Την περασμένη Πέμπτη στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Αlpha Bank o ιστορικός πρόεδρός της κ. Γιάννης Κωστόπουλος υπέβαλε την παραίτησή του έπειτα από σχεδόν τέσσερις δεκαετίες δημιουργικής ηγεσίας.
Η πράξη του, συμβολική όσο καμία άλλη, υποδηλώνει το τέλος μιας ολόκληρης εποχής.
* * *
Ο Γιάννης Κωστόπουλος δεν είναι ένα τυπικό πρόσωπο της ελληνικής οικονομίας.
Εξωστρεφής, λιτός, με πεποιθήσεις και αντιλήψεις συγκεκριμένες, άσκησε την τραπεζική με συνέπεια και ήθος.
Ουδέποτε κυριεύθηκε από την ισχύ που του έδιδε η διαχείριση του χρήματος, αντιθέτως έδρασε με γνώμονα την αποτελεσματικότητα των επενδύσεων και τη συμβολή τους στην ανάπτυξη της χώρας.
Μαζί με τον Θόδωρο Καρατζά ονειρεύτηκε τη δημιουργία «εθνικών πρωταθλητών» και την επέκταση των ελληνικών επιχειρήσεων στην ευρύτερη ζώνη της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Υπήρξε πρωτοπόρος της τεχνολογικής εξέλιξης του τραπεζικού συστήματος, δεν δίστασε μάλιστα να δώσει μάχες για την εμπέδωση της οικονομικής ελευθερίας και την επικράτηση κανόνων υγιούς ανταγωνισμού.
Συγκαταλέγεται, με άλλα λόγια, μεταξύ εκείνων που διαμόρφωσαν το οικονομικό σύστημα της χώρας και συνέβαλαν τα μέγιστα στην ανάπτυξη και την πρόοδο ισχυρών επιχειρηματικών σχημάτων.
Οταν λοιπόν ένας κορυφαίος της ελληνικής τραπεζικής και επιχειρηματικής αγοράς νιώθει την ανάγκη να αποχωρήσει ή καλύτερα να αποσυρθεί στα μετόπισθεν αυτό κάτι σημαίνει.
Ο κ. Κωστόπουλος καλεί με το παράδειγμά του τους πάντες να επιχειρήσουν την ανανέωση.
Κάνει νεύμα ουσιαστικά στη γενιά των δημιουργών των προηγούμενων δεκαετιών να εμπιστευθούν τις νεότερες, να ανοίξουν καινούργιους δρόμους, να μη σταθούν εμπόδιο στις επερχόμενες μεγάλες αλλαγές που οι συνθήκες επιβάλλουν και οι νέοι καιροί απαιτούν.
Κακά τα ψέματα, η κρίση πολλά άλλαξε και συνεχίζει να αλλάζει τη χώρα που τόσα υπέστη.
Είμαστε σε σημείο καμπής. Τώρα που όλα δείχνουν ότι η μεγάλη μάχη διάσωσης της χώρας κερδήθηκε, χρειάζεται κινητοποίηση νέων δυνάμεων προκειμένου να κερδηθεί και η ανάπτυξη.
Και ο Γιάννης Κωστόπουλος δείχνει τον δρόμο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ