Σε πελάγη εθνικής υπερηφάνειας πλέουμε πλέον όλοι μας, καθώς ένα- ένα τα στελέχη της κυβέρνησης επηρεασμένα προφανώς από την είσοδο της λαϊκής δεξιάς στο υπουργικό συμβούλιο δηλώνουν τις τελευταίες μέρες έτοιμα να σηκώσουν την σημαία της επανάστασης κατά της τρόικας.

Η πιο ξεκάθαρη δήλωση αντίστασης κατά των δυνάμεων κατοχής έγινε χτες από την νέα κυβερνητική εκπρόσωπο Σοφία Βούλτεψη η οποία μεταξύ άλλων κατατρόπωσε την κυρία Λαγκάρντ σημειώνοντας πως «ο,τι λέει το ΔΝΤ δεν σημαίνει ότι το κάνουμε εμείς εδώ» για να προσθέσει ότι το Ταμείο έχει ειδικό τρόπο να εκφράζεται καθώς «ζει σε ένα δικό του οικονομικό κόσμο».

Η κυρία Βούλτεψη σήκωσε το λάβαρο της αντίστασης με αφορμή την έκθεση του ΔΝΤ που εκτιμά ότι την διετία 2015-2016 θα υπάρχει δημοσιονομικό κενό στην Ελλάδα ύψους 3,7 δισ. ευρώ και προειδοποιούσε ότι κάποιες δικαστικές αποφάσεις συνιστούν «κίνδυνο» για τις προγραμματισμένα φορολογικά έσοδα της χώρας.

Οι πρώτες αντιδράσεις κατά της τρόικας εκδηλώθηκαν ωστόσο την Τρίτη – ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Βενιζέλος ότι η διαρκής παρουσία της τρόικας στην Ελλάδα δεν βοηθάει ενώ ο νέος «τσάρος» της οικονομίας κ. Γκ. Χαρδούβελης επισήμανε ότι «πρέπει να κάνουμε και αυτά που θέλουμε εμείς και όχι μόνον αυτά που θέλει η τρόικα».

Δίκιο ,φυσικά, έχουν εκφράζοντας την αγανάκτησή τους για τον στενό κορσέ που έχει φορέσει στη χώρα η τρόικα. Ωστόσο φοβάμαι μήπως η γραμμή της αντίστασης κατά των δανειστών παρεξηγηθεί από τους υπουργούς και εξαπλωθεί πέρα από την ρητορική και στις πράξεις .

Διότι αν –και εθνικά υπερήφανος- θυμάμαι ότι έχουμε πολλά να κάνουμε ακόμα για να ολοκληρώσουμε τις μνημονιακές μας υποχρεώσεις -για μαραθώνιο μίλησε ο υπουργός οικονομικών- ώστε να ελπίζουμε στο τέλος του χρόνου να εγκρίνουν τα αφεντικά της τρόικας την διευθέτηση του ελληνικού χρέους . Συμφωνία από την οποία εξαρτάται απολύτως η έξοδος της οικονομίας από την κρίση στην αλματώδη ανάπτυξη .

Καταλαβαίνω επίσης ότι υπάρχει -και δικαίως- οργή μεγάλη κατά των κ.κ. Τόμσεν, Μαζούχ και Μόρς και της λανθασμένης συνταγής λιτότητας που επέβαλαν στη χώρα προκαλώντας τεράστιες θυσίες σε όλους μας και ιδιαίτερα στους οικονομικά ανίσχυρους .

Ωστόσο θυμίζω ότι λόγω των θετικών γνωματεύσεων των «τριών καμπαλέρος» έχουμε δανειστεί έως τώρα γύρω στα 240 δισ ευρώ τα τελευταία τέσσερα χρόνια – το μεγαλύτερο δάνειο που έχει δοθεί ποτέ σε χώρα – για τα οποία οι δανειστές μας θέλουν να είναι βέβαιοι ότι θα τα πάρουν ,κάποια στιγμή, πίσω.
Ας αφήσουμε-λοιπόν- τις δηλώσεις «απείθειας» στην αξιωματική αντιπολίτευση -εκείνη μπορεί να κάνει τον τζάμπα μάγκα .
Η κυβέρνηση οφείλει να διαπραγματεύεται με σοβαρότητα ιδιαίτερα μάλιστα όταν από αυτή τη διαπραγμάτευση κρίνεται το μέλλον της χώρας-« μίλα απαλά και να κράτα ένα μεγάλο ραβδί» όπως έλεγε ο Αμερικανός Πρόεδρος Τέοντορ Ρούσβελτ.