Διφορούμενος είναι ο ρόλος του ΠαΣοΚ στα πολιτικά πράγματα της χώρας. Πολλοί το θεωρούν ως «δεκανίκι» της Νέας Δημοκρατίας στην συγκυβέρνηση, άλλοι θεωρούν ότι παρά το χαμηλό ποσοστό του κινήματος, αυτό κυβερνά τη χώρα, σέρνοντας κατ’ ουσία τη Νέα Δημοκρατία. Ο αρχηγός του θεωρεί ότι το ΠαΣοΚ αποτελεί τον εγγυητή της σταθερότητας της χώρας. Προσωπικά με εντυπωσιάζει το γεγονός ότι τα δύο τελευταία χρόνια η συνεργασία των δύο κομμάτων είναι αρμονική και χωρίς καμία σκιά, έχοντας βρει τομές και λύσεις που δεν μπορούσαν να βρούνε κατά τα 38 χρόνια της μεταπολίτευσης.
Όμως το ΠαΣοΚ δεν παύει να είναι ένας, αν όχι ανεξάρτητος, ένας διαφορετικός φορέας που ταύτιση και η απόλυτη συμπόρευση με τη Νέα Δημοκρατία το ζημιώνει. Το κίνημα αυτό που στέγαζε εκατομμύρια ψηφοφόρους με κεντρώα, κεντροδεξιά και κεντροαριστερή απόχρωση και πλέον πολλοί από αυτούς έχουν μείνει πολιτικά άστεγοι ή έχουν μετακινηθεί ακόμη και προς τη Χρυσή Αυγή, που οδηγείται και ποιο είναι το πολιτικό του μέλλον;
Τους τελευταίους μήνες πολλά ειπώθηκαν και συζητήθηκαν σε σχέση με την ηγεσία του κινήματος και κατά πόσο μπορεί να συνεχίσει να βρίσκεται στα ηνία του κινήματος. Η αλήθεια είναι ότι παρά τις δυσαρέσκειες και τις αντιδράσεις, ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος δεν έχει κάνει τον κύκλο του ως Πρόεδρος του κινήματος, γιατί χρονικά βρίσκεται 2 χρόνια στο τιμόνι του, ακολουθεί μια πολιτική που μ’ αυτή βρίσκεται συνοδηγός στην συγκυβέρνηση και πρέπει να ακολουθηθεί αυτός ο δρόμος τουλάχιστον μέχρι τις Εθνικές εκλογές, στις οποίες οι πολίτες θα επιβραβεύσουν ή θα αποδοκιμάσουν την πολιτική του ΠαΣοΚ. Γιατί στις Ευρωεκλογές, μετά από δύο χρόνια σκληρών μέτρων το ΠαΣοΚ έχασε, αλλά δεν ισοπεδώθηκε.
Με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να αλλάξει ηγεσία το ΠαΣοΚ, γιατί προφανώς θα διαταραχθεί η κυβερνητική συνοχή και από την άλλη πρέπει να κριθεί ο κ. Βενιζέλος από τις επόμενες Εθνικές εκλογές και από τον κόσμο του κινήματος. Ειδικά τώρα που στην κυβέρνηση συμμετέχουν περισσότερα στελέχη του ΠαΣοΚ και θα φανεί καθαρότερα η πολιτική του.
Το ΠαΣοΚ και ο κ. Βενιζέλος, ενεπλάκησαν σε μια ιστορία με ευθύνη του κ. Γιώργου Παπανδρέου, συνεπικουρούμενου του κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Χειρίστηκε και ο κ. Βενιζέλος, επικοινωνιακά τουλάχιστον, λανθασμένα την δυσχερή κατάσταση με αποτέλεσμα, η Νέα Δημοκρατία του κ. Καραμανλή που διέλυσε από το 2004 μέχρι το 2009 τα οικονομικά της χώρας να μη χρεώνεται σε ανάλογο βαθμό την καταστροφή. Επειδή, οι Έλληνες ξεχνούμε εύκολα, δεν πρέπει να ξεχνούμε τις ευθύνες του κ. Κώστα Καραμανλή και ότι ουδείς δεν κατηγορήθηκε για τα οικονομικά που παρέδωσε, ασχέτως αν και οι επόμενοι έχουν εγκληματικές ευθύνες.
Το ΠαΣοΚ πρέπει να ξαναβρεί το δρόμο του και αν το εμπιστευτεί ο Ελληνικός λαός να διατηρήσει την ιδεολογική ταυτότητα και τις αρχές που συνάδουν με τον κεντρώο και σοσιαλιστικό χώρο. Για τα πρόσωπα που αποτελούν την ηγετική ομάδα οι Εθνικές εκλογές και οι εσωτερικές διαδικασίες θα αποτελέσουν την ετυμηγορία των πολιτών για το αν πρέπει να συνεχίσουν. Αν η ετυμηγορία είναι βαριά, τότε από μόνοι τους πρέπει να προχωρήσουν στην απόσυρσή τους από τα πολιτικά πράγματα και το ΠαΣοΚ να αποτελέσει ένα κίνημα από νέα άτομα, προφανώς χωρίς καμία εμπλοκή με την πολιτική που να δώσουν το στίγμα τους για την νέα κεντροαριστερά που θα γεννηθεί, ενώ το ΠαΣοΚ που βιώνουμε να αποτελεί ένα κομμάτι του σκοτεινού παρελθόντος. Το μόνο σίγουρο είναι ότι για το μέλλον του θα αποφασίσει ο κόσμος που στήριζε και αναμένεται να δώσει την απάντηση του, γιατί οι ψηφοφόροι υπάρχουν απλά έχουν μείνει άστεγοι…