Ενδιαφέρον…
  • Τη στιγμή που ο ανασχηματισμός κυριαρχεί και στο Δημόσιο οι περισσότεροι έχουν βάλει τα… μολύβια κάτω περιμένοντας τις εξελίξεις, για τον επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ κ. Στέλιο Παπαδόπουλο είναι… business as usual.
  • Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είναι για την αγορά ουδέτερο και εν πολλοίς αναμενόμενο και προεξοφλημένο. Ετσι, το ενδιαφέρον για τη χώρα παραμένει υψηλό. Και αυτό το επιβεβαιώνουν τραπεζικά στελέχη και επιχειρηματίες που βρέθηκαν στο εξωτερικό την περασμένη εβδομάδα.
…και ενημέρωση
  • Ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ την περασμένη Τετάρτη και Πέμπτη επισκέφθηκε το Λονδίνο, όπου συναντήθηκε με εκπροσώπους από τα μεγαλύτερα 25 επενδυτικά σπίτια στον κόσμο, ενώ στη συνέχεια πήγε στο Παρίσι, όπου και εκεί είχε ραντεβού με μεγάλα ονόματα της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας.
  • Και όλα αυτά για να… κρατάει ζεστούς τους επενδυτές αφού στην παρούσα φάση δεν υπάρχει κάποια νέα έκδοση να πλασάρει.
Εξουσία…
  • Η ανάδειξη της κυρίας Ρένας Δούρου στη θέση του περιφερειάρχη Αττικής προκάλεσε ελαφρό αποσυντονισμό στο μπλοκ των πωλητών των λαϊκών αγορών που τη στήριξε. Και τούτο διότι κορυφαία στελέχη της Ομοσπονδίας Πωλητών Λαϊκών Αγορών είχαν αρνηθεί τη μεταφορά της εποπτείας από το υπουργείο στην Περιφέρεια.
  • Ομως η εκλογή της κυρίας Δούρου και του κ. Απόστολου Τζιτζικώστα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έκανε τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων περισσότερο ελκυστική στο σκεπτικό ότι «δικοί μας άνθρωποι είναι» κτλ. Και ιδιαίτερα για τους συνδικαλιστές των πωλητών που υποστήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ.
…και προβλήματα
  • Ελα όμως που βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είχαν υποστηρίξει τα «κυριακάτικα παζάρια χωρίς μεσάζοντες» που φυσικά ήταν «κόκκινο πανί» για τους «λαϊκατζήδες», οι οποίοι όταν δεν είναι παραγωγοί ενεργούν ως μεσάζοντες.
  • Τώρα λοιπόν, ως εν αναμονή κόμμα εξουσίας, ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να διαχειριστεί δύο αντίθετες μεταξύ τους ομάδες συμφερόντων και φυσικά να βρει λύση. Αλλά έτσι είναι η εξουσία. Εχει και προβλήματα…
Ενεση…
  • Σημαντική ένεση εξύψωσης ηθικού αποτέλεσε η συνάντηση του επικεφαλής της Fairfax Πρεμ Γουάτσα και η ομιλία σε 300 στελέχη της Eurobank, την περασμένη Παρασκευή. Ετσι, ύστερα από μια περίοδο έντονης αβεβαιότητας, το αίσθημα ασφάλειας στο οποίο είχαν συνηθίσει οι εργαζόμενοι επανέρχεται στην τράπεζα.
  • Ωστόσο παραμένουν αρκετά θέματα ανοικτά, όπως για παράδειγμα ο ορισμός του διοικητικού συμβουλίου. Σίγουρο θεωρείται η τοποθέτηση δύο μελών στο 11μελές ΔΣ από τη Fairfax και ενός από τη WL Ross. Πρόκειται για τους Γουέιντ Μπάρτον, δεξί χέρι του Πρεμ Γουάτσα, και Μπραντ Μάρτιν, ο οποίος τον περασμένο Ιούνιο αντικατέστησε τον Πρεμ Γουάτσα στο ΔΣ της Βank of Ireland στην οποία η Fairfax επένδυσε κατά τη διάρκεια της ιρλανδικής κρίσης και σήμερα καταγράφει κέρδη.
  • Για τη θέση του μη εκτελεστικού προέδρου δεν έχει υπάρξει ακόμη απόφαση. Η Fairfax θα ήθελε τον κ. Βαγγέλη Μυτιληναίο στον όμιλο του οποίου έχει αποκτήσει ποσοστό της τάξεως του 5% αλλά θεωρείται «άκομψο» ένας ενεργός επιχειρηματίας να είναι πρόεδρος μιας τράπεζας.
  • Η Fairfax επιθυμεί επίσης τη συμμετοχή του κ. Γιώργου Χρυσικού,διευθύνοντος συμβούλου της Εurobank Properties την οποία ελέγχει, ενδεχόμενο που δημιουργεί καραμπόλες που μπορεί να οδηγήσουν στην αποχώρηση του κ. Τάκη Αράπογλου.
Πρώην
  • Είναι και οι δύο καθηγητές και έχουν διατελέσει επικεφαλής του ΟΠΑΠ σε διαφορετικές περιόδους και τώρα παρέχουν, με το αζημίωτο, τις υπηρεσίες τους στη Ρυθμιστική Αρχή των Παιγνίων.
  • Οπως πληροφορείται η στήλη, για να εγκρίνει την άδεια δραστηριοποίησης του ΟΠΑΠ στον διαδικτυακό τζόγο, η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) έλαβε υπόψη και τη γνωμοδότηση του καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιώς κ. Χρήστου Χατζηεμμανουήλ, o οποίος είχε διατελέσει διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ την περίοδο 2007-2009.΄Επίσης, ο καθηγητής Ψυχολογίας στο Πάντειο κ. Κωνσταντίνος Κοσκινάς –που είχε το τιμόνι του οργανισμού την περίοδο 2000-2004 –είναι πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Παιγνίων της ΕΕΕΠ που ασχολείται κυρίως με τον εθισμό και τις επιπτώσεις του στα τυχερά παίγνια. Οι εισηγήσεις τους, αν μη τι άλλο, έχουν ενδιαφέρον…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ