«Μη νομίζετε ότι δεν πονάμε για όσα περνάτε με το Μνημόνιο, την ανεργία, τη μείωση των μισθών και των συντάξεων». Με αυτά τα λόγια στα αγγλικά (που μετέφραζε στα ελληνικά μια διερμηνέας) υποδέχθηκε ο κ. Μάριο Ντράγκι (φωτογραφία) στο άνετο γραφείο του τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρα. Ο κ. Τσίπρας απλώς κούνησε το κεφάλι και ετοιμάστηκε να πει για την εξαθλίωση που υπέστησαν οι Ελληνες από τα Μνημόνια, πλην όμως ο κ. Ντράγκι άλλαξε αμέσως συζήτηση και αναφέρθηκε στη… λίστα Τσίπρα και πόσο καλά τα πήγε στις ευρωεκλογές: «Εκλέξατε τέσσερις ευρωβουλευτές, πολύ καλά τα πήγατε» του είπε. Αλλά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τού είπε τον πραγματικό πόνο των Ελλήνων, με την ανθρωπιστική κρίση, με τους 1,5 εκατομμύριο άνεργους, καθώς και ότι η κρίση έκανε τους πλούσιους πλουσιότερους. Και προτού ξεδιπλώσει τις προτάσεις του για τη μείωση του χρέους παρατήρησε μερικά πράγματα τα οποία ευθύς αμέσως σας μεταφέρω…
nnn
Πρώτον, ο κ. Ντράγκι είχε μπροστά του έναν κόκκινο φάκελο μέσα στον οποίο υπήρχαν σχεδόν όλες οι ομιλίες και οι προτάσεις που έκανε ο κ. Τσίπρας κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Δεύτερον, μαζί με τον κ. Ντράγκι ήταν ο (γνωστός μας) κ. Μαζούχ και το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ κ. Μπενουά Κερέ. Τρίτον, ο κ. Ντράγκι άρχισε να σημειώνει σε ένα μπλοκάκι ό,τι έλεγε ο κ. Τσίπρας. Και, τέταρτον, σε ένα τραπέζι-τρόλεϊ στο γραφείο του ισχυρού άνδρα της ΕΚΤ υπήρχαν κάθε είδους αναψυκτικά, καφέδες, τσάγια, μεταλλικά νερά, αλλά ούτε ένα μπουκάλι οινοπνευματώδες ποτό.
nnn
Στην αρχή επιχείρησε να δώσει την εντύπωση στον κ. Ντράγκι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον ευρωπαϊκή δύναμη και έχει λόγο στα ευρωπαϊκά θέματα. Προτίμησε πρώτα να παρουσιάσει προτάσεις για τη μείωση του ευρωπαϊκού χρέους κάνοντας λόγο για συνεργασία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων που διαθέτει και αναπτυξιακό μηχανισμό. Ο κ. Ντράγκι το σημείωσε, διατυπώνοντας κάποιες απορίες τις οποίες ο κ. Τσίπρας μαζί με τον κ. Ι. Δραγασάκη φρόντισαν να λύσουν. Εν συνεχεία αναφέρθηκε στο ελληνικό χρέος λέγοντας ότι είναι πρόβλημα ανάπτυξης και αναδιάρθρωσης και όχι δημοσιονομικής προσαρμογής, ενώ έκανε λόγο και για κούρεμα του χρέους, που χωρίς αυτό δεν υπάρχει περίπτωση ανάπτυξης. Εκεί πέτυχε την πρώτη υπόσχεση του κ. Ντράγκι, ο οποίος είπε ότι επιζητεί λύση. Οταν ρωτήθηκε αν αυτή η λύση θα είναι μέσα σε τροϊκανά πλαίσια, ο κ. Ντράγκι απάντησε «όχι μέσα σε ευρωπαϊκά πλαίσια». Σε κάποια στιγμή μάλιστα δημιουργήθηκε ένταση, όταν ο κ. Ντράγκι και ο κ. Κερέ επιχείρησαν να παρομοιάσουν την Ελλάδα με το… Βέλγιο: «Αυτά που πληρώνει η Ελλάδα για το χρέος τα πληρώνει και το Βέλγιο» είπε, εννοώντας τα τοκοχρεολύσια που πληρώνει κάθε χρόνο η χώρα μας. Ο κ. Τσίπρας τού εξήγησε τι ακριβώς συμβαίνει στην Ελλάδα, ενώ ο κ. Ντράγκι είπε ότι πρώτα θα πρέπει να υπάρξει δημοσιονομική προσαρμογή και μετά έρχεται η ανάπτυξη. Η δεύτερη υπόσχεση την οποία έδωσε ο κ. Ντράγκι είναι ότι θα βρίσκεται σε επαφή με τον κ. Τσίπρα, και μάλιστα, όπως είπε, θα έλθει στην Αθήνα στις 9 Ιουλίου ο κ. Περέ για να συναντήσει τον κ. Στουρνάρα, τον κ. Χαρδούβελη αλλά και τον κ. Τσίπρα.
nnn
Και μια και ο λόγος για την Τράπεζα της Ελλάδος, σας πληροφορώ ότι λαμπρή ήταν η τελετή (δηλαδή της συνεδρίασης της Γενικής Συνέλευσης) με σημαντικές παρουσίες που αφορούσε την ανακοίνωση για το ποιος θα είναι ο νέος διοικητής της μετά τη λήξη της θητείας του κ. Γ. Προβόπουλου. Την πρόταση για να αναλάβει ο κ. Στουρνάρας ως κεντρικός τραπεζίτης έκανε εκ μέρους του Δημοσίου ο κ. Χρ. Παναγιωτόπουλος, ενώ παρόντες ήταν οι κ.κ. Λ. Παπαδήμος, Δ. Χαλκιάς, Ν. Γκαργκάνας και άλλοι. Εμαθα μάλιστα ότι κάποιος πρότεινε στον κ. Προβόπουλο να αναγορευθεί επίτιμος διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά τον απέτρεψε ο απερχόμενος διοικητής, προφανώς για λόγους συναισθηματικούς –για να μην αισθάνεται συνταξιούχος. Κάποιος άλλος τον ρώτησε τι θα κάνει τώρα και αυτός με ψυχραιμία απάντησε: «Προς το παρόν θα πάω δύο εβδομάδες διακοπές στα Κύθηρα και μετά βλέπουμε…».
nnn
Εγινε και η παρουσίαση δύο βιβλίων εκδόσεων της Τράπεζας της Ελλάδος: «Το χρονικό της μεγάλης κρίσης», που καταγράφει λεπτομερώς τις δημόσιες παρεμβάσεις και τις θεσμικές ενέργειες της Τράπεζας τα χρόνια 2008-2013 μέσα σε ένα ταχύτατα μεταβαλλόμενο και ρευστό περιβάλλον, και «Η Ιστορία της Τραπέζης της Ελλάδος».


Παράσημο σε… κομμένο υπουργό

Ο κ. Δ. Αβραμόπουλος έδωσε δόξη και τιμή το πρώτο χρυσό μετάλλιο σε περίοδο ειρήνης στον κ. Αθ. Δαβάκη, ο οποίος απομακρύνθηκε με τον ανασχηματισμό. Το παράσημο έχει τον βαρύγδουπο τίτλο «Αρετής και Τιμής Α’ Τάξεως μετά ξιφών» και το έκοψε ειδικά ο κ. Αβραμόπουλος για να τιμήσει όσους προσφέρουν στην εθνική άμυνα. Βρήκε έναν παλαιό νόμο του 1992 και τον ενεργοποίησε, αλλά φτιάχνοντας καινούργιο εντυπωσιακό παράσημο, και το πρώτο το έδωσε στον αποχωρήσαντα υφυπουργό. Μάλλον όχι γιατί έφυγε από την κυβέρνηση, αλλά επειδή φάνηκε… ήρωας που ανέλαβε επί έναν χρόνο κυβερνητική θέση.

Έφυγε από την κυβέρνηση, πάει Βραζιλία

Ρώτησαν τον πρώην υπουργό Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλο τώρα που αποχώρησε από την κυβέρνηση τι θα κάνει; Θα επιστρέψει στα πανεπιστημιακά του καθήκοντα; Και αυτός αποκάλυψε ότι πάει… Βραζιλία να παρακολουθήσει από κοντά το Μουντιάλ. Όχι θα κάτσει να σπάσει ο άνθρωπος επειδή έφυγε από την κυβέρνηση.

Το φαρμακερό σχόλιο του Φλωρίδη για τον ανασχηματισμό

Ο κ. Γ. Φλωρίδης εμφανίστηκε και πάλι μ΄ένα φαρμακευτικό σχόλιο για τον ανασχηματισμό. Περιγράφει μία αληθινή ιστορία όταν ο ιδρυτής της Ενώσεως Κέντρου Γεώργιος Παπανδρέου ο αποκαλούμενος και «Γέρος Δημοκρατίας» επιχειρούσε να σχηματίσει κυβέρνηση το 1965. Τον πλησιάζει ένας γνωστός επιχειρηματίας – εκδότης από τη Θεσσαλονίκη και του ζήτησε ένα υπουργείο. Δεν γίνεται, ήταν η απάντηση του τότε πρωθυπουργού. Ο επιχειρηματίας όμως επέμενε και λέει: «Μα ένα κ…υπουργείο ζήτησα, σιγά το πράγμα;». Ο Γεώργιος Παπανδρέου ετοιμόλογος όπως ήταν του είπε: «Δεν διαθέτουμε τοιαύτα κύριε…». Ο κ. Φλωρίδης έγραψε στο facebook: «Πενήντα χρόνια μετά στο σωτήριον (;) έτος 2014 η απάντηση του κ. Σαμαρά στα σχετικά αιτήματα ήταν «διαθέτω»».

Οι τυχεροί της Ακαδημίας 35

Οι μόνοι ίσως που χάρηκαν για την υπουργοποίηση του κ. Κικίλια στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης είναι οι ένοικοι της πολυκατοικίας που βρίσκεται στην οδό Ακαδημίας 35. Εκεί έχει το γραφείο του ο κ. Κ. Σημίτης (αν και δεν το χρησιμοποιεί και προτιμά αυτό της Βουλής) και εκεί έχει και το πολιτικό του γραφείο ο νέος υπουργός Δημόσιας Τάξης. Στο παρελθόν τοποθετήθηκαν δύο εκρηκτικοί μηχανισμοί στο Ακαδημίας 35. Τώρα οι ένοικοι ευελπιστούν ότι το κτίριο θα… θωρακιστεί.

HeliosPlus