμανικό πολιτισμό και γερμανική παιδεία. Πολλοί Αμερικάνοι νομπελίστες έχουν γερμανικά ονόματα. β) Από τα τέλη του 19ου αι. προηγείται η Γερμανία στην ποιότητα των βιομηχανικών προϊόντων ιδιαιτέρως στις εφευρέσεις και στην κατασκευή αυτοκινήτων. γ) Διατί έχει η Γερμανία υπερφαλλαγγίσει τις πάλαι τότε κύριες μεγαλοδυνάμεις Αγγλία και Γαλλία και αποτελεί hic et nunc (εδώ και σήμερα) την ευρωπαϊκή υπερδύναμη ; Θα μπορούσα να αναφέρω και άλλα. Εγινε αυτή η επίτευξη υπό την καθοδήγηση Ξένων ; δ) Τί να είναι άραγε οι πανεπιστημιακοί αλλοδαπής προέλευσης στα γερμανικά πανεπιστήμια που σπούδασαν στην Γερμανία και έκαναν επιστημονική σταδιοδρομία ; Διευκρίνιση : Δεν είμαι ούτε γερμανόφιλος αλλά ούτε και »Γερμανομάχος» ή «Γερμανοφάγος» ή «Γερμανοκτόνος» της κακιάς ώρας που σημαίνει της Ακρας ελληνικής Αριστεράς ή των ΑΝΕΛ. Φιλικά
  Panos Terz
  απάντηση86
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Βόρειοι και Νότιοι..,13ο Μέρος | 20/07/2014 15:36
  13οΜέρος Νότος : Αρχή της απόλαυσης της ζωής, κανώνας της ήσσονος προσπάθειας, έλλειψη δυναμικότητας κλπ. ( τα αντίθετα του Βορρά ), ευστροφία, δημιουργικότητα, σεξουαλικότητα. Εν ολίγοις : η νοοτροπία των Βορείων Ευρωπαίων ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της καπιταλιστικής οικονομίας και του αστικού κράτους, ενώ η νοοτροπία των Νοτίων είναι σε γενικές γραμμές ιδανική για την απόλαυση της ζωής ( Ιδέ στο Μπλογγ μου τις μελέτες και τα άρθρα : „“Γαλλία, Γερμανία, Διαφορετικές Νοοτροπίες“, „ Γαλλία, Γερμανία, Διάλογος με Αμερικανό ειδικό“, „Ελληνες και Γερμανοί, Διαφορετικές νοοτροπίες“, „Deutsche und Griechen, Mentalität, Eine komparative Studie“, „Γενική και εγκυκλοπαιδική μόρφωση, Παιδεία, Παγκοσμιοποίηση“. Παράκληση : Εποικοδομητική κριτική. Ιστότοπος : http://panosterz.de
  Panos Terz
  απάντηση84