Για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ είναι σαφές ότι μετά τις εκλογές πολλά έχουν αλλάξει στον προσανατολισμό της κυβέρνησης.
Η ευθεία γραμμή της πιστής εφαρμογής του Μνημονίου που ήταν γνώμονας για όλες τις αποφάσεις, αν δεν εγκαταλείπεται, αμφισβητείται στην πράξη από τους κυβερνητικούς εταίρους. Μπορεί εύκολα να το αντιληφθεί κανείς αν παρακολουθήσει τις δηλώσεις υπουργών που δεν προέρχονται από το ΠαΣοΚ αλλά από το πλειοψηφών (κοινοβουλευτικά) κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.
Οι υποσχέσεις για τη γενναία (20%) μείωση της φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης τον Οκτώβριο, μια νέα επίσης γενναία ρύθμιση οφειλών στο Δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία που ανέρχονται σε δεκάδες δισ. ευρώ, η οριστική κατάργηση της έκτακτης εισφοράς για ετήσια εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ και κυρίως το «μπλοκάρισμα» του προγράμματος της διαθεσιμότητας στο Δημόσιο είναι σαφή μέτρα που αλλάζουν την εικόνα της ασκούμενης πολιτικής.
Κανείς όμως ακόμη δεν έχει μετρήσει τις δημοσιονομικές επιπτώσεις των συγκεκριμένων και άλλων ίσως μέτρων χαλάρωσης που εξετάζονται εν όψει της επόμενης –έστω και χαλαρής –διαπραγμάτευσης που θα γίνει στα μέσα Ιουλίου με την τρόικα. Και να φανταστεί κανείς ότι έναν μόλις μήνα πριν από τις κάλπες το βασικό επιχείρημα κατά του ΣΥΡΙΖΑ είναι «πόσο στοιχίζουν οι υποσχέσεις του».
Οπως όλα δείχνουν, διαμορφώνεται νέο τοπίο στην οικονομία. Κόμματα και παρατάξεις προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα και χαράσσουν τη στρατηγική τους για να έρθουν πιο κοντά στους φορολογούμενους πολίτες και κυρίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν πληγεί περισσότερο από όλους τα χρόνια του Μνημονίου.
Αυτό όμως που δεν πρέπει να διαφεύγει κανενός είναι ότι την άνεση αυτών των πολιτικών πρωτίστως χειρισμών τη δίνει η δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος στον κρατικό προϋπολογισμό και τα όποια περιθώρια δημιουργηθούν από τη διαπραγμάτευση για την ελάφρυνση του χρέους και την εξυπηρέτησή του.
Αυτά είναι τα όρια όπου μπορεί να κινηθεί η σημερινή κυβέρνηση και να υπολογίζει ο διεκδικητής της εξουσίας. Πλέον οι εξελίξεις δεν θα είναι ευθύγραμμες ούτε στην πολιτική ούτε στην οικονομία.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ