Η Κυπριακή Δημοκρατία βγαίνει εκτός απροόπτου σήμερα στις αγορές προκειμένου να συγκεντρώσει περίπου 500 εκατ. ευρώ και έτσι να επανέλθει ταχύτατα στο διεθνές οικονομικό σύστημα.

Έχει περάσει μόλις ένας χρόνος και λίγοι μήνες από το μεγάλο σοκ του κουρέματος των καταθέσεων και η Κύπρος δείχνει στέρεη, ανθεκτική και σίγουρη ότι ξεπερνά τη μεγάλη οικονομική κρίση.

Όπως μάλιστα αναφέρουν αξιόπιστες κυπριακές πηγές οι σχέσεις με την τρόικα είναι πολύ καλές διαπνέονται από πνεύμα συνεργασίας και το πρόγραμμα οικονομικής αναδιάρθρωσης «τρέχει» με μεγαλύτερες ταχύτητες από τις προβλεπόμενες.

Κατά τα φαινόμενα η Κύπρος αντιμετωπίζει την κρίση χωρίς μεγάλους κλυδωνισμούς, παρ’ ότι η πρώτη πίεση ήταν τρομακτική και έδιδε την εντύπωση απόλυτης κατάρρευσης.

Ευλόγως λοιπόν διερωτάται κανείς πως η Λευκωσία χειρίζεται μια τόσο μεγάλη κρίση και η Αθήνα παλεύει κοντά πέντε χρόνια τώρα και δεν λέει ακόμη να βρει ρυθμό.

Χωρίς περιστροφές, το πολιτικό σύστημα κάνει τη διαφορά.

Στην Κύπρο είναι πιο ώριμο, πιο συνεκτικό, έχει αίσθηση του εθνικού συμφέροντος, βρίσκει ισορροπίες κι ανοχές.

Εξηγείται πιθανώς από τις πολλές καταστροφές που έχει υποστεί. Αλλά αυτή η εξήγηση δεν δικαιολογεί την ελληνική υστέρηση.

Εδώ τα πάθη κυριαρχούν, οι αντιθέσεις μυθοποιούνται, οι έριδες επικρατούν και το κοινό συμφέρον χάνεται ανάμεσά τους.

Ας γνωρίζουν όμως οι έχοντες την ευθύνη ότι κάποια στιγμή οι αντοχές εξαντλούνται και οι ανοχές σβήνουν.

Και τότε οι ρήξεις και οι ανατροπές επέρχονται νομοτελειακά.

Ουδείς μπορεί να τις αποτρέψει.


ΤΟ ΒΗΜΑ