Αξιοπιστία
  • Συνάντηση γνωριμίας με την τρόικα θα έχει την ερχόμενη Τετάρτη 9 του μηνός ο υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης. Την ίδια ημέρα θα μιλήσει στο ετήσιο συνέδριο του Economist για την ελληνική οικονομία και εκεί ασφαλώς θα δώσει το στίγμα του για την οικονομική πολιτική.
  • Αυτό που μπορεί να συμπεράνει κανείς για το τι πιστεύει από τα λίγα που έχει πει από την ημέρα που ανέλαβε το υπουργείο ως σήμερα είναι ότι καλή είναι η τρόικα, όταν μας δίνει έναν «μπούσουλα», αλλά εμείς αποφασίζουμε πού θέλουμε να πάμε ως χώρα.
  • Μάλιστα θεωρεί ότι η κυβέρνηση πρέπει να προσέξει τους μικρομεσαίους και τα νοικοκυριά και να αντιμετωπίσει άμεσα τις συνέπειες της ύφεσης. Αλλά πάνω απ’ όλα πιστεύει ότι πρέπει να διαφυλάξουμε με κάθε τρόπο την αξιοπιστία μας.
Ρευστότητα
  • Τελικά οι τράπεζες δεν φαίνεται να αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας. Οπως αναφέρουν πηγές της στήλης, μόνο η Τράπεζα Πειραιώς διαθέτει αχρησιμοποίητη ρευστότητα ύψους 4,5 δισ. ευρώ από τον Πυλώνα ΙΙ της Βασιλείας.
  • Για να τη διοχετεύσουν, αναζητούν, όπως λένε, χρηματοδοτήσιμες επιχειρήσεις, δηλαδή υγιείς επιχειρήσεις, με αναπτυξιακή δυναμική, βιώσιμα επενδυτικά σχέδια, ίδια συμμετοχή και… εξασφαλίσεις. Το πρόβλημα όμως είναι πού να βρουν τέτοιες επιχειρήσεις με διάθεση να επενδύσουν στην παρούσα συγκυρία.

Κανονισμός…
  • Σε περίπου 10 ημέρες θα δημοσιευθεί ο κανονισμός για τα παιγνιομηχανήματα (VLTs) που θα εκμεταλλεύεται ο ΟΠΑΠ από την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων. Πρόκειται, όπως πληροφορείται η στήλη, για έναν τόμο με 300 σελίδες, εκ των οποίων 100 είναι ο κανονισμός και 200 οι προδιαγραφές των μηχανών.
  • Από την ημερομηνία δημοσίευσης του κανονισμού στο ΦΕΚ ο ΟΠΑΠ θα πρέπει εντός 18 μηνών να έχει εγκαταστήσει τα 16.500 Vlts για τα οποία έχει χρυσοπληρώσει την άδεια.
…διαγωνισμοί…
  • Στον ΟΠΑΠ γνωρίζουν ότι τα περιθώρια είναι στενά και ως το τέλος Ιουλίου θα έχουν καταλήξει στον προμηθευτή του κεντρικού συστήματος διαχείρισης Vlts. Στον διαγωνισμό έχουν υποβάλει προσφορές η Intralot, η Scientific Games και η GTech.
  • Θα ακολουθήσει διαγωνισμός για την προμήθεια των 16.500 μηχανών και υπάρχει ήδη short list με 14 υποψήφιους προμηθευτές.

…και καζίνα
  • Και μια και ο λόγος για την ΕΕΕΠ, να πούμε ότι από την 1η Ιουλίου η ανεξάρτητη Αρχή θα έχει τη δυνατότητα να βάζει προσωρινό λουκέτο στα εννέα καζίνα που λειτουργούν στη χώρα αν αυτά δεν καταβάλλουν ημερησίως τους φόρους που αναλογούν από τον τζίρο τους στο Δημόσιο. Ως τώρα τα καζίνα πλήρωναν τον φόρο κάθε μήνα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ